Από Δευτέρα και στο γραφείο με τη μάσκα μας

12:48 1/8/2020 - Πηγή: Fortune

Ερωτηματικά σε πολλούς πολίτες προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά για την υποχρεωτική μάσκας σε όλους του κλειστούς χώρους προκειμένου να περιορίσουμε την μετάδοση του κορωνοϊού.

Το βασικότερο ήταν αν από τη Δευτέρα που επιβάλλεται η χρήση, θα πρέπει οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους θα πρέπει να φορούν μάσκα. Η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα είναι: ΝΑΙ.

Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, σε όλους

τους κλειστούς χώρους όπου υπάρχουν ακόμη και λίγα άτομα θα πρέπει να χρησιμοποιούμε μάσκα. Μάλιστα θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα που καλύπτει στόμα και μύτη, ενώ η προσωπίδα που αφήνει κενό, δεν θεωρείται προστατευτική.

Ελάχιστες είναι οι εξαιρέσεις στους επαγγελματικούς χώρους όπως είπε ο κ. Εξαδάχτυλος. Πχ στην εστίαση ένας εργαζόμενος στην κουζίνα δεν θα μπορεί να αναπνεύσει με μία μάσκα όπως η χειρουργική, ενώ πιο χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα του τραγουδιστή ή του λογοθεραπευτή που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να εργαστούν με μάσκα.

Από κει και πέρα, η εφαρμογή της υποχρεωτικότητας έγκειται στην ευσυνειδησία των πολιτών και των επιχειρηματιών. Είναι αδύνατο, και φυσικά ακροβατεί μεταξύ νομιμότητας και καταπάτησης της προσωπικής ελευθερίας, το να εισέρχεται ένας ελεγκτής των αρχών σε ιδιωτικούς χώρους, ώστε να εξετάζει αν όλοι φοράμε μάσκα.

Την ίδια στιγμή όμως σε περίπτωση κορύφωσης της επιδημίας με την επιβεβαίωση πολλών κρουσμάτων, κατά τη διαδικασία της ιχνηλάτησης επαφών, θα πρέπει να λογοδοτήσουμε για την εφαρμογή του μέτρου, αν υπάρξει περιστατικό κορονοϊού στον εργασιακό μας χώρο. Σε αυτή την περίπτωση, η οποία με βάση τα στοιχεία για την πορεία της επιδημίας δεν θεωρείται σπάνια, ίσως να μην επιβληθεί πρόστιμο όμως όλοι θα έχουμε σημαντικό μερίδιο ευθύνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα