Πρόκληση Spiegel: "Βαρουφάκης - Τσίπρας χρειάζονται ψυχίατρο"

Με τίτλο «έναν ψυχίατρο στην ευρωδιαπραγμάτευση» το Spiegel προκαλεί, κάνοντας λόγος για την ανάγκη ψυχίατρου στη διαπραγμάτευση των εταίρων με την Ελλάδα, «φωτογραφίζοντας» ως άτομα με ψυχωτικές εμπειρίες τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος Jan Fleischhauer σε ένα άρθρο-γνώμης, φιλοξενεί συνέντευξη Γερμανού ψυχιάτρου στο BBC,

ο οποίος μιλούσε για ψυχωτικές εμπειρίες που έχουν άτομα τα οποία πάσχουν από παραληρηματικές ιδέες.

Ωστόσο, υπογράμμιζε οι συντάκτες έχουν κάνει ένα λάθος καθώς «δεν θα έπρεπε να κινηθούν στο χώρο των επιχειρήσεων και των εργαζομένων όπως έκαναν, αλλά προς το χώρο των οικονομικών συντακτών που προσπαθούν να καταλάβουν και τα ερμηνεύσουν τα σχετικά με την Ελλάδα, γεγονότα».

Ο Φλάισχάουερ καλεί τον διευθυντή του τμήματος Ψυχιατρικής στο Charité (του Βερολίνου) να εξετάσει την δράση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Οι φανταστικοί εχθροί

Το πρώτο κεφάλαιο του άρθρου αναφέρεται στους «φανταστικούς εχθρούς» και σημειώνει πως όποιος ακούσει προσεχτικά τον Γιάνη Βαρουφάκη, δεν θα κατανοήσει τη θεωρία των παιγνίων – στην οποία ειδικεύεται ο υπουργός – αλλά μπορεί να καταλάβει την ψυχοπαθολογία του.

Ο ίδιος σημειώνει πως υπάρχει μια εμμονή σε φανταστικούς εχθρούς που θυμίζει «ψυχωτική εμπειρία».

Υπογραμμίζει, δε, πως η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ένα πρόγραμμα βοήθειας δεν είναι αναγκαίο την ώρα που βρίσκεται υπό πτώχευση και ενώ μιλά για κούρεμα του χρέους, στη συνέχεια κάνει λόγο για αναδιάρθρωση.

Οι μυστικοί εφοριακοί του Βαρουφάκη

Στο πλαίσιο της ερμηνείας της «ψυχοπαθολογίας» της κυβέρνησης, στο άρθρο παρουσιάζεται και η πρόταση Βαρουφάκη για τους μυστικούς εφοριακούς, ενώ σημειώνονται και οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ότι η Ελλάδα θα «στείλει» τους μετανάστες στο Βερολίνο.

Ο συντάκτης, στο τελευταίο κεφάλαιο, αναρωτιέται «ποιος είναι πραγματικά τρελός» και σημειώνει πως η κυβέρνηση χρειάζεται ψυχιατρική παρέμβαση, αλλά «πως να ασχοληθεί κανείς με μια κυβέρνηση που έχει παραισθήσεις» και συνεχίζει λέγοντας πως «αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κατευναστικές δηλώσεις, επιμένει στη νευρικότητα σαν να ακούει εσωτερικές φωνές».

Το άρθρο καταλήγει: «Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι οι παράξενοι ήρωες του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να συγκεντρώνουν τον θαυμασμό, αλλά ο μαρξιστής ψυχίατρος David Cooper, λέει ότι η σχιζοφρένεια είναι ένα κοινωνικό προϊόν που μπορεί να θεραπευτεί μόνο με επανάσταση. Κάτι σαν αυτό που υποστηρίζουν επίσης ο Τσίπρας και ο υπουργός των Οικονομικών του: Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ τρελός, αλλά ο καπιταλισμός που τoν περιβάλλει».

Keywords
Τυχαία Θέματα