Ο «Pharma Bro» Martin Shkreli βγήκε από τη φυλακή και ψάχνει την «επόμενη ανακάλυψη στην ιατρική»

10:56 31/7/2022 - Πηγή: Fortune

της Yvonne Lau

Ο Martin Shkreli, το πρώην στέλεχος φαρμακευτικής εταιρείας γνωστός για την αύξηση της τιμής ενός φαρμάκου που σώζει ζωές κατά 4.000% και για τη μετέπειτα φυλάκισή του, ξεκινάει νέα δραστηριότητα. Σκοπεύει να κάνει το ντεμπούτο του σε μια πλατφόρμα λογισμικού που ονομάζεται Druglike, η οποία παρέχει πόρους για άτομα ή οργανισμούς «που θέλουν να ξεκινήσουν ή να συνεισφέρουν σε έργα ανακάλυψης φαρμάκων σε πρώιμο στάδιο».

Στόχος της εταιρείας είναι να «εκδημοκρατίσει την πρόσβαση, το κόστος και τις ανταμοιβές

της ανακάλυψης φαρμάκων σε πρώιμο στάδιο», σύμφωνα με το προφίλ της στο Twitter.

Η ανακάλυψη και η ανάπτυξη φαρμάκων απαιτεί πολύ χρόνο και χρήμα και απαιτεί έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Κατά μέσο όρο, η διαδικασία από τον σχεδιασμό ενός φαρμάκου έως την έγκρισή του από τον FDA μπορεί να διαρκέσει 10 χρόνια και να κοστίσει 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Druglike σχεδιάζει να προσφέρει μια αποκεντρωμένη υπηρεσία που βασίζεται στο cloud και παρέχει υπολογιστικά προγράμματα «in silico» για τον σχεδιασμό φαρμάκων – το ίδιο λογισμικό που χρησιμοποιούν οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες. Θα ενσωματώσει επίσης ένα σύστημα επαλήθευσης blockchain με το οποίο οι συνεισφέροντες θα μπορούν να κερδίζουν ανταμοιβές που θα καταβάλλονται σε ένα νέο κρυπτονόμισμα που ονομάζεται Martin Shkreli Inu (MSI).

Μέσω της πλατφόρμας, οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορεί να κάνει την «επόμενη ανακάλυψη στην ιατρική», είπε ο Shkreli σε δήλωση. «Μια ευρεία δεξαμενή συντελεστών, και όχι μόνο οι φαρμακευτικοί γίγαντες, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την ανακάλυψη φαρμάκων», πρόσθεσε.

Τον Ιανουάριο, ένας ομοσπονδιακός δικαστής επέβαλε στον Shkreli ισόβια απαγόρευση από την εμπλοκή με τη φαρμακοβιομηχανία. Δεν είναι σαφές εάν η νέα του δραστηριότητα παραβιάζει αυτήν την απαγόρευση, αν και η Druglike δηλώνει ότι «δεν είναι φαρμακευτική εταιρεία» ούτε ασχολείται με την ανάπτυξη φαρμάκων. Ωστόσο, δύο γενικοί εισαγγελείς ερευνούν ήδη την Druglike, σύμφωνα με την The Daily Beast. Ο εκπρόσωπος του γενικού εισαγγελέα της Βόρειας Καρολίνας Josh Stein, δήλωσε ότι η εισαγγελία «ανησυχεί για αυτήν την εξέλιξη και θα την εξετάσει προσεκτικότερα». Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Νέας Υόρκης εξετάζει επίσης το νέο εγχείρημα του Shkreli.

Το 2015, όταν ο Shkreli ήταν διευθύνων σύμβουλος της Turing Pharmaceuticals, αύξησε την τιμή του Daraprim – ενός φαρμάκου που θεραπεύει μια συγκεκριμένη λοίμωξη από παράσιτα που είναι ιδιαίτερα απειλητική για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως αυτά με HIV/AIDS – στα 750 δολάρια από 13,50 δολάρια ανά δισκίο. Η κίνηση προκάλεσε ευρεία καταδίκη. Αρνήθηκε ότι η αύξηση των τιμών ήταν υπερβολική και είπε στο CBS εκείνη την εποχή ότι ήταν απλώς «καπιταλιστής. Προσπαθώ να δημιουργήσω μια κερδοφόρα φαρμακευτική εταιρεία».

Ωστόσο, το 2018, ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο καταδίκασε τον Shkreli σε επτά χρόνια φυλάκιση αφού τον έκρινε ένοχο για τρεις κατηγορίες απάτης με χρεόγραφα. Ο Shkreli κατηγορήθηκε ότι εξαπάτησε τους επενδυτές που έδωσαν εκατομμύρια δολάρια στα δύο hedge funds του και στη συνέχεια πήρε μετρητά και μετοχές από μια άλλη εταιρεία βιοτεχνολογίας που ίδρυσε για να αποπληρώσει αυτούς τους επενδυτές. Αποφυλακίστηκε το Μάιο.

To άρθρο Ο «Pharma Bro» Martin Shkreli βγήκε από τη φυλακή και ψάχνει την «επόμενη ανακάλυψη στην ιατρική» δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα