Διαφορά 900 εκατ. ευρώ χωρίζει τη κυβέρνηση με τους θεσμούς για το 2020

22:51 4/10/2019 - Πηγή: Fortune

Στα 900 εκατ. ευρώ ή αλλιώς στο 0,5% υπολογίζεται το δημοσιονομικό κενό για το 2020 και στο οικονομικό επιτελείο ήδη αναζητούν ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων για να κλείσει η «τρύπα» και να πειστούν οι θεσμοί.

Στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν ότι η διαφορά του κενού θα καλυφθεί από την αύξηση της εισπραξιμότητας των εσόδων, που προβλέπουν ότι θα έχουν από μέτρα όπως η αύξηση των συναλλαγών με «πλαστικό χρήμα», αλλά και από την ενίσχυση των επενδύσεων που θα οδηγήσουν σε μεγέθυνση του ΑΕΠ. Από τη πλευρά των θεσμών

όμως ζητούν πιο συγκεκριμένα μέτρα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Καθημερινή, η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ προκύπτει σε σημαντικό βαθμό από τις εκτιμήσεις για τις 120 δόσεις και τις εισπράξεις του ΦΠΑ. Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η ρύθμιση θα είναι επιτυχημένη και θα αποφέρει σημαντικά έσοδα στα ταμεία του Δημοσίου (από εφορία και Ταμεία), ενώ οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ ήδη είναι «ανεβασμένες» στο 8μηνο του έτους. Ωστόσο, οικονομικό επιτελείο και θεσμοί θα περιμένουν και τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου προκειμένου να καταλήξουν εάν η υπεραπόδοση του 8μήνου ίσως και 9μήνου θα έχει συνέχεια και το 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς την απόδοση της ρύθμισης των 120 δόσεων, ενώ περιμένουν να δουν πώς επηρέασε την εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ η μεσοσταθμική μείωσή του κατά 22% (η κυβέρνηση περιμένει αύξηση της εισπραξιμότητας από το 75% στο 81%-82%). Επιπλέον, δεν πείθονται ούτε από τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα που έχει ρίξει στο τραπέζι η κυβέρνηση για την τόνωση των κρατικών εσόδων σε συνδυασμό με τον θετικό αντίκτυπό τους στην ανάπτυξη.

Την ύπαρξη του δημοσιονομικού κενού επιβεβαίωσε σήμερα στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Αθήνα και ο απερχόμενος Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, χωρίς, ωστόσο, να προχωρήσει σε συγκεκριμένη εκτίμηση. Στην ερώτηση μάλιστα που του έγινε για το αν αυτό μπορεί να καλυφθεί, απάντησε με νόημα: «έχω εμπιστοσύνη ότι θα απαλειφθεί».

Όσον αφορά στο πακέτο των φοροελαφρύνσεων, δηλαδή το πακέτο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, αυτό φαίνεται να «κλειδώνει» στο 1 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση οι θεσμοί επιθυμούν να βρεθεί μια λύση μέχρι τις 15 Οκτωβρίου -οπότε και θα σταλεί ο προϋπολογισμός στη Κομισιόν στο πλαίσιο πλαίσιο των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου-ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Σημείωσε δε ότι ήδη έγινε μια πρώτη συζήτηση στο EuroWorking Group, με βάση την ενδιάμεση έκθεση που υπέβαλαν οι θεσμοί μετά την επίσκεψή τους στην Αθήνα, η οποία είναι θετική.

Πάντως, όπως διευκρίνισε ο αξιωματούχος, το ελληνικό ζήτημα δεν πρόκειται να συζητηθεί στη σύνοδο του Eurogroup στις 9 Οκτωβρίου, που θα συνέλθει στο Λουξεμβούργο. Η συζήτηση αναμένεται να γίνει αργότερα, ενδεχομένως και στις αρχές Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της 4ης μεταμνημονιακής εποπτείας της Κομισιόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα