Bloomberg και Reuters σχολιάζουν την αντικατάσταση Βαρουφάκη

Στο θέμα του ανασχηματισμού την ομάδας διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους πιστωτές αναφέρονται με δημοσιεύματά τους τα πρακτορεία Bloomberg και Reuters.

Ειδικότερα, το Bloomberg, σε δημοσίευμά του υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα

έκοψε τα φτερά του Βαρουφάκη» αναφέρει ότι η χώρα ανασχημάτισε την διαπραγματευτική της ομάδα, «χαλιναγωγώντας» τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, μετά από τρεις μήνες συνομιλιών με τους πιστωτές που απέτυχαν να «ξεκλειδώσουν» τη βοήθεια και μία συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του στην ευρωζώνη η οποία είχε πικρή κατάληξη.

«Αυτή η κίνηση τετραγωνίζει τον κύκλο, διότι δεν φαίνεται ότι ο Αλ. Τσίπρας παραδίδεται απολύοντας τον Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά σε κάποιο βαθμό έχει το ίδιο αποτέλεσμα» σχολιάζει ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, στρατηγικός αναλυτής στην Royal Bank of Scotland. «Δεν αλλάξει τα ζητήματα, αλλά με δεδομένη την διαπροσωπική φύση του Eurogroup, και εφόσον οι υπουργοί Οικονομικών εξακολουθούν να είναι υπεύθυνοι, είναι σημαντικό».

«Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης έχουν σπαταλήσει αρκετό πολύτιμο χρόνο, και έχουν χάσει πάρα πολλούς από τους φίλους της Ελλάδας στο εξωτερικό» αναφέρει στο Bloomberg o Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Πολιτικής και Οικονομικής Επιστήμης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Ένας επείγον ανασχηματισμός ήταν αναγκαίος, για τον εξορθολογισμό των διαπραγματεύσεων και να εμφανίσει μία ομάδα που μπορεί να απολαύσει μεγαλύτερη αξιοπιστία στα μάτια των εταίρων» δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η ανακοίνωση του ανασχηματισμού ήταν προς τη θετική κατεύθυνση.

Οι Έλληνες είναι απολύτως ξεκάθαροι ότι επιθυμούν να παραμείνουν στο ευρώ» αναφέρει ο Αριστείδης Χατζής, αναπληρωτής καθηγητής δικαίου και οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Κατανοούν ότι αυτό θα απαιτήσει σκληρούς συμβιβασμούς, ακόμη και λιτότητα».

Την ίδια στιγμή, το Reuters αναφέρει σε δημοσίευμά του για την συγκεκριμένη είδηση, ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης, ένας οικονομολόγος που τάσσεται κατά της λιτότητας και που έχει εξοργίσει τους ομολόγους του με το «στυλ» του, αντιμετωπίζει εκκλήσεις να παραιτηθεί ύστερα από τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα, απομονωμένος και με άδεια χέρια, την ώρα που η Αθήνα παλεύει να αποφύγει την χρεοκοπία.

Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο, ο Αλ. Τσίπρας και υψηλόβαθμοι συνεργάτες του, εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τον Γ. Βαρουφάκη σε μια συνάντησή τους την Κυριακή και συμφώνησαν ο υπουργός Οικονομικών να εποπτεύει μια νέα ομάδα που διαπραγματεύεται τη συμφωνία των μεταρρυθμίσεων με τους πιστωτές.

Αλλά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ένας οικονομολόγος τον οποίο συμπαθούν αξιωματούχοι που εκπροσωπούν τους πιστωτές, και ο οποίος ορίστηκε συντονιστής της ομάδας, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης, προήχθη από την θέση του και του δόθηκε πιο ενεργός ρόλος στις διαπραγματεύσεις.

Το Reuters αναφέρει ότι οι τελευταίες εξελίξεις υποδηλώνουν ότι ο Αλ. Τσίπρας εντείνει τις προσπάθειες επίτευξης μιας συμφωνίας με τους πιστωτές για να «ξεκλειδώσει» βοήθεια έτσι ώστε η Ελλάδα να αποφύγει μια στάση πληρωμών ή μια εθνική χρεοκοπία.

«Η συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα, εμφάνισε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν λίγο-πολύ απομονωμένος και φαίνεται ότι ο Αλ. Τσίπρας το κατάλαβε αυτό. Η αγορά είναι ελαφρώς ανακουφισμένη, ότι η επιρροή του έχει μειωθεί», αναφέρει ο Felix Herrmann, αναλυτής της DZ Bank.

Keywords
Τυχαία Θέματα