Τσίπρας: "Ο Κασιδιάρης είναι ψυχασθενής και η Δούρου μανάρι"

Το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους της Έμιλυ Γιαννούκου και του Αλέξανδρου Παπανικολάου που προκάλεσε αίσθηση στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Συνήθως οι ταινίες για τους πολιτικούς είναι βαρετές και ίσως αυτό να περιμέναμε από το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους για τον Αλέξη Τσίπρα σε σκηνοθεσία Έμιλυς Γιαννούκου και Αλέξανδρου Παπανικολάου, αλλά μας διέψευσαν.

Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί από πολύ κοντά τον αρχηγό

της αξιωματικής αντιπολίτευσης για έναν περίπου χρόνο. Από τον Μάιο του 2012 που ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει την έκπληξη των εκλογών με ένα μεγάλο ποσοστό μέχρι και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2013, μετά την ήττα του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές, η κάμερα ακολουθεί τον Αλέξη Τσίπρα σε Παρίσι, Βερολίνο, Λονδίνο και τις εγχώριες περιοδείες του και παρουσιάζει μια πολύ προσωπική πτυχή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με σχόλια από τον ίδιο, αλλά και αυθόρμητα στιγμιότυπα από την καθημερινότητα του.

Η ταινία ξεκινάει στο λιμάνι του Πειραιά, όπου υπάρχει διαπληκτισμός των λιμενεργατών με τον ίδιο τον Τσίπρα αλλά και βουλευτές του Κόμματος τον Μάιο του 2012. Οι λιμενεργάτες ρωτούν τον κο. Τσίπρα "Πού ήσασταν τέσσερα χρόνια; Εσείς πως θα μας βοηθήσετε για να σας βοηθήσουμε; " και ο πολιτικός προσπαθεί να συνδιαλαγεί μαζί τους. Ένας από τους λιμενεργάτες φωνάζει στους συνδικαλιστές που τον ακολουθούν "Δεν είστε συνάδελφοι εσείς είστε κομματόσκυλα".

Σκηνή δεύτερη, ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει στην Γαλλία, ξεκαθαρίζοντας οτι "δεν ειπαμε ποτέ οτι δεν θα πληρώσουμε όλο το χρέος όταν θα γίνουμε κυβέρνηση, είπαμε οτι θα το πληρώσουμε μετά το πέρας λογιστικού ελέγχου" και τονίζοντας οτι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει "μια δύναμη ελπίδας που θα κερδίσει τις δυνάμεις του φόβου". Σκηνή τρίτη στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει για "ακύρωση Μνημονίου, νέα επαναδιαπραγμάτευση και κοινωνικοποίηση των τραπεζών". Όλα ως εδώ είναι κομμάτια ενός κλασσικού ντοκιμαντέρ που εξιστορεί την ελληνική πραγματικότητα μιας προεκλογικής καμπάνιας.

Όμως, η κάμερα σιγά-σιγά μπαίνει στα στενότερα όρια της πραγματικότητας του Αλέξη Τσίπρα. Ο θεατής εισχωρεί στα άδυτα των κεντρικών γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, όπου στους υπολογιστές των εργαζομένων βλέπουμε ως background φωτογραφίες του Προέδρου, όπου όλοι μιλούν σε έναν χαλαρό και φιλικό τόνομ και εκεί, ο Πρόεδρος γίνεται "Αλέξης" και όλοι του μιλούν στον ενικό. Ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει στην κάμερα, φορώντας ένα t-shirt, και εξιστορεί την πολιτική του σταδιοδρομία από τα φοιτητικά του χρόνια, αποκαλύπτωντας οτι οι γονείς του ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ, οτι υπήρχε μια διαφορά στις πολιτικές τους απόψεις και πως ο ίδιος πίστευε μαζί με τους φίλους του πως θα άλλαζε τον κόσμο.

Και φτάνουμε στο γνωστό πια τηλεοπτικό επεισόδιο μεταξύ του βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής, της βουλευτού Λιάνας Κανέλλη του ΚΚΕ και της Ρένας Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ σε πρωινή εκπομπή, όπου Κασιδιάρης ρίχνει νερό στην Ρένα Δούρου και χαστουκίζει την Λιάνα Κανέλλη. Ο Αλέξης Τσίπρας το παρακολουθεί σχολιάζοντας στους συνεργάτες του "αυτός είναι ψυχασθενής ρε!". Σε λίγο μιλάει με τη Ρένα Δούρου στο κινητό "Μανάρι μου, δεν είναι εξύβριση αυτό που σου έκανε είναι βιαιοπραγία, αν σου έριχνε γιαούρτι θα ήταν εξύβριση; Βιοπραγία δεν θα ήταν;".

Keywords
Τυχαία Θέματα