Τσακλόγλου: Κατά μέτωπο επίθεση στο μεγάλο στοκ των εκκρεμών συντάξεων

«Το πρόβλημα που έχουμε με τις εκκρεμείς συντάξεις πράγματι μας ταλαιπωρεί για παραπάνω από 10 χρόνια και σίγουρα δεν περιποιεί τιμή για το κράτος».

Αυτό ανέφερε αρχικά ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας στον ρ/σ «Παραπολιτικά» για το θέμα των εκκρεμών συντάξεων.

«Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε τρείς κατευθύνσεις, η πρώτη είναι ένα καθαρά ανακουφιστικό μέτρο δηλαδή να δίνουμε προκαταβολές

συντάξεων ίσες με το ύψος της εθνικής σύνταξης με πολύ ελαφριές διαδικασίες ακριβώς για να μη μένει κανένας συνταξιούχος χωρίς εισόδημα για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι να εκδοθεί η σύνταξη του. Το δεύτερο το οποίο έχουμε είναι ότι κάνουμε μια κατά μέτωπο επίθεση σε αυτό το μεγάλο στοκ που έχει δημιουργηθεί των εκκρεμών συντάξεων», πρόσθεσε ο κ. Τσακλόγλου.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε πως «η απονομή συντάξεων τους τελευταίους μήνες έχει επιταχυνθεί, θέλουμε να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο και ελπίζουμε ότι θα έχουμε σημαντικά αποτελέσματα μέχρι το τέλος του έτους και ταυτόχρονα έχουμε και το πολύ μεγάλο project της ψηφιοποίησης».

«Η διοίκηση του ΕΦΚΑ έχει προγραμματίσει μια σειρά ενεργειών ώστε όλο και μεγαλύτερες κατηγορίες συνταξιούχων να μπορούν να εντάσσονται σε αυτό το καθεστώς και να λύσουμε το πρόβλημα μακροπρόθεσμα δηλαδή να μην έχουμε και πάλι επανεμφάνιση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων μετά από μερικά χρόνια», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στα ασφαλιστικά ταμεία, ο κ. Τσακλόγλου σημείωσε: «Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα η κυβέρνηση στήριξε την απασχόληση και αυτός είναι και ο λόγος που βλέπετε ότι στη διάρκεια της πανδημίας όχι μόνο δεν αυξήθηκε η ανεργία αλλά μειώθηκε κιόλας. Επιπρόσθετα με όλα αυτά τα μέτρα που είχαμε πάρει δηλαδή τα 534€ μηνιαίως για τις αναστολές κοκ κάτι που δεν συζητήθηκε ευρέως είναι ότι ταυτόχρονα η κυβέρνηση κατέβαλε ασφαλιστικές εισφορές όχι στο επίπεδο των 534€ αλλά στο επίπεδο του πλήρους μισθού του εργαζομένου όταν αυτός εργαζόταν κανονικά. Αυτό σημαίνει ότι οι μεταβιβάσεις στον ΕΦΚΑ ήταν τέτοιες ώστε είχαμε απρόσκοπτα πληρωμή των συντάξεων κανονικά όλο αυτό το χρονικό διάστημα».

«Βεβαίως αυτό αύξησε τις μεταβιβάσεις του προϋπολογισμού προς το ασφαλιστικό σύστημα το οποίο ήδη ήμασταν πρωταθλητές στην Ευρώπη τώρα γίναμε πρωταθλητές με ακόμα μεγαλύτερη απόσταση. Προφανώς αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να διατηρηθεί για πάντα και αυτό που ελπίζουμε είναι ότι με την επάνοδο της οικονομίας σε κανονικότητα και την επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης όπως προβλέπουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί στο μεσοπρόθεσμο διάστημα και η ανεργία θα μειωθεί και οι μισθοί σταδιακά θα αρχίσουν να αυξάνουν και προφανώς το πρόβλημα των εισφορών θα λυθεί», πρόσθεσε για το ίδιο θέμα.

Πάνος Τσακλόγλουεκκρεμείς συντάξειςασφαλιστικά ταμεία ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα