Κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς και άλλους έξι Ρώσους ολιγάρχες ανακοίνωσε η Μεγάλη Βρετανία

12:11 10/3/2022 - Πηγή: Fortune

Ο υψηλού προφίλ ιδιοκτήτης του ποδοσφαιρικού συλλόγου της Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, είναι ένας από τους επτά Ρώσους επιχειρηματίες που θα δεχτούν πλήρες πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου την Πέμπτη 10 Μαρτίου, στο πλαίσιο των κυρώσεων που εφαρμόζει η Δύση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου «κατηγόρησε» τον Αμπράμοβιτς, ο οποίος έχει επίσης ισραηλινή και πορτογαλική υπηκοότητα, ότι επωφελούνταν οικονομικά

επί δεκαετίες από τους στενούς δεσμούς που διατηρεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ως εκ τούτου, η απόφαση αυτή περιπλέκει τα σχέδια του Αμπράμοβιτς να πουλήσει την Τσέλσι.

Σημειώνεται πως η λίστα με τα εκ Ρωσίας ορμώμενα φυσικα πρόσωπα που υφίντανται κυρώσεις περιλαμβάνει τους «ολιγάρχες» Όλεγκ Ντεριπάσκα, για τον οποίο η βρετανική κυβέρνηση είπε ότι έχει περιουσία 2 δισεκατομμύρια λίρες, και τον Ιγκόρ Σετσίν, διευθύνοντα σύμβουλο της Rosneft και έναν από τους στενότερους συμβούλους του Πούτιν. Στη λίστα είναι επίσης ο πρόεδρος της VTB Bank Αντρέι Κόστιν, ο διευθύνων σύμβουλος της ενεργειακής Gazprom Αλεξέι Μίλερ και ο πρόεδρος της ρωσικής κρατικής εταιρείας αγωγών Transneft Νικολάι Τοκάρεφ. 

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε: «Δεν μπορούν να υπάρχουν ασφαλή καταφύγια για όσους υποστήριξαν την άγρια ​​επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία», προσθέτοντας: «Οι σημερινές κυρώσεις είναι το τελευταίο βήμα στην ακλόνητη υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στον ουκρανικό λαό. Θα είμαστε ακλόνητοι και αμετακίνητοι σε ό,τι αφορά την καταδίωξη εκείνων που επιτρέπουν τη δολοφονία αμάχων, την καταστροφή νοσοκομείων και την παράνομη κατοχή κυρίαρχων κρατών».

Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας δήλωσε: «Οι σημερινές κυρώσεις δείχνουν για άλλη μια φορά ότι οι ολιγάρχες και οι κλεπτοκράτες δεν έχουν θέση στην οικονομία ή την κοινωνία μας. Με τους στενούς δεσμούς τους με τον Πούτιν είναι συνένοχοι στην επιθετικότητά του. Το αίμα του ουκρανικού λαού είναι στα χέρια τους. Θα πρέπει να κρεμάσουν τα κεφάλια τους από ντροπή. Η υποστήριξή μας στην Ουκρανία είναι αταλάντευτη. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε το καθεστώς Πούτιν, θα πνίξουμε οικονομικά τη βάναυση πολεμική μηχανή του».

To άρθρο Κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς και άλλους έξι Ρώσους ολιγάρχες ανακοίνωσε η Μεγάλη Βρετανία δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα