Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θέλει ρεβάνς στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Του Γιώργου Κατσίγιαννη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κατά την τελευταία περίοδο της «εκσυγχρονιστικής» διακυβέρνησης της χώρας, η δημοφιλία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είχε εκτοξευτεί στα ύψη, καθώς ως υπουργός Δημοσίας Τάξεως είχε συνδέσει το όνομά του με την επιτυχή εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17Ν». Ο «χωριάτης» από τη Βέροια, όπως τον αποκαλούσαν υποτιμητικά οι «ντίβες» του κομματικού κατεστημένου, κατάφερε να εισέλθει στο «κλαμπ» των δελφίνων του ΠΑΣΟΚ

και με την παρουσία του σε αυτό να «αποσταθεροποιήσει» προσωρινά την ιεραρχική δομή της Χαριλάου Τρικούπη, γεγονός που φάνηκε από τις επιθέσεις που δέχτηκε όταν ο Κώστας Σημίτης τον πρότεινε για γραμματέα της Κ.Ε. το 2003, στη θέση του Κώστα Λαλιώτη.

Ο τελευταίος όχι μόνο δεν του παρέδωσε τα «κλειδιά» της Χαριλάου Τρικούπη, ως είθισται, με τη διαδικασία της τελετής παράδοσης-παραλαβής, αλλά από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος την επόμενη ημέρα της αντικατάστασής του είχε καταγγείλει ότι για την «εκπαραθύρωσή» του από το κόμμα εργάστηκε και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, που ήθελε ως «διάδοχό» του τον Μίστερ Γκόλντον, όπως αποκαλούσε τότε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο Κ. Λαλιώτης πίστευε πως, επειδή ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ είχε βγάλει το κόμμα στους δρόμους για να διαδηλώσει την αντίθεσή του στην αμερικανική «εισβολή» στο Ιράκ, η πρεσβεία της υπερδύναμης στην Αθήνα τον τιμώρησε «προωθώντας» στο νούμερο 2 του κόμματος τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος ήταν από τους λίγους υπουργούς εκείνη την εποχή που είχαν δικαιολογήσει τη στρατιωτική παρέμβαση στη Βαγδάτη.

Ασφαλώς σήμερα ο Κ. Λαλιώτης θα έχει αλλάξει γνώμη, γιατί αν είχε «χρησιμοποιηθεί» ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπως ισχυριζόταν τότε, στο τέλος ο πρώτος θα είχε ευνοηθεί από τις εξελίξεις και ο Κώστας Σημίτης θα είχε παραδώσει σε αυτόν το «δαχτυλίδι» της διαδοχής και όχι στον Γιώργο Παπανδρέου, τον Ιανουάριο του 2004. Και ο τελευταίος, γνωρίζοντας ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ήταν από τους λίγους που ασκούσαν πίεση στον Κώστα Σημίτη να μην παραιτηθεί από την αρχηγία του κόμματος, μόλις ανέλαβε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ τον αντικατέστησε με την «ακίνδυνη» Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ

Πέραν του τι έγινε στο παρελθόν, το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δείχνει έτοιμος να πάρει τη ρεβάνς για την ιστορία που δεν δικαίωσε τις ηγετικές του φιλοδοξίες στο παρελθόν, ενώ στόχος του είναι να μην επιτρέψει στον Ευ. Βενιζέλο να είναι αυτός που θα ρυθμίσει για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ τις πολιτικές εξελίξεις για την πορεία της χώρας.

Το γεγονός ότι στις τελευταίες συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων ήρθε σε μετωπική σύγκρουση με τον Ευ. Βενιζέλο αφενός μεν «προβλημάτισε» τη Νέα Δημοκρατία, σε σχέση με το ενδεχόμενο η «απεξάρτηση» του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από τις δασκαλίστικες υποδείξεις που του έκανε ο αρχηγός του και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να πυροδοτήσει «κλυδωνισμούς» στο κυβερνητικό σχήμα, αφετέρου δε κατέστησε σαφές ότι ο υπουργός Υποδομών θέλει να υπηρετήσει άλλο πολιτικό σχέδιο, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να επιστρέψει δυναμικά στις εξελίξεις, χωρίς να είναι «τσόντα και παρακολούθημα» της Συγγρού.

ΔΙΑΡΡΟΕΣ

Το περιβάλλον του Ευ. Βενιζέλου, επειδή ακριβώς έχει υποψιαστεί ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ετοιμάζεται να αναλάβει ηγετικές πρωτοβουλίες απέναντι στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ή σε οποιονδήποτε άλλο στον οποίο μπορεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να δώσει το δαχτυλίδι της διαδοχής, όπως χαρακτηριστικά προβάλλεται ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, φροντίζει να τον «απαξιώνει» με διαρροές ή δηλώσεις που στόχο έχουν να καταστήσουν «γραφική» και «αλλοπρόσαλλη» τη συμπεριφορά του. Τον ρόλο της «πολιτικής εκτέλεσης» του Μ. Χρυσοχοΐδη έχουν αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, καθώς και η πρώην γραμματέας της Νεολαίας, Τόνια Αντωνίου. Ολοι αυτοί σε δημόσιες και κατ’ ιδίαν τοποθετήσεις τους υπενθυμίζουν τι έλεγε στο παρελθόν. Μεταξύ άλλων, ότι «δεν είχε διαβάσει το Μνημόνιο που εφάρμοζε ως υπουργός», για τον Γιώργο Παπανδρέου ότι δεν κάνει ούτε για πρωθυπουργός στη Ζιμπάμπουε, ότι η Αθήνα θα γίνει Καμπούλ, ότι επί των ημερών του κάηκε η Αθήνα και είχαμε τρεις νεκρούς στην τράπεζα της Marfin, καθώς και ότι δεν παρείχε καμία ενημέρωση στο κόμμα για την αλλαγή στις τιμές των εισιτηρίων και στα διόδια με την ιδιότητά του ως υπουργού Υποδομών και Μεταφορών σήμερα.

Ενταση στο εσωκομματικό πεδίο

Τους «μουτζαχεντίν» του Ευ. Βενιζέλου ο Μ. Χρυσοχοΐδης τους αποκαλεί «δικηγόρους» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ενώ όταν ο Βενιζέλος τον κατηγόρησε ότι δεν ειδοποίησε το κόμμα για την πολιτική στα εισιτήρια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οφείλει το υπουργείο του στον ίδιο, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης φέρεται να του απάντησε: «Αν θες, παραιτούμαι τώρα. Θα μιλάω για τα θέματα που πρέπει»!

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγετική αντεπίθεση που εξαπέλυσε ο Μ. Χρυσοχοΐδης στον Ευ. Βενιζέλο θα μεταφερθεί το προσεχές διάστημα με πιο μεγάλη ένταση στο εσωκομματικό πεδίο. Κατά τον πρώτο, η ηγετική ομάδα που περιβάλλει τον Ευ. Βενιζέλο δεν έχει καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ. «Αυτοί οι τύποι δεν είναι ΠΑΣΟΚ» υποστηρίζει. Πιστεύει ότι η χώρα έχει ανάγκη το ΠΑΣΟΚ, αλλά, όπως εξηγεί, ένα «ΠΑΣΟΚ ισχυρό, ρωμαλέο, ακομπλεξάριστο και επιθετικό». Οσο για τις «διαρροές» που γίνονται σε βάρος του, ότι δήθεν στήνει σκηνικό σύγκρουσης με τον Ευ. Βενιζέλο για να διαχωρίσει τη θέση του από την επερχόμενη συντριβή του κόμματος και έτσι να δικαιολογήσει ενδεχόμενη αποχώρησή του και προσχώρησή του στη Ν.Δ., απαντά το εξής: «Εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ. Δεν θα έκανα όλη αυτή τη φασαρία αν δεν πίστευα ότι η χώρα έχει ανάγκη το ΠΑΣΟΚ. Αλλοι ενδεχομένως θέλουν να πάνε στη Ν.Δ.».

Keywords
Τυχαία Θέματα