Ο Τζεφ Μπέζος «χτύπησε» μετά την εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ και βάζει την Κίνα στη συζήτηση

17:00 26/4/2022 - Πηγή: Fortune

Το Twitter είναι απαγορευμένο στην Κίνα, αλλά αυτό δεν εμποδίζει την κινεζική κυβέρνηση να κάνει καλή χρήση της εφαρμογής για την προώθηση της προπαγάνδας.

Και τώρα που η πλατφόρμα αγοράστηκε από τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla, Έλον Μασκ, η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να αποκτήσει κάποιο μελλοντικό πλεονέκτημα πάνω στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Interesting

question. Did the Chinese government just gain a bit of leverage over the town square? https://t.co/jTiEnabP6T

— Jeff Bezos (@JeffBezos) April 25, 2022

Ο Τζεφ Μπέζος -ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, πίσω από τον Μασκ, ιδιοκτήτης της Washington Post και του αντιπάλου της SpaceX, BlueOrigin – προφανώς ανησυχεί για την ικανότητα της Κίνας να επηρεάσει τον μελλοντικό ιδιοκτήτη του Twitter, Έλον Μασκ.

Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά πωλήσεων της Tesla και βασικός μοχλός ανάπτυξης της εταιρείας. Το Tesla’s Shanghai Gigafactory, που άνοιξε το 2019, ήταν το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων εκτός των ΗΠΑ.

Η κινεζική κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να φέρει την Tesla στη Σανγκάη, παρέχοντας επιδοτούμενα δάνεια και ενοίκια ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή. Η Tesla ήταν η πρώτη ξένη αυτοκινητοβιομηχανία στην οποία επετράπη να λειτουργήσει ένα εξ ολοκλήρου ιδιόκτητο εργοστάσιο στην Κίνα, αφού η κυβέρνηση παραιτήθηκε από τον κανόνα που απαιτεί από τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες να συνεργάζονται με έναν εγχώριο εταίρο.

Βέβαια, σε συνέχεια του δικού του Tweet, ο Μπέζος απέρριψε την ιδέα ότι η σχέση Tesla – Κίνας θα μπορούσε να οδηγήσει τον Μασκ στο να εφαρμόσει μία φιλική πολιτική προς την λογοκρισία που υφίσταται η Κίνα στο Twitter.

My own answer to this question is probably not. The more likely outcome in this regard is complexity in China for Tesla, rather than censorship at Twitter.

— Jeff Bezos (@JeffBezos) April 26, 2022

Ωστόσο, ο περιορισμός της λογοκρισίας δεν είναι πραγματικά το θέμα εδώ. Με τον Μασκ να έχει σύντομα τον έλεγχο, η Κίνα μπορεί να επωφεληθεί από μια πιθανή έλλειψη λογοκρισίας.

Τον Αύγουστο του 2020, το Twitter ξεκίνησε να στοχοποιεί προφίλ που συνδέονται με κρατικές οντότητες. Η κίνηση φάνηκε ως άμεση απάντηση στην αυξημένη χρήση της πλατφόρμας από την κινεζική κυβέρνηση για την προώθηση της δικής της αφήγησης στο εξωτερικό.

Τα κινεζικά κρατικά μέσα χρησιμοποίησαν διαφημίσεις επί πληρωμή στο Twitter για να προωθήσουν άρθρα που αντιτίθενται στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Χονγκ Κονγκ το 2019. Ως απάντηση, το Twitter απαγόρευσε στα κρατικά μέσα να αγοράζουν διαφημίσεις.

Αν αυτή η πολιτική στοχοποίησης που εφαρμόστηκε από το Twitter σχεδιάστηκε για να περιορίσει την εμβέλεια των προσπαθειών προπαγάνδας της Κίνας, φαίνεται πως λειτούργησε. Το 2021, έρευνα του China Media Project έδειξε πως η αλληλεπίδραση χρηστών με τα tweets από τα κινεζικά κρατικά μέσα παρουσίασε πτώση 20%.

Εάν όμως ο Μασκ, ο οποίος έχει ορκιστεί ότι θα κάνει το Twitter προπύργιο της ελευθερίας του λόγου, ανακαλέσει αυτές τις πολιτικές, θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για να «ανθίσει» η προπαγάνδα της Κίνας.

To άρθρο Ο Τζεφ Μπέζος «χτύπησε» μετά την εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ και βάζει την Κίνα στη συζήτηση δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα