Τα σενάρια του Reuters για το ελληνικό χρέος

Τρεις περίπου μήνες πριν το ελληνικό χρέος βρεθεί ξανά στο «τραπέζι» του Eurogroup τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για τις διαθέσιμες επιλογές μιας νέας αναδιάρθρωσης. Σε εκτενή του ανάλυση χθες το Reuters εκτιμά πως μια μείωση επιτοκίων στα δάνεια του πρώτου πακέτου στήριξης (53 δισ. ευρώ) σε συνδυασμό με τη μείωση της συμμετοχής της Ελλάδας

στα συγχρηματοδοτούμενα με την Ε.Ε. έργα θα επιφέρει συμβολική μόνο ελάφρυνση του χρέους. Αντιθέτως η μεγαλύτερη συνδρομή θα μπορούσε να προέλθει από επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους. Αυτό σε συνδυασμό με την επίτευξη ανάπτυξης θα μπορούσε να αποτελέσει την απάντηση για το χρέος που κινείται στα επίπεδα περίπου του 160% του ΑΕΠ.

1. Εάν το Eurogroup αποφασίσει να μειώσει τα επιτόκια του πρώτου πακέτου στήριξης, προς το μηδέν, η Αθήνα θα έχει όφελος περίπου 264 εκατ. ευρώ κατ' έτος. Δηλαδή περίπου 3 δισ. ευρώ σωρευτικά έως το 2020 εφόσον το μέτρο ισχύσει αναδρομικά.

2. Μία περαιτέρω μείωση στη συμμετοχή της Ελλάδας στα συγχρηματοδοτούμενα έργα με την ΕΕ, από το 5% στο μηδέν θα έφερνε όφελος μόλις 760 εκατ. ευρώ έως το 2020.

3. Η μεγάλη βοήθεια θα ερχόταν εάν αποφασιζόταν να γίνει μια σημαντική περαιτέρω επιμήκυνση στο χρόνο αποπληρωμής του χρέους. Θεωρητικά εάν τα 240 δισ. ευρώ που χρωστά η Ελλάδα στην Ε.Ε. αποπληρωθούν σε 30 χρόνια κατά μέσο όρο, όπως ισχύει σήμερα, τότε η χώρα πρέπει να κάνει ετήσιες πληρωμές της τάξης των 8 δισ. ευρώ. Εάν όμως η αποπληρωμή γίνει για παράδειγμα σε 50 χρόνια, κάτι που έχει υπαινιχθεί και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, τότε οι ετήσιες πληρωμές περιορίζονται στα 5 δισ. ευρώ. «Αυτό δεν επηρεάζει το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ αλλά καθιστά πολύ ευκολότερη τη διαχείριση του χρέους. Και τελικά αυτό είναι που έχει σημασία» σχολιάζει αναλυτής της Deutsche Bank στο πρακτορείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα