Βαριές απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές: O κορωνοϊός και ο πόλεμος τιμών στο πετρέλαιο

10:33 9/3/2020 - Πηγή: Fortune

Βαριές απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο trading της Δευτέρας, καθώς οι επενδυτές παγκοσμίως παρακολουθούν την εξάπλωση του κορωνοϊού, εν μέσω ελεύθερης πτώσης των τιμών πετρελαίου, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών του ΟΠΕΚ.

Η βουτιά έρχεται μετά   την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις τιμές και να προχωρήσει σε δραματική αύξηση της παραγωγής αργού τον Απρίλιο.

Η κίνηση αυτή της Σαουδικής Αραβίας, που ουσιαστικά

σημαίνει πόλεμο τιμών, έρχεται μετά την άρνηση της Ρωσίας να προβεί σε περαιτέρω μείωση παραγωγής, όπως προτάθηκε από τον ΟΠΕΚ, προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι πετρελαϊκές αγορές, που έχουν πληγεί από τις ανησυχίες για την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX βουτάει 7,8%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 8,5%, στο Παρίσι ο CAC κατά 6,3%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ χάνει 8,02%, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ 2%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 επεκτείνει την πτώση του κατά 7%.

Οι ευρωπαϊκές αγορές ακολουθούν τις ασιατικές, όπου σημειώθηκε ισχυρή πτώση, μετά τη μη επίτευξη συμφωνίας του ΟΠΕΚ με τους συμμάχους του, για πιο βαθιές περικοπές παραγωγής με στόχο τη στήριξη των τιμών πετρελαίου.

Οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν κατά 30% και στο Λονδίνο ο βασικός δείκτης δείχνει πτώση 9% στις προσυνεδριακές συναλλαγές.

Με μεγάλη πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο στο Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1.050,99 μονάδων (–5,07%), στις 19.698,76 μονάδες, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από την 4η Ιανουαρίου 2019.

Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 82,49 μονάδων (–5,61%), στις 1.388,97 μονάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα