"Θέλουμε δρόμους, όχι διόδια”

Της Ανδριάννας Ζαρακέλη, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Δημοσκοπήσεις που λειτουργούν βάσει πολιτικών σκοπιμοτήτων, επιχειρηματίες που το μόνο ρίσκο που παίρνουν είναι οι σχέσεις τους με τους εκάστοτε υπουργούς, κουβούκλια διοδίων που φράσσουν με ακριβό αντίτιμο τον δρόμο και, φυσικά, η πολιτική της κυβέρνησης είναι τα ανοιχτά μέτωπα για τη Ρένα Δούρου. Η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει τα χαρτιά της

στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», σε μια συζήτηση που ακροβατεί μεταξύ Μολιέρου και Καζαντζάκη και επιστρέφει στις ψυχρές σελίδες του Μνημονίου.
«Ούτε πέντε κουβέντες, ούτε πέντε χρόνια είναι αρκετά για να “ξαναζήσουμε” στην Αττική με αξιοπρέπεια, ανθρωπιά και αλληλεγγύη», σπεύδει να απαντήσει στο σχετικό ερώτημά μας. «Για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, σοβαρές υποδομές και όχι μονάχα κουβούκλια διοδίων, που φράσσουν με ακριβό αντίτιμο τον δρόμο μας…», συμπληρώνει ξεκαθαρίζοντας για πρώτη φορά τη θέση της για το ζήτημα των διοδίων.

«Οι δημοσκοπήσεις λειτουργούν βάσει πολιτικών σκοπιμοτήτων», λέει η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ

Στην περίπτωση εκλογής σας, θα κληθείτε να μοιράσετε έργα σε συμφέροντα που σήμερα καταγγέλλετε…
«Εχουμε πει ότι χρειάζεται ο ιδιωτικός τομέας, οι επενδυτές για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Με την προϋπόθεση ότι θα σέβονται τους εργασιακούς νόμους, θα αποδίδουν τους φόρους στο κράτος και δεν θα καταστρέφουν το περιβάλλον», ξεκαθαρίζει. «Δεν πρόκειται για προβληματικές απαιτήσεις. Το προβληματικό είναι ότι στη χώρα μας υπάρχουν επιχειρηματίες που το μόνο ρίσκο που παίρνουν είναι οι σχέσεις τους με τους εκάστοτε υπουργούς, της εκάστοτε κυβέρνησης. Κατά τα άλλα, δεν είναι οι μισθοί που αποτρέπουν τις σοβαρές επενδύσεις στη χώρα μας, αλλά η έλλειψη διαφάνειας, το φεουδαρχικό καθεστώς και η γραφειοκρατία, που επιτρέπουν στους “ημετέρους” να στήνουν χορό εις βάρος των πολιτών και της χώρας. Και δεν ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ για αυτό…», τονίζει η κ. Δούρου.

ΠΟΙΗΤΙΚΗ. Η περιγραφή της για την Αττική που θέλει να δει είναι σχεδόν ποιητική: «Πόλεις ανθρώπινες, που δεν θα τις πνίγουν τα σκουπίδια και η αιθαλομίχλη, με πάρκα στα οποία δεν θα περπατούν ανθρώπινες σκιές, τσακισμένες από την ανεργία και την απόγνωση», λέει.

Στην επόμενη ερώτηση, η λογοτεχνική διάθεση εξαφανίζεται μέσα στις σελίδες του Μνημονίου: «Ο αγώνας κατά των μνημονίων δεν περιορίζεται σε αντιμνημονιακές κραυγές, οι οποίες τελευταία πληθαίνουν. Σαν πολλοί μαζεύτηκαν όσοι αναθεματίζουν το Μνημόνιο, αλλά ξέχασαν να το διαβάσουν, το ψήφισαν και το θεωρούσαν ευλογία…», λέει η κ. Δούρου απαντώντας στο πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει «αντιμνημονιακά» ως περιφερειάρχης στο πλαίσιο της «μνημονιακής» πολιτικής της κεντρικής πολιτικής σκηνής… «Αντιπαλεύουμε τα μνημόνια σημαίνει καταθέτουμε προτάσεις και πρόγραμμα. Σημαίνει ότι αγωνιζόμαστε με συνέχεια, συνέπεια και σταθερότητα. Σημαίνει ότι διεκδικούμε χωρίς υποχωρήσεις. Οπως κάνουμε εμείς. Με πρόγραμμα και προτάσεις. Οι πόζες και οι ιαχές κατά του Μνημονίου τελικά εξυπηρετούν τον κ. Σαμαρά και την καταστροφική λογική του “δεν υπάρχει άλλος δρόμος”», προσθέτει.
Η κουβέντα, μοιραία, οδηγείται στις δημοσκοπήσεις: «Δυστυχώς, οι δημοσκοπήσεις λειτουργούν βάσει πολιτικών σκοπιμοτήτων και έχουν χάσει την αξιοπιστία τους στα μάτια των πολιτών» τονίζει, ενώ σχολιάζοντας τις πρόσφατες μετρήσεις για την Περιφέρεια μιλά για «δημοσκοπήσεις με “ολίγον” υποψηφίους, με επίσημους υποψήφιους, με “ολίγον” αντιμνημονιακούς, με “αντιμνημονιακούς” με αστερίσκο».

Οσο για το στυλ της προεκλογικής της εκστρατείας, η κ. Δούρου δεν αφήνει περιθώρια για… παρερμηνείες: «Εμείς δεν θα στείλουμε ιλουστρασιόν φυλλάδια ταχυδρομικά, ούτε θα μοιράσουμε απλώς το πρόγραμμά μας. Θα πάμε στις γειτονιές και σε όσους χώρους εργασίας απόμειναν, να μιλήσουμε με τους πολίτες. Οπως κάναμε, όπως κάνουμε, όπως θα κάνουμε πάντοτε. Οι πραγματικοί μας αντίπαλοι είναι η άγνοια των αρμοδιοτήτων και του ρόλου της Περιφέρειας Αττικής, της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας».

ΜΟΛΙΕΡΟΣ. Διγλωσσία, εμφανής προσπάθεια αστικοποίησης και αλλαγή στη σκληρή στάση απέναντι στο Μνημόνιο είναι μερικά από αυτά που σας «χρεώνουν»…
«Ο Μολιέρος έχει γράψει ότι η συκοφαντία είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Οτι είναι από τα πιο μαύρα πράγματα…», απαντά επιστρατεύοντας τον Γάλλο θεατρικό συγγραφέα και σπεύδει να δώσει τον τρόπο αντιμετώπισής της: «Γνωρίζουμε καλά ότι οι συκοφαντίες, τα ψεύδη και η παραπολιτική αποτελούν την τελευταία γραμμή άμυνας των αντιπάλων μας. Είναι η δική τους γραμμή Μαζινό και, όπως και αυτή, έτσι και η τωρινή θα πέσει με πάταγο. Γιατί εμείς δεν έχουμε τίποτε να χωρίσουμε με εκείνους που η Ν.Δ. και ο κύριος Σαμαράς εξαπάτησαν…».

Στις πληροφορίες που θέλουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να μελετά συνεργασίες με δυνάμεις που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ φαίνεται επιφυλακτική. Η απάντηση της κ. Δούρου επικεντρώνεται στους ψηφοφόρους: «Ο δικός μας ο στόχος είναι η δημιουργία ενός όσο το δυνατόν πιο πλατιού μετώπου, που θα στηρίξει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Δεν μας χωρίζει τίποτε από τους ανθρώπους που βρέθηκαν κάποτε με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ή της Ν.Δ. στο χέρι» λέει. «Είναι οι ίδιοι, οι εξαπατημένοι του χθες, που σήμερα δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα, που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το φαγητό των παιδιών τους ή την υγεία τους, εξαιτίας των καταστροφικών πολιτικών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ», συνεχίζει.

Στις πληροφορίες που την ήθελαν να επιστρατεύεται στην Περιφέρεια της Αττικής μετά την άρνηση της κ. Σακοράφα, η κ. Δούρου απαντά ότι: «Σε ό,τι αφορά την “επιστράτευση”, θα σας παραπέμψω στον Καζαντζάκη. Επέλεξα να μείνω στη χώρα, παρ’ ότι αποχαιρέτησα πολλούς φίλους που έφυγαν στο εξωτερικό σε αναζήτηση δουλειάς, γιατί έτσι αισθάνομαι το χρέος μου. “Ευτυχία θα πει να κάνεις το χρέος σου” έγραφε ο μεγάλος Κρητικός. “Κι όσο πιο δύσκολο το χρέος, τόσο πιο μεγάλη η ευτυχία”».

Keywords
Τυχαία Θέματα