Ατυχία! Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο δεν διαθέτει Κοντονή

Αυτό το Σαββατοκύριακο παρουσιάστηκε τρομερή έξαρση της βίας στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
Το Σάββατο σημειώθηκε σύρραξη στην παλιά αγορά της πόλης της Βεστφαλίας, όταν συναντήθηκαν οι «λαοί» της Ντόρτμουντ και της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης. Οι οπαδοί της Ντόρτμουντ αριθμούσαν περί τους 300 και της Αϊντραχτ τους 200.
Επικράτησε χάος, με τους οπαδούς να χρησιμοποιούν ως όπλα καρέκλες, γλάστρες και πολλά άλλα αντικείμενα. Πριν όμως τα πράγματα φτάσουν σε συμπλοκές σώμα με σώμα, επενέβησαν αστυνομικές δυνάμεις, πού προχώρησαν σε αρκετές συλλήψεις

οπαδών και από τις δύο πλευρές.

Πριν από την έναρξη του ντέρμπι του σερβικού πρωταθλήματος μεταξύ Ερυθρού Αστέρα και Παρτιζάν, οπαδοί των δύο ομάδων ήρθαν στα χέρια και σημειώθηκαν σοβαρότατα επεισόδια, ανταλλαγή καρεκλών και … πυρσών μεταξύ τους, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να ξεκινήσει με σαράντα λεπτών καθυστέρηση. Η αστυνομία ανέλαβε δράση χρησιμοποιώντας ακόμη και δακρυγόνα και στη συνέχεια προέβη σε ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ οπαδών, πού ξεπέρασαν τις είκοσι.Το τοπικό ντέρμπι του ιταλικού πρωταθλήματος μεταξύ Τορίνο και Γιουβέντους, βάφτηκε με αίμα. Πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του αγώνα, σημειώθηκαν σοβαρότατα επεισόδια, τόσο στους δρόμους της πόλης, όσο και μέσα στο γήπεδο. Αποκορύφωμα ήταν η έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού ( βαρελότο ) πού είχε τοποθετηθεί στην εξέδρα των οπαδών της Τορίνο, από την οποία τραυματίστηκαν δέκα άτομα, εκ των οποίων το ένα σοβαρά. Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις και προσαγωγές, ενώ έχει διαταχθεί έρευνα από τις εισαγγελικές αρχές για την ανακάλυψη των ενόχων.


Εκείνο πού μου προκαλεί αίσθηση, είναι το γεγονός ότι ούτε στη Γερμανία, ούτε στη Σερβία, ούτε καν στο Τορίνο, είδαμε ή ακούσαμε δηλώσεις του ανάλογου υφυπουργού Αθλητισμού, ή κάποιου άλλου κυβερνητικού αξιωματούχου ! Το όλο θέμα της γηπεδικής βίας, αποτελεί αντικείμενο απασχόλησης των ΔΙΩΚΤΙΚΩΝ και εν συνεχεία των ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ αρχών.
Τώρα βέβαια, ίσως μου πεί κάποιος ότι σ’ εκείνα τα μέρη έχουν την ατυχία να μην διαθέτουν υπουργούς Αθλητισμού σαν τον δικό μας, τον κ. Κοντονή, αποφασισμένους να αναλάβουν δράση και να εξαπολύσουν ιερό αγώνα εναντίον της βίας, με όπλο το κοινοβουλευτικό του έργο. Ναι, σίγουρα αυτό μπορεί να λογιστεί και ως ατυχία. Από κεί και πέρα όμως, οι χώρες με τα πιο προηγμένα πρωταθλήματα ( εν προκειμένω η Γερμανία, η Σερβία και η Ιταλία ) δείχνουν να έχουν ξεκαθαρίσει και διαχωρίσει πλήρως την ΒΙΑ από το ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. Δείχνουν να έχουν συνειδητοποιήσει αυτό πού οι δικοί μας άρχοντες δεν μπορούν ( ή δεν θέλουν ) να αντιληφθούν : Ότι το ποδόσφαιρο ΔΕΝ ΓΕΝΝΑΕΙ ΒΙΑ, αλλά η βία είναι ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑ πού εκδηλώνεται ΚΑΙ στο ποδόσφαιρο, όπως και σε αμέτρητες άλλες κοινωνικές εκφράσεις και δραστηριότητες.
Στο Ντόρτμουντ, στο Βελιγράδι, στο Τορίνο, η αστυνομία δράση και πέτυχε : Πρώτον, να μην πάρουν μεγαλύτερη έκταση τα επεισόδια και δεύτερον, να συλλάβουν και να οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη δεκάδες εκ των πρωταγωνιστών της βίας.

ΧΩΡΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Και στη χώρα μας έγιναν επεισόδια και αρκετά σοβαρά μάλιστα, αυτές τις ημέρες. Την Παρασκευή, πριν από την έναρξη του τελικού στο βόλεϊ Γυναικών μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, συνεπλάκησαν μεταξύ τους οπαδοί της γηπεδούχου και της ΑΕΚ !
Συγκεκριμένα, περίπου εκατό οπαδοί των πρασίνων, κατά την μετάβασή τους στο κλειστό της Κυψέλης αντιλήφθησαν οπαδούς της ΑΕΚ πού βρίσκονταν έξω από το «δωματιάκι» στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Κινήθηκαν προς το μέρος τους, και το αποτέλεσμα ήταν ένας σοβαρός τραυματισμός οπαδού, πού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Αστυνομική παρέμβαση ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ. Συλλήψεις ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑΝ. Προσαγωγές ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑΝ. Κινητοποίηση των διωκτικών και δικαστικών αρχών ( εντολή προανάκρισης κ.λ.π. ) ΔΕΝ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ.

ΜΑΧΑΙΡΩΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ

Το βράδυ της ίδιας μέρας, έγιναν σοβαρότατα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ οπαδών του ΠΑΟΚ και του Αρη. Η αστυνομία με ανακοίνωσή της έκανε λόγο για 22 προσαγωγές και 12 συλλήψεις ατόμων πού ενεπλάκησαν στα επεισόδια, τα οποία εξελίσσονταν για πολλές ώρες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης !
Αυτή τη φορά, η επίθεση των οπαδών έγινε σε κέντρο διασκέδασης όπου γλεντούσαν οπαδοί της άλλης ομάδας. Κατά την επίθεση, καταστράφηκε ένα αυτοκίνητο του οποίου ο ιδιοκτήτης τραυματίστηκε με αιχμηρό αντικείμενο.
Δυό ώρες αργότερα, εντοπίστηκε κίνηση άλλης ομάδας ατόμων, τα οποία κρατώντας ρόπαλα και φορώντας κράνη και κουκούλες κατευθύνονταν προς το γήπεδο της Τούμπας. Στη διαδρομή τους, επετέθησαν με ρόπαλα και αντικείμενα εναντίον αστυνομικής δύναμης πού βρισκόταν σε διατεταγμένη υπηρεσία. Από την επίθεση αυτή, τραυματίστηκαν ελαφρά τρείς αστυνομικοί, ένας εκ των οποίων νοσηλεύεται τραυματισμένος.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ … «ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟΙ» !

Οι συλληφθέντες επρόκειτο να οδηγηθούν στον εισαγγελέα της Θεσσαλονίκης. Δεν έχει ακόμα γίνει γνωστή η εξέλιξη αυτής της υπόθεσης. Βάση όμως των μέχρι τώρα δεδομένων, φρονώ ότι οι συλληφθέντες θα αφεθούν ελεύθεροι με ή χωρίς περιοριστικούς όρους για να δικασθούν σε δικάσιμο εν ευθέτω χρόνω. Όπως ακριβώς έγινε και προσφάτως με την δίκη των ΣΑΡΑΝΤΑ ΔΥΟ οπαδών του ΠΑΟΚ, πού είχαν πρωταγωνιστήσει σε άλλα βίαια επεισόδια προ … διετίας !
Η δίκη τους αναβλήθηκε για μία ακόμη φορά, αλλά και ακυρώθηκαν οι περιοριστικοί όροι πού τους είχαν επιβληθεί και ήταν η απαγόρευση της παρουσίας τους στο γήπεδο, όταν θα αγωνίζεται ο ΠΑΟΚ με ταυτόχρονη παρουσία τους στο τμήμα της περιοχής.
Δεν γνωρίζω αν και στα επεισόδια της περασμένης Παρασκευής, πρωταγωνίστησαν και οπαδοί εξ εκείνων πού … «δικαιώθηκαν» με την άρση των περιοριστικών όρων. Δεν μπορώ όμως να το αποκλείσω.

ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΙΑ !

Όλα τα γεγονότα, στο εξωτερικό ή εδώ, πού ανέφερα πιο πάνω, δείχνουν το δρόμο για την ΣΩΣΤΗ και κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της βίας.
Σ’ αυτό το θέμα, Κοντονής ή νόμος Κοντονή, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, διότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει η συμβολή του υφυπουργού Αθλητισμού σε ένα ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ πού αφορά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και μόνον την Αστυνομία και την Δικαιοσύνη.
Το αν η διοίκηση της ΕΠΟ θα εκλέγεται από πενήντα, εκατό, εξακόσιους ή επτάμισι χιλιάδες ψηφοφόρους, το αν ο υφυπουργός Αθλητισμού θα μπορεί αυτοδίκαια και χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα, να επιβάλλει τερατώδη πρόστιμα, να αποκλείει τις ομάδες κατά την διάθεσή του και να διαγράφει ή να προσθέτει διαιτητές από τον πίνακα της ΚΕΔ, είναι κάτι πού ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ έχει με την αντιμετώπιση της βίας.
Το νομοσχέδιο πού κατατέθηκε από τον κ. Κοντονή στη Βουλή και ήδη συζητείται στην αρμόδια επιτροπή και μάλιστα με … κατεπείγοντα χαρακτήρα (!!!), φέρει τον εξεζητημένο τίτλο «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις».
Στην πραγματικότητα όμως, η σχέση του με την αντιμετώπιση της βίας, είναι τόση, όση του φάντη με το ρετσινόλαδο και της βούρτσας με την …

Keywords
Τυχαία Θέματα