Ξεκινούν οι ακροάσεις των υποψηφίων Επιτρόπων του Ευρωκοινοβουλίου

Την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου θα εμφανιστεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώπιον των Επιτροπών Εσωτερικών Υποθέσεων και Μεταναστεύσεως του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να αξιολογηθεί, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του υποψήφιοι Επίτροποι για τα νέα τους καθήκοντα.

Με βάση το πρόγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις Βρυξέλλες, οι Επίτροποι,

όπως έχουν παρουσιαστεί από το νέο Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ, θα εμφανιστούν για ν’ αξιολογηθούν από τις αντίστοιχες για τον καθένα τους επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το διάστημα από 29 Σεπτεμβρίου έως 7 Οκτωβρίου. Τα μέλη των επιτροπών θα αξιολογήσουν την καταλληλότητα των υποψηφίων Επιτρόπων, προτού η Ολομέλεια δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην προτεινόμενη Επιτροπή Γιουνκέρ, ενώ οι αρχηγοί των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου έχουν συμφωνήσει στη διαδικασία και το πρόγραμμα των δημόσιων ακροάσεων.

Οι ακροάσεις θα πραγματοποιηθούν το διάστημα 29 Σεπτεμβρίου - 2 Οκτωβρίου, θα διακόψουν για το week-end και θα ξαναρχίσουν την επόμενη εβδομάδα, το απόγευμα της Δευτέρας 6 Οκτωβρίου και το πρωί της επομένης ημέρας Τρίτης 7 του μηνός. Οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίοι και αποτελούν τη Διάσκεψη των Προέδρων, ενέκρινε το ακριβές χρονοδιάγραμμα για τις ακροάσεις, δηλαδή πότε και ποιός υποψήφιος Επίτροπος θα εμφανιστεί ενώπιον ποιας επιτροπής. Ως προελέχθη, ο νυν Υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει «κλείσει» για την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ακροάσεις των υποψηφίων Επιτρόπων με αρμοδιότητες που αντιστοιχούν σε δύο ή περισσότερες επιτροπές θα συνδιοργανωθούν από τις επιτροπές αυτές σε κοινή συνεδρίασή τους. Αλλά δεν είναι σίγουρο ότι όλοι οι υποψήφιοι Επίτροποι θα περάσουν από το… «διαγώνισμα»! Για τους «ανεξεταστέους», δηλ. για υποψήφιους Επιτρόπους οι οποίοι αποτυγχάνουν στη διαδικασία αυτή («εξετάσεις» είναι η λέξη που χρησιμοποιεί το σχετικό δελτίο τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), ενώπιον των επιτροπών, ή θα τροποποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, μπορεί να πραγματοποιηθούν επιπλέον ακροάσεις.

Για την περίπτωση του υποψήφιου Α’Αντιπροέδρου, Φρανς Τίμερμανς, οι ακροάσεις θα έχουν διαφορετική μορφή, καθώς αυτός θα εμφανιστεί ενώπιον της Διασκέψεως των Προέδρων, που θα είναι ανοιχτή σε όλους τους Ευρωβουλευτές, δεδομένων των οριζόντιων αρμοδιοτήτων του.

Αναφορικώς με τον τρόπο της εξετάσεως των υποψηφίων Επιτρόπων αξίζει να σημειωθεί, όπως επισημαίνεται στο σχετικό δελτίο τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου οι Κοινοβουλευτικές επιτροπές απέστειλαν ερωτήσεις στους υποψηφίους, στις οποίες θα πρέπει να δοθεί γραπτή απάντηση μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι στα Αγγλικά, και στις υπόλοιπες γλώσσες έως τις 29 Σεπτεμβρίου το πρωί.

Σε αυτό το ερωτηματολόγιο υπάρχουν γενικές ερωτήσεις κοινές για όλους, σχετικές με την αρμοδιότητα, το χαρτοφυλάκιο και τη συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και τρεις ερωτήσεις από την αρμόδια επιτροπή. Σε περίπτωση που συμμετέχουν στις ακροάσεις περισσότερες επιτροπές, μπορούν επίσης να υποβάλουν δύο συμπληρωματικές γραπτές ερωτήσεις.

Καθεμιά ακρόαση υποψήφιου Επιτρόπου θα διαρκέσει τρεις ώρες και θα μεταδοθεί «ζωντανά» και μέσω του διαδικτύου. Οι υποψήφιοι Επίτροποι που έχουν οριστεί μπορούν να κάνουν μία εναρκτήρια δήλωση, μετά την οποία οι Ευρωβουλευτές θα τους υποβάλλουν ερωτήσεις. Στη συνέχεια, κάθε επιτροπή θα συντάξει μία αξιολόγηση, που θα σταλεί στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη συνέχεια το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα ενεργειών προβλέπει τα εξής:

22-25 Σεπτεμβρίου: Η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων συνεδριάζει για να συζητήσει τις δηλώσεις των υποψηφίων σχετικά με τα οικονομικά τους.29 Σεπτεμβρίου-7 Οκτωβρίου: Ακροάσεις των υποψήφιων Επιτρόπων και συνεδριάσεις των επιτροπών για την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων. Καμία ακρόαση την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου και την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου το πρωί.7 Οκτωβρίου: Έκτακτη συνεδρίαση της Διασκέψεως των Προέδρων των Επιτροπών για να αξιολογήσει το αποτέλεσμα των ακροάσεων.8-9 Οκτωβρίου: Οι Πολιτικές Ομάδες θα συνεδριάσουν την Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου το απόγευμα και την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου το πρωί, προκειμένου να αξιολογήσουν τις ακροάσεις.9 Οκτωβρίου: Η Διάσκεψη των Προέδρων συνεδριάζει για να κηρύξει τη λήξη των ακροάσεων και να ολοκληρώσει την αξιολόγηση.22 Οκτωβρίου: Ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα