Ολόκληρη κινητοποίηση από Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία για τη διάσωση των δύο Βρετανών ιστιοπλόων

Την καλύτερη έκτακτη και απρογραμμάτιστη «άσκηση» πραγματοποίησε χθες το βράδυ το Πολεμικό Ναυτικό, προκειμένου να πραγματοποιήσει μια επιχείρηση έρευνας και διασώσεως δύο βρετανών ναυτικών, επιβατών ιστιοπλοϊκού, που εξέπεμψε σήμα κινδύνου στα ανοικτά του Λεωνιδίου.

Μόλις το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Ερεύνης-Διασώσεως (ΕΚΣΕΔ) έδωσε το σήμα, το Πολεμικό Ναυτικό κινητοποίησε πάραυτα τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ», που ναυλοχούσε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος. Αμέσως τα αρμόδια όργανα έδωσαν εντολή «ανακλήσεως του προσωπικού», που μέσα στο βράδυ

και με αυτήν την κακοκαιρία έσπευσε στο πλοίο του στο Ναύσταθμο και η φρεγάτα απέπλευσε «πάσει δυνάμει» για την περιοχή που δόθηκε από το ΕΚΣΕΔ. Ταυτόχρονα από τη Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού στο Κοτρώνι Μαραθώνος, δόθηκε η εντολή απογειώσεως ενός ελικοπτέρου S-60B Aegean Hawk προκειμένου να συμμετάσχει από αέρος στην επιχείρηση εντοπισμού των ναυτικών. Το ελικόπτερο ερευνούσε όλο το βράδυ ανεπιτυχώς και αντικαταστάθηκε από δεύτερο ελικόπτερο και δεύτερο πλήρωμα που έφυγε επίσης από το Κοτρώνι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν κινητοποιήθηκε το «σκοπούν πλοίο» του ΠΝ, που ήταν σε ετοιμότητα στη θαλάσσια περιοχή κάπου στο Κεντρικό Αιγαίο, επειδή εκρίθη ότι αφενός η απόσταση που θα έπρεπε να διανύσει ήταν μεγαλύτερη και αφετέρου γιατί θα έπρεπε να υπάρχει σε ετοιμότητα – λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών – εκεί ένα άλλο πλοίο για να καλύπτει τον Βόρειο τομέα.

Τελικά το ιστιοφόρο είχε παρασυρθεί από τους Βορείους ανέμους στην περιοχή της Μονεμβασίας και είχε εξοκείλει, ενώ οι δύο επιβαίνοντες είχαν εξέλθει σε απόκρημνη ακτή, απ’ όπου σήμερα το πρωί στις 10 διασώθηκαν τελικά από ένα ελικόπτερο Super Puma της 384 Μοίρας Ερεύνης Διασώσεως (384 ΜΕΔ) της Πολεμικής Αεροπορίας, που είχε απογειωθεί από την Αεροπορική Βάση της Ελευσίνος.

Λ.Σ.Μ

Keywords
Τυχαία Θέματα