Στην τελική ευθεία του δράματος. Λύτρωση ή τραγωδία;

Του Βασίλη Ταμπουρατζή


Η ώρα των αποφάσεων έφτασε. Και όπως αποδεικνύουν τα πραγματολογικά δεδομένα περιθώρια για καθυστερήσεις δεν υπάρχουν. Και αυτή που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο είναι η ελληνική πλευρά.
Σύμφωνα με όσα δημοσιεύθηκαν στον κυριακάτικο τύπο ο πρωθυπουργός της χώρας με κάθε επισημότητα ενημέρωσε θεσμούς και ΗΠΑ ότι η χώρα μας αδυνατούσε να πληρώσει την δόση των 740 εκ ευρώ προς το ΔΝΤ την προηγούμενη εβδομάδα. Αποφύγαμε το πιστωτικό γεγονός

στο παρά πέντε.

Έχουμε ήδη εξαντλήσει όλα σχεδόν τα περιθώρια εσωτερικής χρηματοδότησης των δαπανών της χώρας. Οι υποχρεώσεις μας προς στους δανειστές για το επόμενο τρίμηνο ανέρχονται στα 11,4 δις ευρώ. Χωρίς συμφωνία μέχρι τέλος Μαΐου η χώρα θα καταρρεύσει.


Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο θα κινηθεί η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα. Ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις που ξεκινούν σήμερα στο Brussels Group έτσι ώστε οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για να επικυρωθεί η πρόοδος στο Συμβούλιο Αρχηγών την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή. Η ελληνική πλευρά για μία ακόμη φορά εκφράζει την αισιοδοξία της την οποία δεν συμμερίζονται οι θεσμοί, με το ΔΝΤ να κρατά την πιο άκαμπτη στάση. Οι διαφορές παραμένουν με το εργασιακό και το ασφαλιστικό να είναι το μεγάλο αγκάθι.


Στο εσωτερικό των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση επικρατεί ανησυχία, προβληματισμός και σύγχυση. Εγκλωβισμένοι στον κόσμο των κόκκινων γραμμών και του αριστερού βολονταρισμού τα στελέχη της Κουμουνδούρου σπρώχνουν την κυβέρνηση στα άκρα. Κορυφαίοι Υπουργοί επιλέγουν τον δρόμο της ρήξης, ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ στέλνει σκληρά μηνύματα στους δανειστές. Όλα τα παραπάνω ναρκοθετούν τις όποιες δυνατότητες συμφωνίας. Στη ΝΔ η συμφωνία διχάζει τα στελέχη της. Ο Πρόεδρος της ΝΔ χτίζει σταδιακά το μέτωπο του όχι, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την εικόνα μιας αναξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης.


Η χώρα οδεύει προς τον μεγάλο τελικό με τα δεδομένα να μην την ευνοούν. Το πολιτικό σύστημα φαντάζει ανήμπορο να υπερβεί τον εαυτό του. Η ώρα των οριστικών αποφάσεων είναι μπροστά μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα