ΟΗΕ: Ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στη Λιβύη – Στους 8.000 οι εκτοπισμένοι από την Τρίπολη

17:44 12/4/2019 - Πηγή: Fortune

Τουλάχιστον 8.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τις μάχες που μαίνονται στα περίχωρα της Τρίπολης, πρωτεύουσας της Λιβύης, εκ των οποίων οι μισοί στη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών, δήλωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

«Οι εκτοπισμοί από τις ζώνες που πλήττονται από τις συγκρούσεις στα περίχωρα της Τρίπολης εξακολουθούν να πολλαπλασιάζονται», δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, ο Ρεάλ Λεμπλάνκ. «Πολλές οικογένειες παραμένουν αποκλεισμένες

στο εσωτερικό ζωνών που επλήγησαν από τη σύγκρουση», είπε και πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ φοβάται για την ασφάλειά τους, ενώ την ίδια ώρα τα τρόφιμα εξαντλούνται.

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, ξεκίνησε στις 4 Απριλίου επίθεση για την κατάληψη της Τρίπολης, έδρας της αναγνωρισμένης από τη διεθνή κοινότητα Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της οποίας ηγείται ο Φάγεζ αλ-Σάρατζ.

Με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ANL) του, που δεν αναγνωρίζεται σε διεθνές επίπεδο, ο στρατάρχης Χάφταρ ελπίζει ότι θα επεκτείνει την κυριαρχία του στο δυτικό τμήμα της πετρελαϊκής χώρας , έχοντας ήδη υπό τον έλεγχό του το ανατολικό και -πιο πρόσφατα- το νότιο τμήμα της.

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας και τουλάχιστον 300 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Μιλώντας τηλεφωνικώς από την Τρίπολη, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Λιβύη, δρ Σίεντ Τζάφαρ Χουσάιν, δήλωσε πως «οι μάχες πλησιάζουν στο εσωτερικό της Τρίπολης».

Keywords
Τυχαία Θέματα