Σήμερα η μητέρα των μαχών για την ελληνική κυβέρνηση

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες του Αλέξη Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ, Ρέντσι, φαίνεται να απομονώνουν την ακραία στάση του Σόιμπλε και ίσως οδηγήσουν σε λύση. Την εκτίμηση αυτή εκφράζουν από χθες και ξένα δημοσιεύματα, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί την ρήξη, αλλά την δημιουργική συμφωνία.

Η πρόταση

που κατέθεσε χθες ο Γιάνης Βαρουφάκης, εκ μέρους της κυβέρνησης για εξάμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης, φαίνεται να συγκεντρώνει την αποδοχή από τη γαλλική και την ιταλική κυβέρνηση, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και τη στήριξη από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πιθανόν στο παρασκήνιο του Μάριο Ντράγκι και της Κριστίν Λαγκάρντ.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup Working Group στις Βρυξέλλες μάλιστα το γενικό κλίμα ήταν θετικό, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, όπου θα κριθεί εν πολλοίς η μάχη.

Σε αντίθεση με το παράθυρο που φαίνεται ότι άνοιξε η κυρία Μέρκελ (αλλά και ο επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας Γκάμπριελ, καθώς και ανώνυμος αξιωματούχος μιλώντας στο Bloomberg), ο κ. Σόιμπλε επιμένει να κρατά απόλυτα αρνητική στάση. Μάλιστα φέρεται ιδιαίτερα εκνευρισμένος με την ελληνική πλευρά και εξαιτίας της διαρροής του εγγράφου που απέστειλε στο EuroWorking Group, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «Δούρειο Ίππο» για την καταστροφή των κανόνων της ευρωζώνης.


Η Αθήνα στέλνει πάντως δύο μηνύματα ενόψει του Eurogroup: Πρώτον ότι δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω από το κείμενο - αίτηση που απέστειλε το πρωί της Πέμπτης για την επέκταση της δανειακής σύμβασης, που περιλαμβάνει σημαντικές παραχωρήσεις προς τους εταίρους, έναντι του χρόνου και της σταθερότητας που εξασφαλίζει για το επόμενο εξάμηνο. Και δεύτερον ότι εάν δεν βρεθεί λύση στο Eurogroup θα επιμείνει στην πίεση, ακόμη και ζητώντας σύνοδο κορυφής, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές.


Πάντως κυβερνητικοί παράγοντες, όπως ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, εκφράζουν την πεποίθηση ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να υπάρξει σήμερα, στο πλαίσιο του Eurogroup, μια αμοιβαία επωφελής μεταβατική συμφωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα