Προς τους κ. Γκογιάλ, Κοστέλλο, Μαζούχ : Είναι η Ψυχολογία, βλάκες ....


Πριν από λίγους μήνες η κυβέρνηση ορκιζόταν ότι η τρόικα για την τελευταία αξιολόγηση επρόκειτο να μείνει στην ΑΘΗΝΑ περίπου 20 ημέρες.

“Στόχος μας είναι να μείνουν περίπου 20 ημέρες να τελειώσουν την αξιολόγηση και στην συνέχεια το “review“ προκειμένου η δόση να εκταμιευθεί στην ώρα της” εξηγούσαν πολλοί από τους υπουργούς.
Για αυτό άλλωστε τον λόγο το κυβερνητικό κλιμάκιο ταξίδεψε μέχρι το Παρίσι μέχρι πριν από δύο μήνες έτσι ώστε να προετοιμάσει

το έδαφος.
Όλα ήταν μάταια όμως .

Η τρόικα πάλι απειλεί (για τις 100 δόσεις κλπ.) και δεν έχει ακόμα οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία άφιξης αν και πιθανολογείται ότι οι 3 μεγάλοι της τρόικας δηλαδή οι κ. Γκογιάλ, Κοστέλο και Μαζούχ θα έλθουν στο τέλος της εβδομάδος.

Επιπρόσθετα πληθαίνουν οι δηλώσεις-τοποθετήσεις ξένων αξιωματούχων για σημαντικά «κενά» στην αξιολόγηση του μνημονίου που πρέπει να κλείσουν πριν το επόμενο Eurogoup της 8ης Δεκεμβρίου για να μπει στην ατζέντα η ενισχυμένη πιστοληπτική γραμμή (ECCL).

Επί της ουσίας η αξιολόγηση αναδεικνύεται σε ισχυρό μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση. Όμως τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο χρόνος είναι περιορισμένος γιατί στο τέλος του έτους λήγει από πλευράς ΕΕ το «πρόγραμμα».

Η πιστοληπτική γραμμή ενισχυμένης εποπτείας που ζητά η κυβέρνηση (ECCL) πρέπει λοιπόν, έως τότε και να εγκριθεί σε Eurogroup αλλά και να εγκριθεί θεσμικά στη συνέχεια από τα όργανα της ΕΕ και από Εθνικά Κοινοβούλια.

Επί της ουσίας για μία ακόμα φορά το “κλίμα” στην Οικονομία εντός και εκτός Ελλάδος έχει χαλάσει. Οι πολίτες για μια ακόμα φορά εξηγούν ότι “εκεί που υπήρχε θετικό κλίμα πάλι όλοι μιλάμε για την τρόικα”.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι , η τρόικα και προφανώς κάποιοι υπουργοί , δεν εννοούν να καταλάβουν ότι η οικονομία είναι “ψυχολογία “και όσο πιέζουν τις καταστάσεις άλλο τόσο τα δεδομένα αλλάζουν. Αυτό δε που γνωρίζουν από την τρόικα είναι ότι θα μείνουν στην Ελλάδα για άλλα δυο χρόνια λόγω της Ενισχυμένης Πιστωτικής Γραμμής (ECCL).

Επί της ουσίας λοιπόν είναι η Ψυχολογία αυτό που μετράει… Αυτό πρέπει να κατανοήσουν όλοι….

Keywords
Τυχαία Θέματα