Παραμένει το πρόβλημα του ακριβού δανεισμού

Βασικό προαπαιτούμενο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, είναι η αποκατάσταση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε τραπεζικό δανεισμό, με βιώσιμο κόστος. Όλο το προηγούμενο διάστημα οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης ήταν κλειστές, λόγω του αποκλεισμού της χώρας και των τραπεζών της από τις αγορές, αλλά και γενικότερα εξαιτίας του υψηλού βαθμού αβεβαιότητας σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Σήμερα, η οικονομία έχει εισέλθει σε φάση σταθεροποίησης, η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος έχει

ολοκληρωθεί, η Ελλάδα έχει κάνει το πρώτο βήμα επιστροφής στις αγορές και οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία κινήσεις για την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου και για την άντληση ρευστότητας.
Παρʼ όλα αυτά, τα επιτόκια των χορηγήσεων για τις ελληνικές επιχειρήσεις παραμένουν σε απαγορευτικό ύψος, σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το κόστος για δάνεια έως 250.000 ευρώ έφθασε τον περασμένο Απρίλιο στο 6,68% και είναι κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, που δεν ξεπερνά το 4,59%.
Μάλιστα, όσο αυξάνεται το ύψος των δανείων, η ψαλίδα ανοίγει. Στα ποσά μέχρι 1 εκατ. ευρώ το κόστος για μια ελληνική επιχείρηση φθάνει στο 5,95%, ενώ το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο στις χώρες της ευρωζώνης είναι 2,81%. Στα δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ, το ύψος του μέσου ελληνικού επιτοκίου φθάνει στο 6,64% έναντι μόλις 2,25% του μέσου όρου στην ευρωζώνη. Αυτό σημαίνει ότι μια μεγάλη ελληνική επιχείρηση πληρώνει για τα δάνειά της υπερδιπλάσιο επιτόκιο, σε σύγκριση με ανταγωνιστικές επιχειρήσεις του πυρήνα της ευρωζώνης.
Είναι προφανές ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος σε θέματα ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας, παρά τις τεράστιες προσπάθειες του επιχειρηματικού κόσμου. Το εξαγωγικό «θαύμα» που παρατηρήθηκε στη διάρκεια της προηγούμενης διετίας και που στηρίχθηκε αποκλειστικά στην επιμονή των ελληνικών επιχειρήσεων, δεν μπορεί να επαναληφθεί όσο το κόστος του χρήματος καθηλώνει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων.

Το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, με σκοπό να ενισχυθεί ο δανεισμός προς τον ιδιωτικό τομέα. Είναι όμως απαραίτητο να υπάρξει αλλαγή στάσης και από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες μέσω των υψηλών επιτοκίων επιχειρούν να καλύψουν τις αυξημένες επισφάλειες. Το κόστος αυτής της επιλογής το πληρώνουν χιλιάδες υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες αναζητούν διέξοδο από την κρίση μέσω της εξωστρέφειας. Η μάχη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να δοθεί από όλους, διαφορετικά θα χαθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα