Όλα όσα συνέβησαν στην άσκηση "Παρμενίων"

Γράφει ο Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Με σημαντικούς επιχειρησιακούς νεοτερισμούς, αλλά και τη δημόσια διαβεβαίωση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι η Πολιτεία θα κάνει ό,τι πρέπει για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στο νέο Μισθολόγιο, ολοκληρώθηκε σήμερα και τυπικώς η μεγάλη διακλαδική άσκηση αυτών «Παρμενίων 2014», της οποίας η τελική φάση πραγματοποιήθηκε χθες στο Πεδίο Βολής «Αετός» του Έβρου.

«Η Ελλάδα της υπερηφάνειας, η Ελλάδα της ισχύος, η Ελλάδα του κύρους είναι εδώ. Στη Θράκη μας, σε όλη την Πατρίδα μας. Η Θράκη είναι μια από τις πιο ασφαλείς γωνιές της Ελλάδας μας. Θέλω πραγματικά να συγχαρώ τις Ένοπλες Δυνάμεις για αυτή την εξαίρετη, από κάθε πλευρά, άσκηση. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ο εγγυητής της ασφάλειας της Πατρίδας μας και επαναλαμβάνω ότι είμαστε εδώ, είδαμε με υπερηφάνεια τη δύναμη, την αξιοπρέπεια και το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων» τόνισε ο κ.Πρωθυπουργός για να προσθέσει: «Θέλω να πω ότι η πολιτεία θα κάνει εκείνο που πρέπει προκειμένου να ανταποκριθεί με κάθε μέσο στις συνθήκες, στις ανάγκες, ακόμα και με το θέμα του μισθολογίου, για να διασφαλίσει και το μέλλον σε αυτά τα λαμπρά παιδιά».

Τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Αναπληρωτής ΥΕΘΑ Φώφη Γεννηματά, ο ΥΦΕΘΑ Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών (και βουλευτής Έβρου) Άκης Γεροντόπουλος, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μ.Κωσταράκος, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευ. Αποστολάκης ΠΝ, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευ.Τουρνάς και ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χρ.Μανωλάς, ο Ειδ.Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Αντ.Οικονόμου, βουλευτές του νομού και μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Αμύνης της Βουλής, από όλα τα κόμματα και τους ανεξαρτήτους, όπως οι Θανάσης Μπούρας, Γιάννης Μιχελάκης, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος, Γιάννης Ιωαννίδης, Κώστας Μαρκόπουλος, Μπόλαρης κ.ά., καθώς και οι διαπιστευμένοι στην Αθήνα Ακόλουθοι Αμύνης.

Από την πλευρά του ο Δ.Αβραμόπουλος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «Έχοντας την ευθύνη εξ ονόματος της Κυβέρνησης για αυτό τον τόσο σημαντικό, ευαίσθητο εθνικό τομέα, σας διαβεβαιώνω ότι αυτό που σήμερα βιώσατε και είδατε είναι η αντανάκλαση της πραγματικότητας στο χώρο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο χώρο που όπως συνηθίζω να λέω εκδηλώνεται στην πιο περίτρανη μορφή της, η Ελλάδα της τιμής, των αξιών, του καθήκοντος. Και αυτό οφείλεται πάνω απ’ όλα στο έμψυχο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων».

Η διεξαγωγή της τελικής φάσης

Με χρήση μεγάλης ποσότητος πυρομαχικών κάθε είδους, κλήση Εθνοφυλάκων από την περιοχή και όχι εφέδρων από όλη την Ελλάδα, για πρώτη φορά αεροκίνηση με ελικόπτερα μονάδος Εθνοφυλάκων, «επικαιροποίηση» των σεναρίων της ασκήσεως με ένταξη σε αυτήν των διδαγμάτων που απορρέουν από τις σύγχρονες επιχειρήσεις, όπως των «ενσωματωμένων» στις μονάδες δημοσιογράφων, χρησιμοποίηση μονάδος ψυχολογικών επιχειρήσεων (και αναγγελία αυτής κατά τη διεξαγωγή της ασκήσεως στο παρατηρητήριο, χρήση μη επανδρωμένων αεροπορικών οχημάτων ήταν μερικά μόνο από τα εντυπωσιακά στοιχεία της τελικής φάσεως της ασκήσεως «Παρμενίων 2014» που πραγματοποιήθηκε στον Έβρο.

Σε αυτήν συμμετείχαν μονάδες της ιστορικής ΧΙΙ Μηχανοκινήτου Μεραρχίας Πεζικού του Δ’Σώματος Στρατού, με 114 αξιωματικούς, 857 οπλίτες και 57 Εθνοφύλακες, όπως ελέχθη δημοσίως από τους υπευθύνους, που ανήκαν στην 31η Μ/Κ Ταξιαρχία Πεζικού. Επίσης συμμετείχαν υπερσύγχρονα άρματα μάχης Leopard-2A4/6HEL, αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH-2000GR και των 8 ιντσών αντιαεροπορικά ASRAD, οχήματα Μηχανικού εκκαθαρίσεως ναρκοπεδίων, επιθετικά ελικόπτερα AH-64A+ Apache (1ο ΤΕΕΠ), AH-64DHA Longbow Apache (2ο ΤΕΕΠ), UH-1H Huey (3ο ΤΕΑΣ), CH-47SD Chinook (4ο ΤΕΑΣ), μη επανδρωμένα αεροπορικά οχήματα (UAV) τύπου Sperwer και άλλα.

Από πλευράς Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας της ΠΑ συμμετείχαν:

3 F-16C Block 52+ ADV της 335 Μοίρας, που μετέφεραν από έξι βόμβες Mk-82 των 500 lbs το καθένα.4 F-16C Block 50 της 347 Μοίρας, που μετέφεραν από δύο βόμβες Mk-84 των 2000 lbs έκαστο. 4 F-4E AUP Phantom II της 338 Μοίρας, που μετέφεραν από 12 βόμβες γενικής χρήσεως Mk-82 των 500 lbs. 2 φωτοαναγνωριστικά RF-4E Phantom II, της 348 ΜΤΑ. 2 Mirage 2000-5 της 331 ΜΠΚ2 F-16C Block 30 της 330 Μοίρας1 «ιπτάμενο ραντάρ» EMBRAER EMB-145H της 380 Μοίρας ΑΣΕΠΕ

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι εκτός των προαναφερθέντων ασκήθηκαν και σε όλο το Αιγαίο και στα νησιά της ζώνης ευθύνης της ΑΣΔΕΝ, το σύνολο σχεδόν των Μονάδων του Στόλου με περισσότερα από 75 πλοία διαφόρων τύπων, και οι τοπικοί σχηματισμοί της ΑΣΔΕΝ υπό την κάλυψη των αεροσκαφών της ΠΑ.

Από όλα αυτά πριν από λίγη ώρα δόθηκε στη δημοσιότητα από το ΥΠΕΘΑ ένα περίπου 6λεπτης διάρκειας εντυπωσιακότατο βίντεο από τη χθεσινή τελική φάση της ασκήσεως.

Keywords
Τυχαία Θέματα