Phoenix Ghost: Αυτό είναι το νέο drone των ΗΠΑ που προορίζεται ειδικά για την Ουκρανία

17:32 22/4/2022 - Πηγή: Fortune

του Eamon Barrett

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δαπανήσει περίπου 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια για την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου. Το τελευταίο πακέτο 800 εκατομμυρίων δολαρίων, που παρουσιάστηκε στα μέσα Μαρτίου, περιλαμβάνει κονδύλια που προορίζονται για να χαρίσουν στο Κίεβο μια ολοκαίνουργια σειρά μη επανδρωμένων αεροσκαφών που δεν έχουν ποτέ πριν χρησιμοποιηθεί σε μάχη.

Το Phoenix Ghost, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, σχεδιάστηκε εν μέρει με γνώμονα

την Ουκρανία, λέει το Πεντάγωνο.

«Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναπτύχθηκε για ένα σύνολο απαιτήσεων που ταιριάζουν πολύ με αυτό που χρειάζονται οι Ουκρανοί αυτή τη στιγμή στο Ντονμπάς», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου John Kirby στους δημοσιογράφους την Πέμπτη, αναφερόμενος στην ανατολική περιοχή της Ουκρανίας, όπου η Ρωσία έχει επικεντρώσει την επίθεσή της.

Προηγουμένως, ένας άλλος αξιωματούχος του Πενταγώνου είχε αφήσει να εννοηθεί ότι το Phoenix Ghost δημιουργήθηκε ειδικά για την Ουκρανία, αλλά ο Kirby πήρε πίσω αυτά τα σχόλια, δηλώνοντας ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος βρισκόταν σε εξέλιξη πολύ πριν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκινήσει την εισβολή.

«Δεν υπήρχε καμία περίπτωση να διαθέτουμε 120 εάν είχαμε αρχίσει να τα κατασκευάζουμε στις 24 Φεβρουαρίου», δήλωσε ο Kirby, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν αυτό τον αριθμό drone στην Ουκρανία.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος έχει αναπτυχθεί από την AEVEX Aerospace με έδρα την Καλιφόρνια – μια μυστικοπαθή εταιρεία που λέει ότι παρέχει «λύσεις αερομεταφερόμενων πληροφοριών πλήρους φάσματος».

Ο Kirby δήλωσε ότι δεν έχει «ιδέα» πώς πήρε το drone το όνομά του. Το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα έχει σχεδιαστεί για να πετάει μόνο μία φορά.

Το Phoenix Ghost είναι παρόμοιο με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου «switchblade» -γνωστά και ως «μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι» ή «αιωρούμενα πυρομαχικά» – που έχουν ήδη παραδώσει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, καθώς δεν βομβαρδίζει τον εχθρό από μεγάλη απόσταση. Αντ’ αυτού, τα εν λόγω drone αιωρούνται στον αέρα προτού πέσουν στο στόχο τους και πυροδοτήσουν μια αντιαρματική κεφαλή κατά την πρόσκρουση.

«Το Phoenix Ghost, όπως σχεδόν όλα τα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα, φυσικά, διαθέτει οπτικά συστήματα. Έτσι, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να σας δώσει μια οπτική εικόνα αυτού που βλέπει, αλλά η κύρια εστίασή του είναι η επίθεση», δήλωσε ο Kirby.

Τα drone έχουν αποδειχθεί βασικό όπλο στην αντίσταση της Ουκρανίας κατά της ρωσικής εισβολής. Ένα τουρκικής σχεδίασης μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το Bayraktar TB2, υπήρξε τόσο επιτυχημένο στην εξαπόλυση επιθέσεων εναντίον ρωσικών αρμάτων μάχης και πυραυλικών βάσεων, ώστε όταν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ζήτησαν από έναν στρατιώτη να γράψει ένα τραγούδι για να συσπειρώσει το ηθικό, ο στρατιώτης αποφάσισε να ραπάρει για το συγκεκριμένο τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

To άρθρο Phoenix Ghost: Αυτό είναι το νέο drone των ΗΠΑ που προορίζεται ειδικά για την Ουκρανία δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα