Κακόβουλο adware στα Android

Στο Google Play αποκαλύφθηκε ένα adware που εκτελεί λειτουργίες του κινητού χωρίς την άδεια του χρήστη.

Η Fire Eye, υπεύθυνη για την ηλεκτρονική ασφάλεια και real-time προστασία συστημάτων, δημοσίευσε στο blog της για ένα νέο adware με πολύ επικίνδυνη και επιθετική συμπεριφορά. Πιο

συγκεκριμένα, το λογισμικό ονομάζεται Vulna και βρέθηκε στο 1.8% των εφαρμογών με πάνω από 1 εκατομμύριο λήψεις στο online κατάστημα, δηλαδή μιλάμε για περίπου 200 εκατομμύρια λήψεις ‘μολυσμένες’ με Vulna. Παρόλο που οι βιβλιοθήκες διαφημίσεων συλλέγουν αναγνωριστικά, η Vulna είναι ακόμα πιο επικίνδυνη καθώς συλλέγει και επαφές, μηνύματα και ιστορικό κλήσεων. Σε δεύτερη φάση, όταν λάβει εντολή από τον server είναι ικανή να τραβήξει φωτογραφίες και να παραβιάσει το διπλής μορφής πιστοποίηση που αποστέλλεται μέσω SMS, ενώ παράλληλα αναγνωρίζει το mail του χρήστη και τις εφαρμογές που έχει εγκαταστήσει.

Οι δυνατότητες που έχει ο εισβολέας είναι αναρίθμητες και καταστροφικές εάν ενεργοποιηθούν. Δυστυχώς πολλοί προγραμματιστές δεν γνωρίζουν αν οι ad libraries που χρησιμοποιούν είναι ασφαλείς. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε εσείς είναι να επιλέγετε εφαρμογές από πιστοποιημένους developers και να αποφεύγετε τις διαφημίσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα