Σκιώδης "τσάρος" τοποθετήθηκε ο Χρύσανθος Λαζαρίδης

Του Θανάση Φουσκίδη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κοστούμι σκιώδους υπουργού Οικονομικών φορά εδώ και λίγο καιρό ο Χρύσανθος Λαζαρίδης. Ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών του Αντώνη Σαμαρά ανέλαβε εν μέσω θέρους μια άκρως ενδιαφέρουσα από πολιτικής πλευράς εργολαβία, η οποία χρήζει ιδιαίτερα προσεκτικών χειρισμών, καθώς ενέχει τον κίνδυνο της διατάραξης των ενδοκυβερνητικών ισορροπιών, εν μέσω της κρίσιμης συγκυρίας που διανύουμε. Βλέπετε, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, ο βουλευτής Επικρατείας μπαίνει και

πάλι στα χωράφια του οικονομικού επιτελείου της συγκυβέρνησης, κάτι που είχε συμβεί και την εποχή που στο κτίριο της οδού Νίκης ήταν εγκατεστημένος ο Γιάννης Στουρνάρας. Την περίοδο αυτή, ο κατά κοινή ομολογία άριστος γνώστης των οικονομικών θεμάτων, Χρύσανθος Λαζαρίδης, λειτουργούσε συχνά-πυκνά εν είδει συνδετικού κρίκου μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να δίνει το δικό του στίγμα στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, μια και ο Αντώνης Σαμαράς εμπιστευόταν με κλειστά μάτια τις απόψεις του. Ωστόσο, είναι κοινό μυστικό πια πως ο ίδιος διατύπωνε ουκ ολίγες ενστάσεις για τους χειρισμούς του τότε «τσάρου» κυρίως σε ζητήματα διαπραγμάτευσης με την τρόικα, γεγονός που δημιουργούσε αναταράξεις στις σχέσεις του κ. Στουρνάρα με το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Μάλιστα, δεν ήταν τυχαίο ότι ο διαχρονικός συνεργάτης του πρωθυπουργού εκείνο το διάστημα λάμβανε σειρά πρωτοβουλιών (σε συνεννόηση πάντα με τον Αντώνη Σαμαρά) προκειμένου να μετριάζει τις αντιδράσεις των «γαλάζιων» βουλευτών για συγκεκριμένες επιλογές του υπουργείου Οικονομικών, δεσμευόμενος για κινήσεις που θα βελτίωναν τις επίμαχες διατάξεις. «Οποτε ήταν να περάσει κάποιο δύσκολο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών έβλεπες τον Λαζαρίδη να συνομιλεί ταυτόχρονα με καμιά δεκαριά βουλευτές της Ν.Δ.», υπενθυμίζει έμπειρος κοινοβουλευτικός του βασικού κυβερνητικού εταίρου.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Αυτή τη φορά, η εμπλοκή του κ. Λαζαρίδη στο πεδίο των οικονομικών έχει μια διαφορετική διάσταση, που σχετίζεται άμεσα με το γεγονός ότι ο διάδοχος του Γιάννη Στουρνάρα, Γκίκας Xαρδούβελης, δείχνει να μην έχει βρει ακόμη τα πατήματά του, γεγονός που προβληματίζει έντονα ακόμη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο σκεπτικισμός σχετικά με την ετοιμότητα του νέου «τσάρου» γίνεται ακόμη πιο έντονος, αν αναλογιστεί κανείς τους κρίσιμους μήνες που έπονται σε όλα τα επίπεδα, αλλά και την πίεση που ασκούν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης για μέτρα που θα ανακουφίσουν τις πλέον «κουρασμένες» από το Μνημόνιο κοινωνικές ομάδες. «Με δεδομένο ότι ακούγονται ήδη παράπονα στις φιλοκυβερνητικές πτέρυγες της Βουλής, το Μαξίμου αντιλήφθηκε πολύ νωρίς ότι έπρεπε να αναλάβει δράση», σημειώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» άνθρωπος που γνωρίζει από πρώτο χέρι τα άδυτα του στενού «σαμαρικού» πυρήνα. Ως εκ τούτου, η δραστηριότητα του κ. Λαζαρίδη στο οικονομικό μέτωπο αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα. Αφενός, εξακολουθεί να έχει λόγο στο εκτελεστικό κομμάτι της δημοσιονομικής πολιτικής, γνωρίζοντας όλες τις παραμέτρους και παραθέτοντας προτάσεις για την υλοποίηση του κυβερνητικού πλάνου, στη βάση των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού για τη σταδιακή απεμπλοκή από το Μνημόνιο και την ανακούφιση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. Αφετέρου, συνεχίζει να είναι εκ των εμπνευστών της στρατηγικής έναντι των πιστωτών, ωστόσο οι αρμοδιότητές του είναι αυξημένες τους τελευταίους μήνες, ενόψει της κορύφωσης των συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Δεν είναι κρυφό ότι ολόκληρος ο σχεδιασμός των διαπραγματεύσεων με την τρόικα περνά από τα χέρια του. Ειδικά το θέμα του χρέους, που συνιστά πλέον και τη μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα, το έχει αναλάβει εργολαβικά», τονίζει τακτικός συνομιλητής των στελεχών της πρωθυπουργικής αυλής.

ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ

Χαρακτηριστικός του πρωταγωνιστικού ρόλου που έχει αναλάβει ο βουλευτής Επικρατείας ήταν ο προγραμματισμός για την παρουσία του -στο πλευρό του Γκίκα Χαρδούβελη- στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη για την αποδέσμευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Ομως, η ολιγοήμερη έξοδός του από το κλεινόν άστυ οδήγησε στην άρον-άρον επιστράτευση του έτερου στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Σταύρου Παπασταύρου, ο οποίος είναι εκ των βασικών παικτών στο γήπεδο των συζητήσεων με τους τροϊκανούς και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον κ. Λαζαρίδη για όλα τα «καυτά» οικονομικά θέματα.

Μάλιστα, οι παροικούντες τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ επιμένουν πως, ανεξαρτήτως του βαθμού προσαρμοστικότητας που θα επιδείξει στο μέλλον ο υπουργός Οικονομικών, το alter ego του πρωθυπουργού θα ισχυροποιεί συνεχώς τη θέση του, μια και, λόγω της κρισιμότητας των στιγμών, η πρωθυπουργική αυλή δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει τίποτα στην τύχη.

Με το βλέμμα του στραμμένο στις κάλπες

Η δραστηριοποίηση του βουλευτή Επικρατείας στην περίπτωση της δημοσιονομικής πολιτικής, όπως γίνεται αντιληπτό, είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τις εισηγήσεις του προς τον πρωθυπουργό για τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθηθεί μέχρι τη διενέργεια εθνικών εκλογών. Σημείο-σταθμός για τις τελικές επιλογές του Αντώνη Σαμαρά θα είναι φυσικά η διαδικασία διαδοχής του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Ωστόσο, είναι εδώ και καιρό γνωστό πως ο κ. Λαζαρίδης θα έβλεπε με θετικό μάτι την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία ακόμη και εντός του φθινοπώρου, προκειμένου να εκμεταλλευθεί η κυβέρνηση το θετικό κλίμα που, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, θα δημιουργηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, με φόντο την αποχώρηση της τρόικας, την ανάληψη δεσμεύσεων από τους εταίρους για το χρέος, καθώς και τις όποιες καλές ειδήσεις σχετικά με τη λήψη μέτρων εξάλειψης κάποιων εκ των βαρών που έχει κληθεί να σηκώσει η ελληνική κοινωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα