Deutsche Bank: Το ελληνικό χρηματιστήριο στις πρώτες θέσεις των assets που υπεραπέδωσαν τον Μάρτιο

12:30 1/4/2021 - Πηγή: Fortune

Με κέρδη της τάξης του 9,2% τον Μάρτιο του 2021 και 6,9% από τις αρχές της χρονιάς, το Ελληνικό Χρηματιστήριο ξεχωρίζει με τις επιδόσεις του, έπειτα από την εντυπωσιακή ανάκαμψη που ακολούθησε το μεγάλο sell-off του Ιανουαρίου του 2021 (-7,4%), σύμφωνα με όσα αναφέρει η Deutsche Bank.

Τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία πιθανώς έχουν λάβει ώθηση από μια σειρά από παράγοντες φέτος όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και η άνοδος της τουριστικής δραστηριότητας.

Κατά τ’

άλλα, οι χρηματοπιστωτικές αγορές σημείωσαν μεικτά πρόσημα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, με 20 από τα 38 περιουσιακά στοιχεία του δείγματος που εξετάζει η γερμανική τράπεζα να παρουσιάζουν θετική απόδοση. Υποστηρικτικοί καταλύτες στάθηκαν η πρόοδος των προγραμμάτων εμβολιασμού και το κολοσσιαίο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης των ΗΠΑ, ύψους 1,9 τρισεκ. δολ.

Τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως ο χρυσός και τα ομόλογα του δημοσίου των ΗΠΑ κάθε άλλο παρά ενθουσίασαν. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς έχει αυξηθεί κατά 87 μονάδες βάσης σε σχέση με την περίοδο που ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε την προεδρία της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, το δ’ τρίμηνο του 2016. Στον αντίποδα βρέθηκε το πετρέλαιο.

Ανοδικά κινήθηκαν οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες, με τον DAX (+ 9,4%), τον FTSE MIB (+ 11,3%) και τον STOXX 600 (+ 8,4%) να ξεχωρίζουν. Οι τράπεζες πρωτοστάτησαν χάρη στις υψηλότερες αποδόσεις, με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον δείκτη STOXX 600 να παρουσιάζουν απόδοση + 20,3% το α’ τρίμηνο. Στις ΗΠΑ, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε ελαφρά επιβράδυνση, με κέρδη +6,2% για τον μήνα Μάρτιο.

Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί η ακραία διολίσθηση που παρουσίασε η λίρα λόγω των επιλογών του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan, με πτώση -10,0% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τον Μάρτιο, όπως επισημαίνει η Deutsche Bank.

Τέλος, το bitcoin αυξήθηκε για 6ο συνεχή μήνα και 4ο τρίμηνο στη σειρά, καταγράφοντας άνοδο +30,3% τον Μάρτιο και + 103,3% σε τριμηνιαία βάση.

Keywords
Τυχαία Θέματα