Όλο το σχέδιο για την επιστροφή στα σχολεία- Τι θα ισχύει για διαλείμματα και απουσίες
Ένα λεπτομερές σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων με αυστηρά και συγκεκριμένα μέτρα για τον κορωνοϊό παρουσίασε τη Δευτέρα η Νίκη Κεραμέως.
Το άνοιγμα των σχολείων έχει προγραμματιστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την πρώτη του μήνα. Δεν αποκλείεται δηλαδή στη σκιά των νέων κρουσμάτων η έναρξη τις νέας σχολικής χρονιάς να μετατεθεί για λίγες ημέρες.
Αρχικά, η Νίκη Κεραμέως απευθύνθηκε αρχικά σε σπουδαστές και φοιτητές λέγοντας: «Δοκιμαστήκατε πολύ, κληθήκατε να μείνετε για
Νέο τοπίο στα σχολεία- Μάσκες παντού, τάξεις σαν κάψουλες
Σε κάθε περίπτωση, όποια μέρα κι αν είναι η ημερομηνία έναρξης, το μόνο σίγουρο είναι πως από Σεπτέμβρη θα δημιουργηθεί ένα νέο τοπίο στα σχολεία της χώρας.
Το σχέδιο είναι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να φοράνε μάσκες σχεδόν παντού (οι πρώτοι με εξαίρεση τα διαλείμματα και το μάθημα της γυμναστικής), ενώ οι τάξεις θα λειτουργούν σαν «κλειστές κάψουλες» με διαφορετικά διαλείμματα και έναν συγκεκριμένο, ελεγχόμενο αριθμό ατόμων.
Εντύπωση- αν μη τι άλλο- προκάλεσε η δήλωση της υπουργού ότι δεν χρειάζεται να «σπάσουν» τα τμήματα, αφού σε πανελλήνιο επίπεδο ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη στη χώρα είναι 17 παιδιά πλην ειδικών σχολείων.
Πρόκειται για ένα στοιχείο που προφανώς είναι πραγματικό σε στατιστικό επίπεδο, αλλά είναι δύσκολο να ισχύει στις πολυπληθείς τάξεις των δημόσιων σχολείων των αστικών κέντρων- την ώρα μάλιστα που στο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε η αύξηση του μέγιστου αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.
Η Κεραμέως απέκλεισε επίσης τη δημιουργία πρωινών και απογευματινών τμημάτων εξηγώντας ότι: « αφενός έχουμε 17 μαθητές ανά τάξη κατά μέσο όρο και επίσης τι θα γινόταν με τους γονείς που θα έπρεπε να κρατάνε τα παιδιά εναλλάξ; Τρίτον δε θα επαρκούσε το εκπαιδευτικό προσωπικό, και βεβαίως το κόστος θα ξεπερνούσε τα 10 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως!»»
Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία
Ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός είναι την Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου, οι εκπαιδευτικοί να αναλάβουν υπηρεσία στα σχολεία τους, και τη Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, να ξεκινήσουν τα μαθήματα, μια εβδομάδα νωρίτερα από άλλες χρονιές.
Παρότι η έναρξη μαθημάτων είναι προγραμματισμένη για τις 7/9, ενδέχεται να υπάρξει κάποια παράταση. Στόχος είναι να περιοριστούν σημαντικά οι μετακινήσεις τουλάχιστον 1 εβδομάδα πριν την έναρξη των σχολείων για να περιοριστεί η τυχόν μετάδοση από ασυμπτωματικούς.
Η Κεραμέως κάλεσε τους γονείς να επιστρέψουν από τις διακοπές τους μέχρι το τέλος Αυγούστου.
Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν την 1η Σεπτεμβρίου, ανάλογα με το πώς κινηθούν οι επιστροφές των εκδρομέων.
Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία
Οι σχολικές μονάδες θα λειτουργήσουν με:
όλους τους μαθητές σε καθημερινή βάση,μέσο όρο μαθητών ανά τάξη τα 17 άτομα,αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης τα οποία θα ελέγχονται.Οι σχολικοί εορτασμοί θα γίνονται με μέτρα εντός κάθε σχολικού τμήματος.
Τη νέα σχολική χρονιά δεν θα πραγματοποιηθούν εκδρομές και συνέδρια, ενώ θα γίνονται εκπαιδευτικές επισκέψεις (π.χ. σε μουσεία, δημόσια κτήρια) ανά τμήμα.
Όσον αφορά στις αθλητικές δραστηριότητες, ενθαρρύνεται η άσκηση σε εξωτερικό χώρο, ενώ θα συγκροτηθούν μικρές, σταθερές ομάδες για τα ομαδικά παιχνίδια. Δεν θα διεξαχθούν σχολικά πρωταθλήματα.
Σε περίπτωση κρούσματος κορωνοϊού σε σχολείο, θα κλείνει το τμήμα και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση, ενώ τα μαθήματα θα συνεχίζονται με τηλεκπαίδευση.
Για τα φροντιστήρια, θα ισχύσουν όμοιοι κανόνες λειτουργίας με τα σχολεία.
Πώς θα γίνεται η χρήση μάσκας στα σχολεία
Η χρήση μάσκας στα σχολεία θα είναι υποχρεωτική:
Κυρίως σε εσωτερικούς χώρους (εκτός από την ώρα φαγητού).Σε εξωτερικούς χώρους μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα (τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών) ούτε στη γυμναστική.Επίσης, η μάσκα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών.Για τους εκπαιδευτικούς είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας ή προμετωπίδας σε ειδικές περιπτώσεις.
Η Κυβέρνηση θα διαθέσει δωρεάν υφασμάτινες μάσκες σε όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς.
Τι θα γίνει με τις απουσίες λόγω κορωνοϊού
Εφεξής οι απουσίες σχετικά με τον κορωνοϊό δικαιολογούνται:
Πρώτον, αν νοσεί από κορωνοϊό ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
Δεύτερον, αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως θα οριστεί από την Επιτροπή. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.
Τρίτον, αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από το θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας, και στην περίπτωση αυτή θα παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι.
Για τους εκπαιδευτικούς που θα απουσιάζουν στο πλαίσιο των προϋποθέσεων που μόλις περιέγραψα, προβλέπεται η διδασκαλία μέσω τηλεκπαίδευσης. Και αντίστοιχα για τους μαθητές που θα απουσιάζουν, η παρακολούθηση μέσω τηλεκπαίδευσης. Ενώ έχουμε εξασφαλίσει επιπλέον πιστώσεις για την πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών εκπαιδευτικών που θα χρειαστούν.
⁃ Για τους εργαζόμενους γονείς και του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για άδεια ειδικού σκοπού, εφόσον έχουν παιδί που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και πρέπει να απουσιάσει από το σχολείο.
Ειδικά σχολεία
Για τα Ειδικά σχολεία, προβλέπεται όμοια λειτουργία με τις λοιπές σχολικές μονάδες, με εξαίρεση τη διαφοροποίηση στη χρήση μάσκας ως εξής:
⁃ Για τους εκπαιδευτικούς καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας ή/και προμετωπίδας κατά περίπτωση, για παράδειγμα οι λογοθεραπευτές θα μπορούν να φορούν μόνο προμετωπίδα για λόγους χειλεοανάγνωσης
⁃ Για τους μαθητές η χρήση μάσκας προβλέπεται μόνο εφόσον είναι εφικτό. Σημειωτέον ότι τα τμήματα στην ειδική αγωγή είναι εξαιρετικά μικρά, με μέσο όρο 3 μαθητές.
Παρατείνεται η λειτουργία των ολοήμερων σχολείων
Για τα ολοήμερα σχολεία η λειτουργία θα είναι όμοια με τις σχολικές μονάδες. Υπάρχει πρόβλεψη για την επέκταση του θεσμού για να καλυφθούν περισσότεροι μαθητές.
«Θα ήθελα εδώ να απευθύνω μία θερμή παράκληση και προτροπή προς τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο σχολείο. Και το λέω αυτό και για παιδαγωγικούς λόγους και για να περιορίσουμε την επαφή των μικρών μαθητών με τις ευάλωτες ομάδες, τους παππούδες και τις γιαγιάδες» σημείωσε η υπουργός Παιδείας. «Έχουμε εξασφαλίσει πολύ σημαντικά κονδύλια, άνω των 100 εκ. ευρώ, για να είμαστε σε θέση να προβούμε σε αυτήν την επέκταση. Και σας καλούμε να αξιοποιήσετε τη σημαντική αυτή δυνατότητα» ανέφερε.
Τηλεκπαίδευση
Στην περίπτωση που απαιτείται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση η Κεραμέως τόνισε πως είναι έτοιμες πλατφόρμες σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας της χώρας.
Για τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση, έχει πραγματοποιηθεί συνεργασία μεταξύ του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και της εταιρείας CISCO για τους σκοπούς της τηλεκπαίδευσης, πάντοτε δίχως ουδεμία χρέωση προς το Δημόσιο.Έχουν ήδη ενισχυθεί όλα τα σχετικά δημόσια δίκτυα, και υποδομές ΠΣΔ, e-class, e-me.Έχουμε εξασφαλίσει εκ νέου μηδενική χρέωση δεδομένων σε όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο- και ευχαριστούμε θερμά τους παρόχους Cosmote, Vodafone, Wind αλλά και τον ΣΕΠΕ.Έχουμε εξασφαλίσει την ενίσχυση του εξοπλισμού των σχολείων με πάνω από 70.000 φορητές συσκευές, από 4.500 περίπου που υπήρχαν όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση.Δημιουργήσαμε, και υπάρχουν έτοιμα, σειρά μαθημάτων εκπαιδευτικής τηλεόρασης για μαθητές Δημοτικού, και υπάρχει πάντα η δυνατότητα για επέκταση αυτών.Έχουν ήδη εκπονηθεί και θα δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την κάλυψη της ύλης.Έχουν ήδη εκπονηθεί επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση- είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ- και τα έχει ήδη παρακολουθήσει μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών ενώ ακολουθεί και άλλο πρόγραμμα ταχύρρυθμης επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.Λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ)
Όσον αφορά στην επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου 2020, θα είναι επιλογή των ΑΕΙ για διενέργεια εξετάσεων είτε δια ζώσης (με εφαρμογή των μέτρων πρόληψης της Εθνικής Επιτροπής) είτε εξ αποστάσεως.
Στα πανεπιστήμια τα μαθήματα θα γίνονται δια ζώσης, ενώ υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας από όλους στις περιπτώσεις διδασκαλίας /μελέτης με φυσική παρουσία. Στις διαλέξεις ανώτατο αριθμός θα είναι τα 50 άτομα.
Η υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε για ενίσχυση της διδασκαλίας με προσλήψεις επιπλέον προσωπικού, που θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 5 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, για το χειμερινό εξάμηνο 2020- 2021:
Οι φοιτητές θα επιστρέψουν στην έδρα / πόλη των ΠανεπιστημίωνΔια ζώσης θα πραγματοποιούνται κλινικές, εργαστηριακές ασκήσεις και ομάδες μελέτης (μέχρι 30 εγγεγραμμένων φοιτητών), καθώς και θεωρητικές διαλέξεις μαθημάτων μέχρι 50 εγγεγραμμένων φοιτητώνΕνίσχυση από το ΥΠΑΙΘ εκπαιδευτικού προσωπικού για διδασκαλία σε ολιγομελείς ομάδες (ΕΣΠΑ, 5 εκατ. ευρώ)Εξ αποστάσεως διδασκαλία για διαλέξεις μαθημάτων άνω των 50 εγγεγραμμένων φοιτητών- Δωρεάν παροχή πλατφορμών από Microsoft και GoogleΓια τις κλινικές ασκήσεις, θα ισχύσουν τα μέτρα ατομικής προστασίας που ισχύουν για το προσωπικό που απασχολείται σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.
Οι φοιτητικές Εστίες θα λειτουργήσουν κανονικά, με υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κοινόχρηστους χώρους. Στα εστιατόρια συνεχίζεται ο διαμοιρασμός φαγητού σε πακέτο.
Τα ίδια μέτρα θα ισχύουν και για τα κολέγια.
Λειτουργία των ΙΕΚ
Στα ΙΕΚ από 1 έως 30 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνονται τα εργαστηριακά μαθήματα του προηγούμενου εξαμήνου.
Στις 5 Οκτωβρίου ξεκινά η νέα χρονιά.
Η έναρξη της νέας χρονιάς θα γίνει με κανονική λειτουργία σε πλήρη σύνθεση, με αυξημένα μέτρα πρόληψης, όπως στα σχολεία, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής μάσκας για όλους.
Τα εργαστήρια θα λειτουργήσουν με φυσική παρουσία στους χώρους των ΙΕΚ & των Εργαστηριακών Κέντρων, καθώς και σε όσες επιχειρήσεις προβλέπεται η παρουσία καταρτιζόμενων.
Το Μεταλυκειακό Έτος- Τάξη Μαθητείας των ΕΠΑ.Λ. ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου, κανονικά, ενώ τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας την 15η Σεπτεμβρίου.
Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020
Από 7 Σεπτεμβρίου για τα Γενικά Λύκεια και τους Έλληνες του εξωτερικούΑπό 24 Σεπτεμβρίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Κορονοϊός: Πώς εξηγείται η "βουτιά" στα κρούσματα της Δευτέρας - Οι κρίσιμες ημερομηνίες
- Τσέχος δισεκατομμυριούχος ο νέος μεγαλομέτοχος της Royal Mail
- Μητέρα και κόρη, σε κύκλους έλλειψης επικοινωνίας αλλά και βαθιάς ταύτισης
- Κίνα: Κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης του κορονοϊού για 9η συνεχόμενη ημέρα
- Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε ο 13χρονος που εξαφανίστηκε από τη Σταυρούπολη
- Ολική ανατροπή στις σχέσεις εμπόρων με τις διαδικτυακές πλατφόρμες
- Περού: Πάνω από 600.000 κρούσματα κορωνοϊού - Σχεδόν 28.000 οι θάνατοι
- Χαλκιδική: Ακυβέρνητο σκάφος λόγω βλάβης στην περιοχή του Μαρμαρά
- Όλο το σχέδιο για την επιστροφή στα σχολεία- Τι θα ισχύει για διαλείμματα και απουσίες
- Τουρκική άσκηση νότια της Κρήτης και νέες απειλές Ερντογάν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- Όλο το σχέδιο για την επιστροφή στα σχολεία- Τι θα ισχύει για διαλείμματα και απουσίες
- Αιχμές Φάουτσι κατά Τραμπ: Παρακινδυνευμένη η πρόωρη διανομή εμβολίου
- Απειλές Ερντογάν κατά Ελλάδας: Η Ελλάδα θα είναι υπεύθυνη για ό,τι αρνητικό συμβεί
- Εκπρόσωπος Μέρκελ: «Προσωρινή» η ανάληψη κοινού χρέους από την ΕΕ
- Ξεπέρασαν τους 810.000 οι νεκροί εξαιτίας του κορωνοϊού παγκοσμίως
- Τελευταία Νέα Fortune
- Όλο το σχέδιο για την επιστροφή στα σχολεία- Τι θα ισχύει για διαλείμματα και απουσίες
- Αιχμές Φάουτσι κατά Τραμπ: Παρακινδυνευμένη η πρόωρη διανομή εμβολίου
- Απειλές Ερντογάν κατά Ελλάδας: Η Ελλάδα θα είναι υπεύθυνη για ό,τι αρνητικό συμβεί
- Ξεπέρασαν τους 810.000 οι νεκροί εξαιτίας του κορωνοϊού παγκοσμίως
- Εκπρόσωπος Μέρκελ: «Προσωρινή» η ανάληψη κοινού χρέους από την ΕΕ
- Οι μισοί Αμερικανοί αντιτίθενται στην πιθανή απαγόρευση του TikTok από τον Τραμπ
- «CoroNation»: Ένα ντοκιμαντέρ για την καραντίνα στην Ουχάν της Κίνας
- Θύμα κορωνοϊού και ο γρηγορότερος άνθρωπος στον κόσμο
- Σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων και τα Χανιά λόγω κορωνοϊού
- Ο Φάρελ Ουίλιαμς επιμελείται το τεύχος του TIME με θέμα: «Η Νέα Αμερικανική Επανάσταση»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- BMW: Τίποτα στην τύχη του
- Πώς "βλέπει" το 2020 η "Γερμανός", ισχυρή κερδοφορία το 2019
- Μητέρα και κόρη, σε κύκλους έλλειψης επικοινωνίας αλλά και βαθιάς ταύτισης
- Τα αυτόνομα οχήματα είναι ασφαλέστερα και αποδοτικότερα όταν είναι ανοιχτόχρωμα
- Σε Αθήνα και Άγκυρα σήμερα ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας.
- Αυστραλία: Μειώθηκε 1% η απασχόληση τον Αύγουστο
- Πώς θα αυξήσετε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας - και γιατί είναι τόσο σημαντικό
- Ισραήλ - Παλαιστίνιοι: Νέα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα
- Συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου στο Βερολίνο;
- Κορωνοϊός: Λήψη μέτρων στήριξης ζητούν οι εργαζόμενοι εμπορίας νυφικών και ειδών γάμου