Σήμερα το κρίσιμο έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα

Πυρετός επαφών στην κυβέρνηση μέχρι και την τελευταία στιγμή εν όψει της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup με αποκλειστικό θέμα τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο Γιάννης Βαρουφάκης θα παραβρεθεί έχοντας στις αποσκευές του το ισχυρό όπλο της νωπής λαϊκής εντολής, αλλά και της ψήφου εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση χθες το βράδυ μετά την τριήμερη διαδικασία ανάγνωσης και τοποθετήσεων των κομμάτων στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ωστόσο, όπως φαίνεται και από

το τηλεφώνημα Τσίπρα-Γιούνκερ την Τρίτη, η Κομισιόν καταγράφει τα πεδία που των διαπραγματεύσεων, όπου μπορεί να βρεθεί η «χρυσή τομή» μεταξύ όλων των πλευρών.

Αν ξεπεραστεί το πρόβλημα «τι εστί παράταση» και αν συνυπογράφει ή όχι ο ΣΥΡΙΖΑ «μνημονιακές δεσμεύσεις», η κυβέρνηση και οι εταίροι φαίνεται να βρίσκουν πεδίο συμφωνίας στα «μη τοξικά» εδάφια του παλαιού ελληνικού προγράμματος, αλλά όπως αναφέρει το protothema.gr και σε ένα νέο ελληνικό «πακέτο» μεταρρυθμίσεων, σε τομείς που «αρέσουν» εντός και εκτός συνόρων, όπως:

1. Φορολογικό

- Κατάργηση φοροαπαλλαγών- Διεύρυνση ορισμού της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής.- Αλλαγές στη ρύθμιση των οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία για αύξηση των εισπράξεων- Αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης. Περαιτέρω ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.- Θέσπιση φορολογίας για τα συλλογικά επενδυτικά οχήματα


2. Δημόσια Διοίκηση

- Νέο σύστημα αμοιβών με νέο ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο- Αξιολόγηση δομών και νέα οργανογράμματα υπουργείων- Θέσπιση Στόχων και αξιολόγηση των υπαλλήλων- Αξιολόγηση δαπανών σε όλο το δημόσιο- Σχέδια αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ.- Βελτίωση «δημοσιονομικών κανόνων» που θα προσφέρουν μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία και δημοσιονομική ευελιξία στους δημόσιους φορείς. Θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή το 2015.

3. Ασφαλιστικό

- Ενοποιήσεις Ταμείων


4. Κόκκινα δάνεια

- Δέσμευση ότι δεν θα είναι οριζόντια η ρύθμιση δανείων για τα νοικοκυριά (δηλαδή στεγαστικών και καταναλωτικών).- Σχέδια εξυγίανσης τραπεζών από προβληματικά χαρτοφυλάκια


5. Πτωχευτικό Δίκαιο

- Αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο ώστε πρώτον να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στις προηγούμενες αξιολογήσεις και δεύτερον να συνάδει με τους εξωδικαστικούς μηχανισμούς.


6. Ανταγωνισμός- αγορά

- Νομοθεσία για την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που έχουν προσδιορισθεί σε έκθεση του ΟΟΣΑ για τα νομοθετικά εμπόδια στον ανταγωνισμό στο χονδρικό εμπόριο, τις κατασκευές, τις τηλεπικοινωνίες και το ηλεκτρονικό εμπόριο.- Νέος νόμος για αδειοδότηση επενδύσεων.



Τι τους χωρίζει…

Αντιθέτως η κυβέρνηση δεν δέχεται να προωθηθούν μέτρα ή στόχοι που ζητούσε η Τρόικα όπως:

1. Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3%-5% τα επόμενα χρόνια

2. Κάλυψη δημοσιονομικού κενού που η τρόικα το υπολογίζει στα 2,6 δισ. για το 2015.

3. Ασφαλιστικό:

- Παραμετρικές αλλαγές με αυξήσεις σε όρια ηλικίας, ποσοστά αναπλήρωσης, απαιτούμενα έτη ασφάλισης κλπ- Περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και εξορθολογισμός του συστήματος της ελάχιστης σύνταξης (δεν αποκλείονται όμως κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις προς εξορθολογισμό).- Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ως όρους για την καταβολή συντάξεων


4. Εργασιακά:

- Θέσπιση νομοθεσίας για την ευθυγράμμιση του πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ.- Θέσπιση νομοθετικών αλλαγών για την εναρμόνιση του πλαισίου για τη συνδικαλιστική δράση στην Ελλάδα σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ.- «Πάγωμα» τριετιών, κατώτατο μισθό, συλλογικές διαπραγματεύσεις


5. Φορολογία:

- Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ για τον εξορθολογισμό των συντελεστών και την απλούστευση της διοίκησης, δηλαδή κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά κλπ.
Keywords
Τυχαία Θέματα