Την Κυριακή η απονομή των κινηματογραφικών Χρυσών Σφαιρών

Οι Χρυσές Σφαίρες θεωρούνται από πολλούς το... μεθυσμένο και απρόβλεπτο ξαδελφάκι των Όσκαρ.

Μεθυσμένο γιατί επιτρέπει στους παρευρισκόμενους να τρώνε και να πίνουν στη διάρκεια της τελετής. Απρόβλεπτο γιατί συχνά επιλέγει να διαφοροποιηθεί από τα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Φέτος, φαβορί στην κατηγορία της Καλύτερης Δραματικής Ταινίας θεωρούνται τα Boyhood και Selma, ενώ στην κατηγορία της Κωμωδίας/Μιούζικαλ

προκρίνεται το Birdman του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου.

Την Παρασκευή, στην ιστοσελίδα της 72ης οργάνωσης ανακοίνωσε ότι νικητές στις δύο κατηγορίες θα είναι το Selma και το Into the Woods.

Ορισμένοι μίλησαν για πρόωρη ανακοίνωση των νικητών, ωστόσο εκπρόσωπος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (HFPA) ανέφερε ότι ήταν απλά μια «πρόβα» που πήγε στραβά, τονίζοντας ότι αυτοί δεν είναι οι νικητές, αλλά δύο τυχαίοι τίτλοι ταινιών που επιλέχθηκαν. Τόνισε ότι η Ένωση δεν γνωρίζει τα ονόματα των νικητών.

Στην κατηγορία της Σκηνοθεσίας, φαβορί θεωρείται ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ για το Boyhood, την ταινία που γύριζε εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Ωστόσο, πολλοί δεν αποκλείουν να δούμε και γυναίκα να παίρνει τη Χρυσή Σφαίρα, και συγκεκριμένα η δημιουργός του Selma, Αβά ΝτιΒερνέ.

Στα 72 χρόνια του θεσμού, η Άβα Ντι Βερνέ είναι η πρώτη Αφροαμερικανή υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Σκηνοθεσίας.

Στην κατηγορία της ανδρικής ερμηνείας σε Δραματική Ταινία, ιδιαίτερη συζήτηση γίνεται γύρω από το όνομα του Έντι Ρεντμέιν που ερμηνεύει τον Στίβεν Χόκινγκ στην ταινία The Theory of Everything. Ο Ρεντμέιν θεωρείται φαβορί, αλλά δεν πρέπει να αγνοεί και τους αντιπάλους του Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και Στιβ Καρέλ.

Όσον αφορά την ανδρική ερμηνεία σε κωμωδία/μιούζικαλ, το αδιαμφισβήτητο φαβορί είναι ο Μάικλ Κίτον για τον Birdman, όπου ερμηνεύει έναν χαρακτήρα... πολύ κοντά στον εαυτό του. Ενός ηθοποιού που είχε γίνει γνωστός σε ρόλο σούπερ ήρωα και τώρα προσπαθεί να επανακάμψει.

Στις γυναικείες ερμηνείες σε Δραματική Ταινία τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Η Τζούλιαν Μουρ είναι το μεγάλο φαβορί για το Still Alice -όπου ερμηνεύει μία γυναίκα που πάσχει από Αλτσχάιμερ- και απέναντί της βρίσκει μόνο την Τζένιφερ Άνιστον με το Cake -η οποία ερμηνεύει μία γυναίκα που πάσχει από χρόνιο πόνο.

Στην κατηγορία της γυναικείας ερμηνείας για Κωμωδία/Μιούζικαλ φαβορεί είναι η Έμιλι Μπλαντ για το Into the Woods, δεν πρέπει όμως να αγνοεί κανείς και την ερμηνεία της Έιμι Άνταμς για τα Μεγάλα Μάτια.

Η Τζούλιαν Μουρ απέσπασε διπλή υποψηφιότητα (για κωμικό και δραματικό ρόλο), ενώ και ο Μαρκ Ράφαλο έχει διπλή υποψηφιότητα (μία για Β' Ανδρικού Ρόλου και μία για καλύτερη ερμηνεία σε τηλεταινία/μίνι σειρά). Υποψηφιότητες έχουν αποσπάσει και τα αδέλφια Τζέικ και Μάγκι Γκίλενχαλ (ο πρώτος για το Nightcrawler, η δεύτερη για το Honorable Woman).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ θα απονείμει φέτος το τιμητικό της βραβείο, «Σεσίλ Μπ. ΝτεΜίλ», για τη συνολική του προσφορά στον κινηματογράφο, στον Τζορτζ Κλούνι. Ο Κλούνι θα παρευρεθεί στην τελετή με τη σύζυγό του, Αμάλ Κλούνι.

Παρουσιάστριες της βραδιάς θα είναι και φέτος η Έιμι Πέλερ και η Τίνα Φέι. Η τελετή απονομής της 72ης διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιανουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα