Στις φυλακές Επταπυργίου η Ρένη Πιττακή

Μόλις χθες το βράδυ της Τρίτης, έκαναν την πρώτη πρόβα στον χώρο των πρώην φυλακών του Επταπυργίου στη Θεσσαλονίκη: Σε αυτό ακριβώς το φυσικό σκηνικό θέλησε ο σκηνοθέτης να στήσει την παράσταση του συγκεκριμένου μονολόγου με τη συγκεκριμένη ηθοποιό. Τίποτα δεν έγινε τυχαία. Όλα προετοιμάστηκαν για να γίνουν εκεί ακριβώς, έτσι ακριβώς…

«Ουρανός Κατακόκκινος», λοιπόν, της Λούλας Αναγνωστάκη από τον Λεωνίδα Προυσαλίδη με τη Ρένη Πιττακή στο προαύλιο της φυλακής.

Χωρίς φτιασίδια και με λίγους φωτισμούς, με οδηγό τις λέξεις και τις σκέψεις της ηρωίδας, η παράσταση θα ζωντανέψει μνήμες _θεατρικές, ιστορικές και προσωπικές.

Το κεντρικό και μοναδικό πρόσωπο του έργου, η Σοφία Αποστόλου μένει ακριβώς απέναντι από τη φυλακή που είναι κλεισμένος ο γιο της. Η Λούλα Αναγνωστάκη επισκεπτόταν τον αδελφό της, τον ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη σ΄αυτή την ακριβώς τη φυλακή, όταν, το 1949 ως πολιτικός κρατούμενος είχε καταδικαστεί σε θάνατο.

Γραμμένος το 1997, ο μονόλογος ανέβηκε για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 1998 στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (σε ενιαία παράσταση με άλλους τέσσερις μονολόγους) _σε σκηνοθεσία του Βίκτορα Αρδίττη με τη Βέρα Ζαβιτσιάνου.

Ετσι, για τρία βράδια στη Θεσσαλονίκη, από το προσεχές Σάββατο ως τη Δευτέρα, θα ανάψουν τα φώτα στο προαύλιο του Γεντί Κουλέ για να μιλήσει η μάνα, η γυναίκα, η αγωνίστρια, η αριστερή. Αυτή η καλομεγαλωμένη με πιάνο και γαλλικά γυναίκα που παντρεύτηκε έναν ωραίο κομουνιστή, έκανε έναν άσχημο γιο κι όταν χήρεψε τον είδε να στρέφεται σε περίεργες «μπίζνες» με εμπόριο κοριτσιών από τις χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού. Με θέα τη φυλακή, όπου θα καταλήξει ο γιος της, η ηρωίδα της Αναγνωστάκη μιλάει για όλα τα όνειρα που γκρεμίστηκαν μαζί με τις αξίες και τις ιδεολογίες που διαψεύστηκαν. Παραμένοντας η μάνα, που καθημερινά μαγειρεύει για να δώσει στον γιο της σπιτικό φαγητό σε τάπερ….

ΠΟΤΕ & ΠΟΥ

«Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη, στις πρώην φυλακές Επταπυργίου (Γεντί Κουλέ), στη Θεσσαλονίκη

Με την Ρένη Πιττακή

Σκηνοθεσία Λεωνίδας Προυσαλίδης

Φωτισμοί Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Παρασκευή - Σάββατο & Κυριακή (5-6-7/7)

Ωρα έναρξης: 21.00

Keywords
Τυχαία Θέματα