"Βόμβα" για τρίτο Μνημόνιο από τις Βρυξέλλες

Για νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα άνω των 30 δισ. ευρώ κάνει λόγο κορυφαίος αξιωματούχος των Βρυξελλών, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο MNI.

Ο ίδιος αξιωματούχος αποκαλύπτει ότι αυτό το πακέτο είχε συζητηθεί ανάμεσα στους Ευρωπαίους και πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Επίσης τόνισε ότι δεν θα γίνει καμία συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους την περίοδο της παράτασης, ενώ εκτίμησε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να

είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα» ενώ υποστηρίζει ότι «αρκετοί στο Eurogroup δεν έχουν πειστεί για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα».

Τέλος, αναφέρει επίσης πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσα στο επόμενο τετράμηνο.

Γερμανός "σοφός": Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί το καλοκαίρι ένα νέο πακέτο βοήθειας εξέφρασε ο οικονομολόγος Λαρς Φελντ, εκ των πέντε «σοφών» της γερμανικής οικονομίας, ζητώντας από από την γερμανική κυβέρνηση να το δηλώσει ευθέως.

«Η Ελλάδα, μόνο για το διάστημα Ιουλίου - Οκτωβρίου, χρειάζεται πάνω από δέκα δισεκατομμύρια ευρώ φρέσκο χρήμα. Καθώς η χώρα δεν δανείζεται από τις αγορές, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από ένα τρίτο πακέτο βοήθειας. Η (γερμανική) κυβέρνηση θα έκανε καλά να το πει ξεκάθαρα», δήλωσε στην Bild και προσθέτει ότι η Ελλάδα έχει επί χρόνια παραβιάσει τους κανόνες της Ευρωζώνης.

«Αυτό δεν γίνεται. Δεν μπορεί να ανταμείβεται το θράσος. Μόνο εάν η Ελλάδα τηρήσει τους κανόνες, μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη», τόνισε ο κ. Φελντ, προειδοποιώντας το Βερολίνο και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης να μην υποχωρήσουν στο ελληνικό αίτημα για τερματισμό της λιτότητας, διότι αυτό θα αποτελούσε «μοιραίο μήνυμα» για χώρες, όπως η Ισπανία και θα ενεθάρρυνε ακραία κόμματα να απαιτήσουν τέλος της πορείας λιτότητας. «Αυτό θα ήταν και το τέλος του ευρώ, όπως το γνωρίζουμε σήμερα», κατέληξε.

Παράλληλα, το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας (DIW) από την πλευρά του υπολογίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας σε 40 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Rheinische Post.

Σνάιντερ: Αν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ θα χρειαστεί ένα νέο πακέτο βοήθειας

«Αν η Ελλάδα πρόκειται να μείνει στο ευρώ, θα χρειαστεί ένα νέο πακέτο βοήθειας, ύψους διψήφιου αριθμού δισεκατομμυρίων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του SPD Κάρστεν Σνάιντερ, σε συνέντευξή του στο Spiegel.

«Μια χρηματοδότηση από τις αγορές είναι, εξαιτίας του χαμένου χρόνου τους τελευταίους έξι μήνες, ουτοπική», ανέφερε και τόνισε ότι οι όροι για νέα βοήθεια θα παραμείνουν ίδιοι, σταθερά δημοσιονομικά, φορολογική δικαιοσύνη και μεταρρυθμίσεις προκειμένου να δημιουργηθεί ανάπτυξη.

«Είναι ευκαιρία να αλλάξουμε το πρόγραμμα, αλλά με συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα γίνουν πράξη», δήλωσε ο επικεφαλής της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Τόμας Όπερμαν και τόνισε ότι «εάν η ελληνική κυβέρνηση καταπιαστεί με την διαφθορά και τον νεποτισμό, θα έχει την πλήρη στήριξή μας».

Θα πρέπει, ωστόσο, πρόσθεσε, να το κάνει πράξη και επισήμανε ότι αυτό θα το παρακολουθεί με προσοχή η Γερμανία. Ο κ. Όπερμαν άφησε, πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. Εξαρτάται, όπως είπε, από το εάν η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Keywords
Τυχαία Θέματα