Στις 9 Νοεμβρίου το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Καταλονίας

Να προχωρήσει - και μάλιστα ανενόχλητος - αποφάσισε ο Πρόεδρος της Καταλονίας, Artur Mas, στο σχέδιό του για την ψηφοφορία με στόχο την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση σε μια συνάντηση με τους βασικούς συμμάχους του με την οποία και επίσημα πλέον δείχνει την περιφρόνησή του στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου - το οποίο χαρακτήριζε παράνομο το δημοψήφισμα

- αυτό θα πραγματοποιηθεί στις 9 Νοεμβρίου.

Μάλιστα, η περιφερειακή κυβέρνηση θα διατηρήσει το διάταγμα ζητώντας επίσημα την ψηφοφορία, όπως δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Francesc Homs. Μάλιστα, ο πρόεδρος, Artur Mas συναντήθηκε και σήμερα με τους ηγέτες των τριών κομμάτων που υποστηρίζουν το σχέδιό του λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η περιφερειακή κυβέρνηση θα κρατήσει το διάταγμα, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν οι πολίτες και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις 9 Νοεμβρίου".

Η Σκωτία άνοιξε τον δρόμο

Δύο εβδομάδες μετά την Σκωτία - η οποία καταψήφισε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από 307 χρόνια της ένωσης - η απόφαση Mas έρχεται να σφραγίσει αλλά και να κλιμακώσει τη διαφωνία του με τον Ισπανό Πρωθυπουργό, Mariano Rajoy, ο οποίος χαρακτηρίζει την ψηφοφορία αντισυνταγματική και φαίνεται διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει όλα τα νομικά μέσα που έχει στη διάθεσή του για να την σταματήσει.

Τα κοινά σημεία με την Σκωτία

Σχεδόν ίδια φαίνεται να είναι η οικονομία της Καταλονίας με αυτήν της Σκωτίας, αφού αναφερόμαστε σε 193 δισεκατομμύρια ευρώ (244 δισεκατομμύρια δολάρια). Από την άλλη πλευρά ο πληθυσμός του είναι 7,5 εκατομμύρια σε σύγκριση με 5,3 εκατομμύρια Σκωτσέζοι, όμως η Σκωτία, αποτελεί 10% λιγότερο της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ η Καταλονία αντιπροσωπεύει περίπου δύο φορές το ποσοστό για την Ισπανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα