Τα σενάρια της Goldman Sachs για Grexit

Οι εντάσεις γύρω από την Ελλάδα θα επιμείνουν τους επόμενους μήνες, προειδοποιούν οι αναλυτές της Goldman Sachs και σημειώνουν ότι εφόσον Αθήνα και πιστωτές καταλήξουν σε ένα πολιτικό αδιέξοδο στις συζητήσεις για το τρίτο πακέτο διάσωσης, τότε, είναι υψηλές οι πιθανότητες η χώρα να βρεθεί στη γκρίζα ζώνη του Grexit.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι το Grexit

δεν αποτελεί το βασικό σενάριο της Goldman (καθώς ο οίκος εκτιμά ότι οι εντάσεις τελικά θα δώσουν τη θέση τους σε κάποια συμβιβαστική συμφωνία, αφού οι επιπτώσεις του Grexit θα είναι χαοτικές για την Ελλάδα και πολύ απρόβλεπτες για την υπόλοιπη Ευρωζώνη), όμως, οι αναλυτές της ξεκαθαρίζουν ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα είναι μια υπόθεση μαύρο-άσπρο, όπως πολλοί πίστευαν έως τώρα.

Όπως σημειώνεται, ακόμα και εάν οι πιστωτές απέκλειαν την Ελλάδα από την οικονομική βοήθεια και τις τράπεζές της από το μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας ELA, το αμετάκλητο βήμα της εξόδου από την Ευρωζώνη, με την κυκλοφορία ενός νέου ελληνικού νομίσματος δεν θα ακολουθούσε, κατ΄ ανάγκη, άμεσα.

Αντίθετα, αυτό που είναι πιο πιθανό είναι ένα λιγότερο ξεκάθαρο αποτέλεσμα που θα περιλαμβάνει:

· Τη μη αποπληρωμή των εξωτερικών υποχρεώσεων του κράτους.

· Την πληρωμή των εσωτερικών υποχρεώσεων του κράτους (π.χ. συντάξεις, μισθοί δημοσίων υπαλλήλων, προμηθευτές κτλ) με IOUs, που ουσιαστικά θα αποτελέσουν ένα παράλληλο νόμισμα, αφού στη συνέχεια θα χρησιμοποιούνται για περαιτέρω συναλλαγές.

· Το πάγωμα των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Ένα ακόμα στοιχείο της γκρίζας ζώνης του Grexit έγκειται στην πιθανότητα της «ευρω-ποίησης» (κατά της «δολαριοποίησης») της ελληνικής οικονομίας. Όπως εξηγεί η Goldman, η ευρω-ποίηση συνήθως συμβαίνει όταν οι κάτοικοι μιας χώρας δυσαρεστούνται από το εθνικό τους νόμισμα και αποφασίζουν να υιοθετήσουν ένα πιο ισχυρό διεθνές νόμισμα. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η διαδικασία θα ήταν κάπως διαφορετική. Με δεδομένο ότι το ευρώ είναι το εθνικό νόμισμα, το πάγωμα των καταθέσεων και η έκδοση IOUs που όμως θα υποτιμηθούν στην πράξη, θα δημιουργούσε αδύναμα (ψευδο-)ευρώ, τα οποία θα εξέδιδαν οι ελληνικές τράπεζες και το κράτος. Η ευρω-ποίηση θα έρθει με την αντικατάσταση των (πραγματικών) ευρώ από αυτά τα (ψευδο-)ευρώ.

Όπως σημειώνει η Goldman Sachs, τέτοιες καταστάσεις είναι υπαρκτές.

· Στην Κύπρο, όπου είδαμε ότι το πάγωμα των καταθέσεων, το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls είναι συμβατά με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

· Στο Μαυροβούνιο και το Κόσοβο, που δεν έχουν δικά τους νομίσματα αλλά χρησιμοποιούν το ευρώ. Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, τα τραπεζικά συστήματα ελέγχονται από ξένους ομίλους και εξαρτώνται από την πρόσβαση των μητρικών τραπεζών στην ΕΚΤ για την εξασφάλιση χαρτονομισμάτων και τις πληρωμές.

Βέβαια, όπως τονίζει ο οίκος, η ελληνική οικονομία είναι πιο μεγάλη, πιο κλειστή, πιο πολύπλοκη και έχει πολύ πιο προχωρημένο χρηματοοικονομικό σύστημα, επομένως, οι όποιες συγκρίσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες.

Keywords
Τυχαία Θέματα