«Συναγερμός» και εύλογη ανησυχία μετά το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα μας

09:34 27/8/2020 - Πηγή: Fortune

Νέο θλιβερό ρεκόρ κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού καταγράφηκε στη χώρα μας, καθώς χτες Τετάρτη 26 Αυγούστου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 293 νέες μολύνσεις, εκ των οποίων οι 103 εντοπίζονται στην Αττική.

Παράλληλα, το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους ακόμα έξι ασθενείς, ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται πλέον σε 33.

Πρόκειται μέχρι στιγμής για το μεγαλύτερο αρνητικό ρεκόρ που έχει σημειωθεί στη χώρα μας, το οποίο βέβαια μπορεί να εκτοξευτεί στα ύψη το φθινόπωρο, αν δεν τηρήσουμε τώρα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Σύμφωνα

με τους ειδικούς οι νέοι πλέον οδηγούν τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, ενώ η εφαρμογή καινούργιων μέτρων καιροφυλαχτεί.

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί δεν σταματούν να υπενθυμίζουν πως οι νέοι κινδυνεύουν να μεταδόσουν τον ιό στις ευπαθείς ομάδες αν δεν προσέξουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι, όπου μακραίνει συνεχώς η λίστα των νεκρών από κορωνοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι νεκροί έχουν φτάσει τους δέκα, καθώς χτες κατέληξε ένας 80χρονος.

Πάντως η υπέρβαση του ορίου των 300 κρουσμάτων δημιουργεί και άλλα προβλήματα. Για παράδειγμα, υπάρχει σχεδιασμός το άνοιγμα των σχολείων να γίνει στις 7 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, όπως είχε πει χαρακτηριστικά πριν λίγες μέρες ο Αθανάσιος Τσακρής: «Αν θα περάσουμε τα 300 κρούσματα ή και ακόμα υψηλότερα νούμερα, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, θα πρέπει να προβληματιστούμε εντονότερα, ειδικά στις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, για το πως θα ανοίξουν τα σχολεία, αν θα ανοίξουν και πότε».

Οι νέοι «οδηγούν» την πανδημία

Τα στοιχεία που έρχονται καθημερινά στα χέρια των επιστημόνων δείχνουν ότι οι νέοι μεταξύ 20 και 30 ετών σέρνουν το «άρμα» του κορωνοϊού.

Όπως ανέφερε ο Νίκος Σύψας στον ΑΝΤ1, υπάρχει μεγάλη ανησυχία στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων καθώς ο μέρος όρος των νοσούντων έχει πέσει στα 35 με 36 έτη. «Δυστυχώς οι νέοι μεταξύ 20 και 30 δεν πείστηκαν να τηρήσουν τα μέτρα προφύλαξης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας συνέστησε στους νέους που επιστρέφουν από τις διακοπές τους να φοράνε με ευλάβεια τη μάσκα παντού για επτά μέρες και να αποφεύγουν ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες.

Έλεγχοι και παραβάσεις

Εντατικούς ελέγχους πραγματοποιούν σε όλη τη χώρα οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, την Τρίτη 25 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (50.642) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν:

• 11 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.) και επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας σε 2 καταστήματα για υπεράριθμους πελάτες στα Ιόνια Νησιά.

• 1 παράβαση για λειτουργία καταστήματος μετά τα μεσάνυχτα με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, στα Ιόνια Νησιά.

• 3 για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.

• Και 362 για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης με επιβολή ισάριθμων διοικητικών προστίμων των 150 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα