Σε «αναμμένα κάρβουνα» η AstraZeneca, αναμένοντας το πόρισμα του ΕΜΑ

12:59 7/4/2021 - Πηγή: Fortune

Στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) παραμένει το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά την καταγγελία στελέχους του οργανισμού πως αυτό συνδέεται με έναν σπάνιο σχηματισμό θρόμβων. Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero» ο επικεφαλής εμβολίων του Οργανισμού, Μάρκο Καβαλέρι, σημείωσε χθες πως «κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να το πούμε τώρα, ότι είναι σαφές ότι υπάρχει σχέση με το εμβόλιο. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμα τι προκαλεί αυτήν την αντίδραση». «Υπάρχει μια σύνδεση, αλλά πρέπει να

καταλάβουμε πώς προκαλείται» συμπλήρωσε ο Καβαλέρι. Ο αξιωματούχος ανέφερε στην εφημερίδα ότι η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή θα έκανε σχετική δήλωση μέσα «στις επόμενες ώρες».

Αποστάσεις από ΕΜΑ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σε ανακοίνωσή του μετά την καταγγελία στελέχους του ανέφερε χθες ότι εξακολουθεί να επανεξετάζει το συγκεκριμένο εμβόλιο. Τα συμπεράσματα της έρευνάς του θα ανακοινωθούν σε διαδικτυακή αυτή συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 17:00 ώρα Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε ο ΕΜΑ.

Εκπρόσωπος της AstraZeneca αρνήθηκε να σχολιάσει τις παρατηρήσεις του Καβαλέρι.

Ο EMA είχε ανακοινώσει στις 18/3 ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων και πως η χρήση του παραμένει ασφαλής. Είχε ωστόσο επισημάνει τότε ότι υπάρχει ενδεχόμενη σχέση με σπάνιες περιπτώσεις σχηματισμού θρόμβων και ότι θα δημοσιοποιήσει επικαιροποιημένες συστάσεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επίσης δηλώσει την υποστήριξή στο εμβόλιο.

Η AstraZeneca έχει δηλώσει σε προηγούμενη ανακοίνωσή της ότι οι μελέτες της δεν βρήκαν υψηλότερο κίνδυνο θρόμβωσης λόγω του εμβολίου της.

Οι αριθμοί

Το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείται σε 71 χώρες.

Ο EMA έχει διερευνήσει 44 αναφορές για έναν σπάνιο θρόμβο εγκεφάλου γνωστό ως θρόμβωση των φλεβωδών κόλπων και των εγκεφαλικών φλεβών (CVST) από 9,2 εκατομμύρια άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, ο οποίος περιλαμβάνει κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία.

Τα 14 από αυτά ήταν θανατηφόρα.

Για άτομα κάτω των 60 ετών, τα οποία ευθύνονται για τα περισσότερες από τα περιστατικά, το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε κίνδυνο 1 στις 100.000, δήλωσε η Έμερ Κουκ, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

«Εύλογη» η συσχέτιση 

Σε ξεχωριστή συνέντευξη, ο Αρμάντο Γκεναζάνι, μέλος της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του EMA, δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa ότι ήταν «εύλογο» το γεγονός ότι οι θρομβώσεις συσχετίστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ένα υψηλό ποσοστό των αναφερόμενων περιπτώσεων παρατηρείται σε νέες ή μεσήλικες γυναίκες, αλλά αυτό δεν οδήγησε τον EMA να συμπεράνει ότι αυτή η ομάδα διατρέχει ιδιαίτερο κίνδυνο.

Οι επιστήμονες εξετάζουν διάφορες ερμηνείες ώστε να εξηγήσουν τους σπάνιους θρόμβους αίματος στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με μια θεωρία, το εμβόλιο προκαλεί ένα ασυνήθιστο αντίσωμα σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις. Άλλοι ερευνητές εξετάζουν μια πιθανή σχέση με τα αντισυλληπτικά χάπια.

Ωστόσο, πολλοί ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία και δεν είναι σαφές εάν ή γιατί το εμβόλιο της AstraZeneca θα προκαλούσε πρόβλημα που αντίστοιχο δεν παρατηρείται στα υπόλοιπα εμβόλια που στοχεύουν σε παρόμοιο τμήμα του κορωνοϊού.

«Πρέπει να μάθουμε περισσότερα για τα άτομα που επηρεάζονται και πρέπει να καταλάβουμε ακριβώς πώς προήλθαν τα περιστατικά, ενώ πολλές άλλες ερωτήσεις παραμένουν αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Άνταμ Φιν, καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ της Βρετανίας που συμμετείχε σε μελέτες του Ηνωμένου Βασιλείου για διάφορα εμβόλια κατά του Covid-19, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου της AstraZeneca και ενός άλλου που αναπτύχθηκε από την Pfizer.

Όπως είπε, ήταν πολύ σαφές ότι τα περιστατικά ήταν «πολύ σπάνια» και ότι τα εμβόλια που είναι διαθέσιμα και χρησιμοποιούνται στη Βρετανία «αποτρέπουν τον Covid πολύ αποτελεσματικά».

Να σημειωθεί ότι χθες το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις δοκιμές σε παιδιά και εφήβους του εμβολίου κατά του Covid-19 που ανέπτυξε μαζί με την AstraZeneca, αναμένοντας τη γνωμοδότηση της αρμόδιας βρετανικής ρυθμιστικής αρχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα