Πρόταση εξαγοράς της Toshiba από το CVC Capital ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων

11:17 7/4/2021 - Πηγή: Fortune

Πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια προσφέρει το fund CVC Capital για την εξαγορά της ιαπωνικής Toshiba. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο της εταιρείας Nobuaki Kurumatani, θα «συζητήσουν [την προσφορά] σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που αναμένεται αργότερα την ίδια ημέρα».

Η CVC προτίθεται να αγοράσει μετοχές της Toshiba

με το premium αγοράς να φτάνει 30% και τη συμφωνία να αγγίζει των 2,3 τρισεκατομμυρίων γιεν (20,8 δισεκατομμύρια δολάρια) με βάση το κλείσιμο της Τρίτης.

Το fund εξετάζει, επίσης, το ενδεχόμενο σύναψης συμμαχιών και με άλλους επενδυτές για συμμετοχή στην εξαγορά.

Η Toshiba σε δήλωσή της την Τετάρτη 7 Απριλίου ανέφερε ότι έλαβε μια αρχική πρόταση την Τρίτη και ότι  «θα ζητήσει περαιτέρω διευκρινίσεις». Μετά τα νέα, η τιμή της Toshiba στο χρηματιστήριο του Τόκιο εκτοξεύθηκε (+18%).

Λήψη αποφάσεων

Η πρόταση στοχεύει στην επιτάχυνση της λήψης αποφάσεων σε μια εταιρεία που χτυπούν συχνά ακτιβιστές επενδυτές, παρότι προσπαθεί να γυρίσει σελίδα μετά από σειρά σκανδάλων και βαριών απωλειών τα τελευταία χρόνια.

Σημειώνεται πως ο Kurumatani, ο πρώτος CEO που δεν ανήκε στο δυναμικό της εταιρείας εδώ και 53 χρόνια, είχε υπηρετήσει ως αναπληρωτής πρόεδρος στο Sumitomo Mitsui Financial Group προτού οριστεί πρόεδρος του ιαπωνικού κλάδου της CVC.

Η εξαγορά πάντως της Toshiba θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει το πράσινο φως των ρυθμιστικών αρχών της Ιαπωνίας καθώς η εταιρεία είναι μεταξύ των ελάχιστων που μπορεί να κατασκευάσει πυρηνικούς αντιδραστήρες και ευαίσθητο εξοπλισμό, όπως μπαταρίες ιόντων λιθίου για πολεμικά υποβρύχια.

Λογιστική απάτη

Η πτώση της Toshiba ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια, με μια λογιστική απάτη και απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων γύρω από μια θυγατρική στις Η.Π.Α.

Το 2017, αντιμέτωπος με την προοπτική squeeze out από το Χρηματιστήριο του Τόκιο μετά από δύο χρόνια αρνητικής καθαρής αξίας, η Toshiba πραγματοποίησε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 600 δισεκατομμυρίων γιεν τα οποία συγκεντρώθηκαν ακτιβιστές επενδυτές.

Κατά τα επόμενα χρόνια,  διαπιστώθηκαν και άλλα λογιστικά σκάνδαλα. Η δημόσια προσφορά  του CVC θα περιορίσει τις συγκρούσεις με ακτιβιστές επενδυτές, αφήνοντας την εταιρεία με έναν μέτοχο.

Η CVC, η οποία έχει γραφεία σε 23 χώρες και περιουσιακά στοιχεία 117,8 δισ. δολ., απέκτησε επίσης πρόσφατα την επιχείρηση προσωπικής φροντίδας της Shiseido.

Keywords
Τυχαία Θέματα