Γιάννης Καντώρος: Το μηχανιστικό μοντέλο δεν λειτουργεί – Θέλουμε ευέλικτους οργανισμούς

14:58 18/5/2021 - Πηγή: Fortune

Τον τρόπο που η Interamerican άλλαξε θεμελιωδώς το μοντέλο λειτουργίας της, υιοθετώντας τις αλλαγές που επιτάσσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλά και τα νέα περιβάλλοντα εργασίας που εγκαινίασε η πανδημία, παρουσίασε σε Συνέντευξη Τύπου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Interamerican, Γιάννης Καντώρος.

Αναφερόμενος στην υγειονομική κρίση τόνισε πως λειτούργησε ως καταλύτης και ως επιταχυντής των εξελίξεων στο χώρο του επιχειρείν. Όπως είπε, στην περίπτωση της Interamerican είχε γίνει καλή προετοιμασία τα προηγούμενα δύο χρόνια, καθώς ο όμιλος έβλεπε ότι τα παραδοσιακά μοντέλα λειτουργίας δεν μπορούν να καλύψουν επαρκώς τις ανάγκες της νέας εποχής.

«Οι επιχειρήσεις προσαρμόστηκαν γρήγορα στα νέα δεδομένα, διότι είναι μεγάλη η επίδραση της τεχνολογίας στην ψηφιοποίηση της ζωής μας. Τα παλιά μοντέλα διοίκησης έχουν πολλά επίπεδα και χαρακτηρίζονται από μία εταιρική γραφειοκρατία που έχει τις ρίζες της στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.  Οι εταιρείες στελεχώνονταν  όπως ακριβώς και ο στρατός. Το μηχανιστικό αυτό μοντέλο, κατέστη σαφές, ότι δε λειτουργεί πλέον και πρέπει να έχουμε οργανισμούς οι οποίοι να μπορούν να προσαρμοστούν γρήγορα στις αλλαγές».

Ο κ. Καντώρος πρόσθεσε πως έχει αυξηθεί σε εκθετικό βαθμό η αλληλεπίδραση των εταιρειών με τους πελάτες τους, με τους δεύτερους να είναι πιο απαιτητικοί, να δίνουν σημασία στο ηθικό προφίλ ενός brand και όταν θέλουν κάτι, να το θέλουν ουσιαστικά χθες! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εταιρείες, ασφαλιστικές και μη, χρειάζονται πιο απλές και οριζόντιες δομές σε μία οικονομία που ψηφιοποιείται.

«Εμείς είχαμε στήσει εδώ και δύο χρόνια αυτόνομες ομάδες που να μπορούν να συντονιστούν από απόσταση και να φέρουν γρήγορα και αποτελεσματικά εις πέρας ένα project. Όλοι συγκλίνουν στο ότι οδεύουμε σε ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας. Το να πηγαίνει ένας εργαζόμενος στη δουλειά του Δευτέρα με Παρασκευή, 9 π.μ. με 5μ.μ. θα πρέπει να το ξεχάσουμε. Μιλάμε πλέον για μεγαλύτερη ευελιξία που θα επιτρέπει στον εργαζόμενο να εργαστεί από εκεί που θεωρεί ότι είναι περισσότερο παραγωγικός. Άλλωστε στην οικονομία της γνώσης ολοένα και περισσότερα επαγγέλματα μπορούν να γίνουν από μακριά και οι άνθρωποι να δουλεύουν έχοντας την ασφάλεια του σπιτιού τους. Ωστόσο, η παρουσία στο γραφείο είναι εξίσου σημαντική διότι μας επιτρέπει την κοινωνικοποίηση και την έμπνευση που λαμβάνουμε από τους συναδέλφους μας ακόμη κι αν τη δουλειά μας μπορούμε να την κάνουμε απομονωμένα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αναφορικά με τις επιπτώσεις που είχε η εξ αποστάσεως εργασίας στο ανθρώπινο δυναμικό και, κατ’ επέκταση στις πωλήσεις του οργανισμού, ο κ. Καντώρος παραδέχτηκε ότι ενώ στην αρχή φοβήθηκαν για πτώση των οικονομικών μεγεθών, λόγω της έλλειψης της ανθρώπινης επαφής μεταξύ πελατών και στελεχών, εντούτοις σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων κατεγράφη άνοδος μέσα στο lockdown.

Να σημειωθεί ότι το 2020 έκλεισε για την Interamerican με κέρδη προ φόρων 28 εκατ. ευρώ, αύξηση 2% στα ασφάλιστρα τα οποία άγγιξαν τα 372 εκατ. ευρώ και αύξηση μεριδίου αγοράς στις ασφάλειες ζημιών και προϊόντων υγείας, το οποίο διαμορφώθηκε στο 12,8%.

Η οργάνωση σε “φυλές”

O μετασχηματισμός της εταιρείας από μία παραδοσιακά και ιεραρχικά οργανωμένη εταιρεία σε έναν agile οργανισμό, της δίνει τη δυνατότητα να παρέχει λύσεις με μεγαλύτερη ταχύτητα και μικρότερο κόστος. Η υιοθέτηση του tribes for business συνεπάγεται τον μετασχηματισμό της επιχείρησης και την αυξημένη ευθύνη και αρμοδιότητα στις λεγόμενες «φυλές» που συνδέονται με έναν εταιρικό σκοπό.

«Δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στο κομμάτι της ευελιξίας και βλέπουμε τις ομάδες μας ως “φυλές”. Στις “φυλές” επικρατεί εμπιστοσύνη. Οι άνθρωποι γνωρίζονται καλά μεταξύ τους και δε βασίζουν την διαβίωση τους, τόσο στους κανόνες, όσο στις σχέσεις που έχουν αναπτύξει με τους συνανθρώπους τους. Αλλάζει ο ρόλος της διοίκησης και πλέον ένας Διευθύνων Σύμβουλος βρίσκεται στην επιχείρηση για να δίνει κατευθύνσεις, να ενθαρρύνει τους εργαζόμενους, και να διαθέτει τους πόρους εκεί που χρειάζεται. Είναι περισσότερο coach και όχι αυτός που κατέχει την απόλυτη αλήθεια. Μην ξεχνάμε ότι δίπλα στην πληροφορία βρίσκονται οι άνθρωποι που είναι στην πρώτη γραμμή. Είναι εκείνοι που έχουν καθημερινή επαφή με την αγορά και έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το τι συμβαίνει» υπογράμμισε.

Πρόσθεσε πως, χάρη στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών εργαλείων έχει επιτευχθεί ο εκδημοκρατισμός της εργασίας. Κοινώς, όλοι έχουν ελευθερία κινήσεων και το δικαίωμα λόγου στη λήψη αποφάσεων. «Όταν πολλά μυαλά δουλεύουν μαζί χωρίς περιορισμούς μπορούν να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και να είναι περισσότερο παραγωγικά από τους λίγους και “εκλεκτούς”. Απαιτείται μεγαλύτερη αυτονομία και ελευθερία, όπως επίσης και να έχουμε στο μυαλό μας ότι η αποτυχία δεν είναι κακό πράγμα. Χρειάζεται να κάνεις πολλές δοκιμές μέχρι να βρεις αυτή που θα σου ανοίξει το δρόμο για τα επόμενα βήματα».

Σχολιάζοντας το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς επεσήμανε πως υπάρχει χώρος ανάπτυξης για τις ασφαλιστικές καθώς η πανδημία δημιουργεί την ανάγκη για νέα προϊόντα.

«Είμαστε μια χώρα με περιορισμένους πόρους. Στην υγεία είδαμε ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε μεγάλη δυσκολία στη συνεργασία μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ενώ μπροστά μας έχουμε την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αυτή φέρνει. Συνεπώς δημιουργούνται μεγαλύτεροι κίνδυνοι που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε και πρέπει να βρούμε νέα προϊόντα. Παράλληλα, μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει και για την ασφάλεια των δεδομένων η οποία είναι συνυφασμένη με την οικονομική δραστηριότητα. Η αίσθησή μου είναι ότι περιμένουμε καλύτερα χρόνια μπροστά μας. Η οικονομία λειτουργεί με τους όρους του συμπιεσμένου ελατηρίου, ταυτόχρονα είναι η πρώτη φορά που για να ξεπεράσουμε το σοκ της πανδημίας η Ευρώπη αποφάσισε γενναίες χρηματοδοτήσεις για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ παρατηρείται και μία αλλαγή νοοτροπίας στις επιχειρήσεις. Για μένα η λέξη κλειδί για το μέλλον είναι η βιωσιμότητα» κατέληξε ο κ. Καντώρος.

To άρθρο Γιάννης Καντώρος: Το μηχανιστικό μοντέλο δεν λειτουργεί – Θέλουμε ευέλικτους οργανισμούς δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα