Σε αποστολή της CIA ο Αμερικανός που εξαφανίσθηκε στο Ιράν

Ο Ρόμπερτ Λέβινσον, ένας πρώην πράκτορας του FBI που εξαφανίσθηκε το 2007 ενώ βρισκόταν στο ιρανικό νησί Κις, είχε στην πραγματικότητα σταλεί σε αποστολή από πράκτορες της CIA οι οποίοι δεν είχαν λάβει τη σχετική έγκριση από τους προϊσταμένους τους, αποκάλυψε χθες ο αμερικανικός Τύπος.

Έπειτα από έρευνα που διεξήγαγαν για διάστημα πολλών ετών, το Ασοσιέιτεντ Πρες (AP) και η Ουάσινγκτον Ποστ αποφάσισαν να αποκαλύψουν

την πληροφορία επειδή φανερώνει "σοβαρά σφάλματα" που διαπράχθηκαν από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών και επειδή οι απαγωγείς του Λέβινσον είναι τώρα σχεδόν σίγουρο ότι γνωρίζουν γι' αυτό το σύνδεσμό του, λέει η Κάθλιν Κάρολ, διευθύντρια του AP.

"Δεν έχουμε κανένα σχόλιο να κάνουμε σχετικά με μια φερόμενη σχέση ανάμεσα στον κ. Λέβινσον και την αμερικανική κυβέρνηση", αντέδρασε ο εκπρόσωπος της CIA Τοντ Ίμπιτς. "Η κυβέρνηση θα παραμείνει προσηλωμένη στη βούλησή της να τον φέρει πίσω σώο και υγιή στην οικογένειά του", πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση Ομπάμα, από την πλευρά της, εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι το πρακτορείο AP μετέδωσε αυτές τις πληροφορίες. "Χωρίς να θέλουν να σχολιάσουν την υποτιθέμενη σχέση ανάμεσα στον κ. Λέβινσον και την κυβέρνηση, ο Λευκός Οίκος και άλλοι στους κόλπους της κυβέρνησης ζήτησαν από το AP να μην μεταδώσει αυτό το άρθρο, εξαιτίας φόβων για τη ζωή του κ. Λέβινσον", υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (NSC) Κέιτλιν Χέιντεν.

"Εκφράζουμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι το AP επέλεξε να μεταδώσει αυτή την ιστορία, η φύση της οποίας δεν συμβάλλει στην προώθηση της υπόθεσης του κ. Λέβινσον ώστε να επιστρέψει στο σπίτι του. Η έρευνα για την εξαφάνιση του κ. Λέβινσον συνεχίζεται και είμαστε όλοι αποφασισμένοι να τον ξαναφέρουμε σώο και αβλαβή στην οικογένειά του", πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Ο Ρόμπερτ Λέβινσον, ηλικίας 65 ετών αν εξακολουθεί να βρίσκεται στη ζωή, είχε γίνει ιδιωτικός ερευνητής έπειτα από μια σταδιοδρομία στο FBI.

Οι συχνές επαγγελματικές μετακινήσεις του προκάλεσαν το ενδιαφέρον αναλυτών της CIA οι οποίοι εργάζονταν κυρίως γύρω από παράνομα οικονομικά κυκλώματα.

Μια αναλύτρια της CIA, η Άννα Τζαμπλόνσκι, τον προσέλαβε με συμβόλαιο για να γράφει αναφορές σχετικά με πληροφορίες που σταχυολογούσε στη διάρκεια των μετακινήσεών του, σύμφωνα με το AP και την Ποστ.

Όμως η Τζαμπλόνσκι δεν ήταν πράκτορας πεδίου και συνεπώς δεν έπρεπε να αναλαμβάνει ρόλο πράκτορα χειριστή. Σε αντίθεση με τους κανονισμους, ο Λέβινσον ερχόταν σε επαφή μαζί της χρησιμοποιώντας το προσωπικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της.

Στις αρχές του 2007, ο Λέβινσον την ενημέρωσε ότι έχει ένα πληροφοριοδότη που μπορεί να του δώσει πληροφορίες για τη διαφθορά στο Ιράν.Επρόκειτο για έναν άνδρα ονόματι Νταβούντ Σαλαχουντίν, έναν αμερικανό υπήκοο που καταζητείται από τις ΗΠΑ επειδή είχε σκοτώσει το 1980 έναν ιρανό διπλωμάτη. Ο άνθρωπος αυτός κατέφυγε στο Ιράν και συνδέθηκε με ορισμένα τμήματα της ιρανικής κυβέρνησης.

Έτσι ο Λέβινσον πήγε στις αρχές Μαρτίου στο ιρανικό νησί Κις, στον Κόλπο, για να τον συναντήσει με την έγκριση της Τζαμπλόνσκι. Λίγο αφού έφθασε στο ξενοδοχείο του, πήρε ένα ταξί και εξαφανίσθηκε χωρίς να αφήσει ίχνη.

Η CIA άργησε να αντιδράσει, σύμφωνα με το AP: η επιχείρηση δεν είχε εγκριθεί και η διεύθυνση της υπηρεσίας δεν ήταν εν γνώσει, αποκάλυψε στη συνέχεια μια εσωτερική έρευνα.

Δέκα αναλυτές, μεταξύ των οποίων η Τζαμπλόνσκι, ωθήθηκαν σε παραίτηση ή τους επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις.

Μερικούς μήνες αργότερα, η CIA θα ενημερώσει τελικά το Κογκρέσο, το Λευκό Οίκο και το FBI για το σύνδεσμό της με τον Ρόμπερτ Λέβινσον.

Στην κοινή γνώμη εξακολούθησε να παρουσιάζεται ως ένας Αμερικανός ο οποίος εξαφανίσθηκε στη διάρκεια ιδιωτικού ταξιδιού του. Στα τέλη Νοεμβρίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον παρουσίασε ως τον αμερικανό όμηρο που είχε ήδη παραμείνει σε ομηρία περισσότερο από οποιονδήποτε ομοεθνή του σε όλη την ιστορία της χώρας.

Η οικογένειά του, η οποία έχει να λάβει από το 2010 απόδειξη ότι είναι ζωντανός, πήρε 2,5 εκατ. δολάρια για να μην προχωρήσει σε προσφυγές που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν την πραγματικότητα, σύμφωνα με το AP και την Ποστ.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέκαθεν υποψιάζονταν, αλλά ουδέποτε κατάφεραν να αποδείξουν, ότι ο Λέβινσον είχε απαχθεί από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας", γράφει το AP.

Στα τέλη Αυγούστου, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ζήτησε από την Τεχεράνη να βοηθήσει στον εντοπισμό του Ρόμπερτ Λέβινσον. Το Σεπτέμβριο, ο νέος ιρανός πρόεδρος δήλωσε προς το CNN ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο Αμερικανός.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε μάλιστα αναφερθεί στην περίπτωση του Ρόμπερτ Λέβινσον, καθώς και σ' αυτές δύο άλλων κρατούμενων Αμερικανών, στο τηλεφώνημα που έκανε στα τέλη Σεπτεμβρίου στον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, το οποίο ήταν η πρώτη άμεση επαφή ανάμεσα στους ηγέτες αυτών των δύο χωρών μέσα σε περισσότερο από 30 χρόνια

Keywords
Τυχαία Θέματα