Συνταγματικά ανεκτές οι ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα

Της Σοφίας Σπίγγου

"Συνταγματικά ανεκτές" χαρακτηρίζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τις ρυθμίσεις του νέου νόμου 4178/2013 για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι είναι συνταγματικός και νόμιμος ο νέος νόμος 4178/2013 για την τακτοποίηση (νομιμοποίηση) των αυθαιρέτων, με εξαίρεσημια μόνο διάταξη του επίμαχου νόμου. Η Ολομέλεια του ΣτΕ λ υπογραμμίζουν στην απόφασή

τους ότι από την δέσμη μέτρων που θεσμοθετούνται προς αποτροπή συνέχισης της άνομης οικοδομικής δραστηριότητας για το μέλλον, κρίνεται ότι οι σχετικές ρυθμίσεις του νόμου 4178/2013 που αναφέρονται στα αυθαίρετα του παρελθόντος είναι συνταγματικά ανεκτές.

Αντιθέτως, οι σύμβουλοι έκριναν ότι είναι αντίθετη στις Σύνταγμα η ευνοϊκή εκείνη διάταξη του άρθρου 23 του επίμαχου νόμου, που προβλέπει ότι μπορούν να τακτοποιηθούν (νομιμοποιηθούν) τα ακίνητα που έχουν κριθεί αυθαίρετα και κατεδαφιστέα με τελεσίδική δικαστική απόφαση. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο μεσοδιάστημα, δηλαδή από την ημέρα διασκέψεως της Ολομέλειας (Νοέμβριος 2014) μέχρι σήμερα που δημοσιεύθηκε η επίμαχη απόφαση του ΣτΕ, η επίμαχη διάταξη αντικαστάθηκε με νέα, η οποία προβλέπει ότι παραμένουν κατεδαφιστέα τα ακίνητα που κρίθηκαν αυθαίρετα με δικαστική απόφαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα