Παρακάμπτει το δικαστικό "όχι" η Καταλονία!

Επταμελή επιτροπή η οποία καλείται να επιτηρήσει το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας όρισε ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Αρτούρ Μας, παρακάμπτοντας την κεντρική κυβέρνηση η οποία έχει προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να κηρύξει παράνομη την εξαγγελθείσα για την 9η Νοεμβρίου ψηφοφορία.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη κίνηση εκ μέρους της Καταλονίας

προς την κατεύθυνση της προετοιμασίας του δημοψηφίσματος παρά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να εξετάσει τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος, η οποία ουσιαστικά επέφερε την αναστολή του.

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα αμφισβητήσει ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου ως «παραβίαση της νομοθεσίας» τη δημιουργία της εκλογικής επιτροπής που θα διοργανώσει το δημοψήφισμα.

«Η κυβέρνηση θα ενσωματώσει στην προσφυγή της (ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου) την παραβίαση αυτή», δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατά την οποία υπογράμμισε πως ουδείς στην Ισπανία εκτός των δικαστηρίων μπορεί να αποφασίζει από μόνος του «τι είναι νόμιμο και τι όχι».

Με πληθυσμό 7,5 εκατ κατοίκους, η Καταλονία, η οποία αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της οικονομίας της Ισπανίας, έχει τη δική της γλώσσα και χωριστή κουλτούρα και αγωνίζεται από καιρό για μεγαλύτερη αυτονομία.

Η Μαδρίτη ανησυχεί ότι το δημοψήφισμα θα διαλύσει τη χώρα την ώρα που σύμφωνα με το vima.gr, με αργούς ρυθμούς ανακάμπτει μετά την οικονομική ύφεση και υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία αντιτίθεται στο ισπανικό Σύνταγμα του 1979.

Στις αρχές της εβδομάδας η Καταλονία ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει προσωρινά την εκστρατεία για το δημοψήφισμα καθώς ετοιμάζεται να εφεσιβάλει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Σήμερα, ο Μας πρόκειται να έχει συναντήσεις στη Βαρκελώνη με τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν έπειτα από τη δικαστική απόφαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα