"Σφαγή" στο ΣΥΡΙΖΑ για τα ψηφοδέλτια

Της Στέλλας Γκαντώνα – Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τις εκλογικές μηχανές βάζει μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ και, με το αίτημα για διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών να παραμένει διακαής πόθος, οι παροικούντες την Κουμουνδούρου ανεβάζουν «στροφές» και προετοιμάζονται για ένα θερμό φθινόπωρο.

Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» αποκαλύπτουν σήμερα τις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες έχουν αποφασίσει να δώσουν τη μάχη της κάλπης πολλοί

βουλευτές, αλλά και πρωτοκλασάτα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ οι «πολύχρωμες» τάσεις ακονίζουν ήδη τα μαχαίρια τους, με ορίζοντα την όχι και τόσο μακρινή κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Η ηγεσία του κόμματος, από την πλευρά της, καλλιεργεί «επιχείρηση εξωστρέφειας» και στόχος είναι οι όποιες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις να μπουν στον πάγο ενόψει της ισχυρής παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα που επιδιώκεται να καταγραφεί στη ΔΕΘ.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι εντελώς διαφορετική. Αριστα ενημερωμένες πηγές παραδέχονται στα «Π» πως στο εσωκομματικό πεδίο «καταγράφονται έντονες σεισμικές δονήσεις μεταξύ των ΠΑΣΟΚογενών και της Αριστερής Πλατφόρμας», αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι θα επαναληφθεί το σκηνικό του δύσκολου «τοκετού» που σημειώθηκε κατά την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου και αυτού για τις υποψηφιότητες των Περιφερειών. Ενδεικτική της ατμόσφαιρας ήταν και η πρόσφατη δήλωση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, για να προλάβει τις γκρίνιες ένθεν και ένθεν, ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι «στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ έχουν θέση όλοι όσοι είναι αποφασισμένοι να σταθούν απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές της συγκυβέρνησης και να δώσουν τη μάχη της ανατροπής και της μεγάλης αλλαγής». Προς επίρρωση των λεγομένων του Αλ. Τσίπρα, τα «Π» αποκαλύπτουν ότι ετοιμάζεται εισήγηση προς την Πολιτική Γραμματεία που θα αναφέρει ρητά «το 50% των υποψηφίων σε ένα ψηφοδέλτιο να απαρτίζεται από διευρυμένες προσωπικότητες».

Β’ ΑΘΗΝΑΣ

Οι υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας έχουν αρχίσει από τώρα να πέφτουν «βροχή» τόσο από τους ΠΑΣΟΚογενείς όσο και από την Αριστερή Πλατφόρμα και, όπως αποκαλύπτουν τα «Π», επίκεινται νέες είσοδοι στον εκλογικό στίβο, που θα προκαλέσουν καραμπόλες και νέο γύρο έντονων αντιπαραθέσεων. Στις «new entry» υποψηφιότητες πρώτη όλων είναι αυτή του πρώην ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή, που πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα. Ο κ. Χουντής, αποχαιρετώντας τις Βρυξέλλες, έχει αποφασίσει να δώσει τη μάχη για μια θέση στη Βουλή από τη Β’ Αθήνας. Δεδομένες θεωρούνται ακόμη οι υποψηφιότητες των Δημήτρη Στρατούλη, Σόφης Παπαδόγιαννη, Αλέκου Καλύβη, Κώστα Ησυχου και Γιάννη Τόλιου, που επίσης προέρχονται από το Αριστερό Ρεύμα, το οποίο θα επιδιώξει να καταγράψει δυνάμεις. Σφοδρή αναμένεται η κόντρα ανάμεσα στους ΠΑΣΟΚογενείς, αφού στον μακρύ κατάλογο των υποψηφίων, που διαμορφώνεται σταδιακά, βρίσκονται αρκετοί, με το σκεπτικό ότι η Β’ Αθήνας θα εκλέξει 15-19 βουλευτές, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα. Ο Οδυσσέας Βουδούρης ετοιμάζεται να «παίξει παιχνίδι» στη Β’ Αθήνας, το πολιτικό του γραφείο δουλεύει στο… φουλ και, όπως μαθαίνουν τα «Π», όλη αυτή η κινητικότητα έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό σε πολλά στελέχη της Κουμουνδούρου, και όχι μόνο.

ΔΥΝΑΜΙΚΑ «ΠΑΡΩΝ»

Με έντονο το «άρωμα» των ΠΑΣΟΚογενών, για τη Β’ Αθήνας βάζει πλώρη τόσο ο προερχόμενος από το Επικρατείας, Δημήτρης Τσουκαλάς, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Παναγιώτης Κουρουμπλής (που ήταν εκεί υποψήφιος και εξελέγη το 2012). Ακόμα, δεν αποκλείεται να δούμε και τον Αλέξη Μητρόπουλο να μετακομίζει στην ίδια Περιφέρεια από την Περιφέρεια Αττικής. Στο πλαίσιο του «νέου συνασπισμού εξουσίας», για κάθοδο στη Β’ ετοιμάζεται και το πρώην στέλεχος της ΔΗΜ.ΑΡ. Ανδρέας Νεφελούδης, ενώ δεν έχει αποφασίσει αν θα θέσει υποψηφιότητα ο επίσης προερχόμενος από την Αγ. Κωνσταντίνου Στέφανος Μπαγεώργος. Από την Α’ Αθήνας στη Β’ «μετακομίζει» και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Γιάννης Μπαλάφας, με το σκεπτικό πάντα ότι αυτό θα του χαρίσει μια πιο εύκολη εκλογή.

Δυναμικό «παρών» στο Ηράκλειο της Κρήτης και σε όλο τον νομό δίνει ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος είναι από τους ελάχιστους που έχουν εδώ και καιρό ξεκινήσει περιοδείες. Για την Πέλλα (όπου το κόμμα δεν έχει μέχρι στιγμής βουλευτή) προορίζεται η Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ στο Κιλκίς θα «χτυπήσει» ο Θόδωρος Παραστατίδης. Ο ίδιος διατηρεί «μηχανισμό», με τους φίλους του να θυμίζουν ότι την τελευταία φορά εξελέγη με 13.000 σταυρούς, πολύ περισσότερους δηλαδή από της νυν βουλευτού Ειρήνης Αγαθοπούλου. Για τη Μαγνησία ακούγεται και ο Πάρις Μουτσινάς, αν και ο ίδιος μέχρι στιγμής δεν το παραδέχεται δημόσια.

Το σταυρόλεξο και η έκπληξη με Γαβρά

Παραδοσιακά, την Α΄ Αθήνας επέλεγαν λιγότεροι υποψήφιοι, με το σκεπτικό ότι δεν εξασφάλιζε άνετη εκλογή. Πέραν του Αλέξη Τσίπρα, είναι γνωστό το δίδυμο του Νίκου Βούτση και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ενώ στην ίδια Περιφέρεια εκλέγεται και η προερχόμενη από τη ΔΕΑ Μαρία Μπόλαρη. Με δεδομένο, όμως, ότι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τα ποσοστά του (άρα και θα εκλέξει γύρω στους 7-8 βουλευτές, εφόσον κερδίσει τις εκλογές), οι ενδιαφερόμενοι αναμένεται να πολλαπλασιαστούν. Ακόμα, πολύ πιθανό είναι για ακόμη μία φορά να «κατέβει» ο επικεφαλής της ΔΕΞΑΡΕΝ και υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής, Γιάννης Μηλιός, την ώρα που σχεδόν σίγουρες είναι και οι υποψηφιότητες του Αριστείδη Μπαλτά και της Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Αν και πρωθύστερο, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται επίσης να επιστρατευθεί για την Α’ Αθήνας ο προβεβλημένος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, για να δώσει ώθηση στο κόμμα. Οσο για τη βουλευτή Επικρατείας, Θεανώ Φωτίου, παρά τις φήμες που τη θέλουν να κατεβαίνει επίσης στην Α’, η ίδια δηλώνει στα «Π» ότι θα είναι υποψήφια «όπου αποφασίσει το κόμμα».

Εκπλήξεις, όπως εξάλλου συμβαίνει με όλα τα κόμματα, επιφυλάσσει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, τη σύνθεση του οποίου η Κουμουνδούρου κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό. Αριστα ενημερωμένες πηγές θέλουν σε εκλόγιμες θέσεις τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος και στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Πάνο Σκουρλέτη (ο οποίος μέχρι πρότινος κατέβαινε υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών), τον αντιπρόεδρο της Βουλής και υπεύθυνο Προγράμματος, Γιάννη Δραγασάκη, και ένα τρίτο πρόσωπο, που, αν ισχύσει, θα είναι και το «βαρύ χαρτί» στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τον παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, ο οποίος μένει μόνιμα στο Παρίσι, αλλά, αν αποφασίσει να πολιτευτεί, θα είναι πρώτου βαθμού έκπληξη, που αναμφίβολα θα ευνοήσει σημαντικά τον Αλέξη Τσίπρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα