Όταν η Μέρκελ έκανε μάθημα... πραγματικότητας στον Τσίπρα!

Χρειάστηκαν μερικές απλές αλήθειες από την Angela Merkel για τα βασικά της διαχείρισης της ευρωπαϊκής κρίσης για να κατευναστεί η μαχητική νέα κυβέρνηση της Αθήνας, γράφει το Bloomberg.

Όπως λέει στο πρακτορείο άνθρωπος του γραφείου της, η Γερμανίδα καγκελάριος εξήγησε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

την «πραγματικότητα». Όπως του είπε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας τους στις 19 Φεβρουαρίου, που διήρκεσε 50 λεπτά, δεν έμενε πολύς χρόνος για να επιτευχθεί η συμφωνία που απαιτούνταν προκειμένου να επιβιώσει η Ελλάδα, και η Γερμανία δεν σκόπευε να κάνει πίσω. Ήταν η πρώτη σημαντική συνομιλία τους μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Ο Τσίπρας έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι είχαν κοινό συμφέρον να βρουν μια αμοιβαία επωφελή λύση. Και την επόμενη ημέρα, ο υπουργός Οικονομικών έκλεισε τη συμφωνία στο Eurogroup.

Ένα μήνα στην εξουσία, ο Τσίπρας και ο Γιάννης Βαρουφάκης έχουν εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό τις υποσχέσεις με τις οποίες εκλέχθηκαν, έχουν ενοχλήσει τους εταίρους τους στην Ευρωζώνη και έχουν πυροδοτήσει αμφιβολίες για τις προθέσεις τους, γράφει το Bloomberg. Ως αντάλλαγμα, πήραν μία επέκταση του προγράμματος κατά τέσσερις μήνες και τη βεβαιότητα ότι θα βρεθούν ξανά στο χείλος της οικονομικής αβύσσου πριν να τελειώσει το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Όπως λέει το Bloomberg, οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν με την Ελλάδα απομονωμένη, ακόμα και από παραδοσιακούς συμμάχους της, όπως είναι η Κύπρος.

Εν τω μεταξύ, η νέα ελληνική κυβέρνηση «εκπαιδεύτηκε» ώστε να εκτιμά το διακύβευμα, λέει ο Ilmars Rimsevics, κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα