Το μήνυμα της Standard & Poor’s μετά την ξαφνική αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών

13:10 28/4/2021 - Πηγή: Fortune

Σε αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών μετά από αυτή της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, προχώρησε η Standard & Poor’s.

Η επενδυτική τράπεζα αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (ICR) των ελληνικών τραπεζών κατά μία βαθμίδα, θέτοντας τις προοπτικές σε σταθερές.

Συγκεκριμένα, η S&P αύξησε το rating της Εθνικής

Τράπεζας, της Eurobank και της Alpha Bank σε «B+» από «B» και της Τράπεζας Πειραιώς σε «B» από «B-«. Πλέον, όπως σημειώνει, τα ρευστά περιουσιακά στοιχεία και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών καλύπτουν τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησής τους περισσότερο από επαρκώς. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επίσης αποκτήσει πρόσβαση σε χρηματοδότηση συμφωνιών επαναγοράς από διατραπεζικές αγορές στο εξωτερικό. Ως αποτέλεσμα, ο κίνδυνος ρευστότητας είναι ουδέτερος και αυτό αποτυπώνεται στην αξιολόγηση για τις Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς, οδηγώντας έτσι στην αναβάθμισή τους.

Σε ό,τι αφορά τα NPEs, η S&P αναφέρει πως οι ελληνικές τράπεζες, έχουν μειώσει την κληρονομιά των κόκκινων δανείων κατά περισσότερο από 30 δισ. ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια. Έχουν αξιοποιήσει το σχέδιο «Ηρακλής» ενώ αναμένεται οι προσπάθειες αυτές να  συνεχιστούν μέσω μεγάλων τιτλοποιήσεων NPE.

Η S&P αναμένει αύξηση του κόστους κινδύνου για τους επόμενους 12-18 μήνες για την κάλυψη των πρόσθετων προβλέψεις που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των πωλήσεων NPE, ή για δάνεια υπό αναστολή, με το default rate να αναμένεται κοντά στο 25%. Το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης και η σημαντική εξοικονόμηση κόστους, χάρη στις μειώσεις του αριθμού των καταστημάτων των τραπεζών και του προσωπικού που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, θα βοηθήσουν ωστόσο στην στήριξη της κερδοφορίας, αλλά μέχρι έναν βαθμό.

To άρθρο Το μήνυμα της Standard & Poor’s μετά την ξαφνική αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα