Τα νέα τσιπ Ryzen της AMD φέρνουν τα πάνω- κάτω στον ανταγωνισμό της με την Intel

17:15 2/6/2019 - Πηγή: Fortune

του Kevin Kelleher

Από όλες τις σφοδρές αντιπαλότητες που χαρακτηρίζουν τον ανταγωνισμό στη Silicon Valley, η μακροβιότερη μάχη ανήκει στους κατασκευαστές τσιπ Intel και Advanced Micro Devices. Σε μια συνάντηση του κλάδου των υπολογιστών στην Ταϊβάν το περασμένο Σαββατοκύριακο, η τεχνολογική διελκυστίνδα μεταξύ των δύο εταιρειών εισήλθε σε μια νέα, άκρως ενδιαφέρουσα φάση.

Εδώ και δεκαετίες, η Intel κυριαρχεί

στην αγορά επεξεργαστών που τροφοδοτούν τους επιτραπέζιους υπολογιστές, με την AMD να έχει συμβιβαστεί με τη δεύτερη θέση. Οι δύο εταιρείες ιδρύθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1960 από πρώην μηχανικούς της Fairchild Semiconductor, μιας πρώιμης πρωτοπόρου εταιρείας της Silicon Valley. Στην πορεία, οι δύο εταιρείες έχουν συγκρουστεί ακόμα και μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων, και φυσικά στην διευρυνόμενη αγορά για desktop επεξεργαστές.

Την Κυριακή, η διευθύνουσα σύμβουλος της AMD, Lisa Su, βρέθηκε στη σκηνή της έκθεσης υπολογιστών Computex στην Ταϊπέι για να αποκαλύψει την τρίτη γενιά του μικροεπεξεργαστή Ryzen της εταιρείας, ο οποίος άρχισε να αναπτύσσεται πριν από μια πενταετία. Η Su είπε ότι τα νέα τσιπ, που βασίζονται στην αρχιτεκτονική Zen της AMD, υπερβαίνουν σε επιδόσεις τον αντίστοιχο επεξεργαστή της Intel κατά περισσότερο από 16% στις εσωτερικές δοκιμές της εταιρείας. Κι από τον Ιούλιο, τα νέα τσιπ Ryzen θα διατίθενται για 500 δολάρια- στο μισό της τιμής των ανταγωνιστικών προϊόντων της Intel.

Οι καινοτομίες της AMD έχουν ξεπεράσει και στο παρελθόν αντίστοιχα προϊόντα της Intel, αλλά η ανακοίνωση της Κυριακής ώθησε ορισμένους αναλυτές της Wall Street να πουν ότι πλέον παρουσιάζεται μια ευκαιρία για την AMD να κλέψει ένα ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς για επεξεργαστές υπολογιστών.

Τα τσιπ Ryzen έχουν ήδη συμβάλλει στην αύξηση του μεριδίου αγοράς της AMD για CPU στο 17% το τελευταίο τρίμηνο, από 12% που ήταν πριν από έναν χρόνο (με την Intel να ελέγχει την υπόλοιπη αγορά), χάρη εν μέρει στην έλλειψη επεξεργαστών CPU της Intel. Εάν το Ryzen προσφέρει την τιμή και τις επιδόσεις που υποσχέθηκε η Su, τότε θα μπορούσε να «κλέψει» κι άλλο κομμάτι του μεριδίου αγοράς της Intel.

Ο Aaron Rakers, αναλυτής της Wells Fargo, δήλωσε ότι «η παρουσίαση της Su ενισχύει την θετική μας άποψη» ότι τα τσιπ Ryzen θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη διατήρηση του αυξημένου μεριδίου αγοράς της AMD καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα