Οι "άθλιοι" στην κρύα Αθήνα που... γιορτάζει

Της Κέλλυς Φαναριώτη, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μπορεί η ατµόσφαιρα στην πρωτεύουσα να είναι γιορτινή, ωστόσο δίπλα από τις στολισµένες βιτρίνες και τα πολύχρωµα φώτα στους δρόµους της Αθήνας εκατοντάδες είναι και φέτος οι άνθρωποι που έρχονται αντιµέτωποι µε πολικές θερµοκρασίες, ικανές να αποβούν µοιραίες.

Σπίτι τους είναι ένα παγκάκι, µια γωνιά σε κάποιο πεζοδρόµιο ή ένα σηµείο της πόλης που να δίνει την απατηλή, έστω, αίσθηση της προφύλαξης από το κρύο. Πρόκειται για άστεγους που προσπαθούν µε όσα µέσα διαθέτουν

να προστατευτούν από τη φετινή βαρυχειµωνιά. Και δεν είναι λίγοι: σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία, ο αριθµός τους στην Ελλάδα ξεπερνά τις 20.000, µε την πλειονότητά τους να κινείται στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας. Εχοντας µάλιστα προσπαθήσει να καταγράψει την ακριβή διάσταση του τεράστιου αυτού κοινωνικού προβλήµατος, η αρµόδια υπηρεσία του ∆ήµου Αθηναίων προειδοποιεί ότι ο αριθµός εκείνων που λαµβάνουν καθηµερινά µέρος στα συσσίτια έχει αυξηθεί κατά 20%, µόνο τους τελευταίους µήνες.

∆ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ. Τις τελευταίες εβδοµάδες, λόγω των χαµηλών θερµοκρασιών, τόσο ο ∆ήµος Αθηναίων όσο και διάφορες άλλες οργανώσεις έλαβαν έκτακτα µέτρα για την προστασία των άστεγων συµπολιτών µας.

Στις Λέσχες Φιλίας του δήµου υπήρχε µεγάλη προσέλευση τόσο από άστεγους όσο και από ηλικιωµένους, οι οποίοι έψαχναν ένα ζεστό καταφύγιο, καθώς στο σπίτι τους δεν είχαν τη δυνατότητα να θερµανθούν. «Αυτές τις ηµέρες, λόγω του κρύου, λειτουργούσαµε όλο το 24ωρο και ο κόσµος µπορούσε να διανυκτερεύσει εκεί», δηλώνει στα «Π» η κ. Κ. Γιαννοπούλου, αντιδήµαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης.

Από την πλευρά τους, οι Γιατροί του Κόσµου «οργώνουν» κάθε βράδυ τους δρόµους της Αθήνας µε το βανάκι τους, δίνοντας µάχη για να µη χαθεί καµία ζωή. Με λίγες κουβέρτες και ζεστό φαγητό, οι εθελοντές προσπαθούν να ζεστάνουν τα παγωµένα κορµιά και τις παγωµένες ψυχές των αστέγων. Αυτές τις ηµέρες διανέµουν, εκτός των άλλων, και αρκετούς υπνόσακους, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να κοιµούνται όσο το δυνατόν πιο ζεστά.

«Η κινητή µονάδα των ΓτΚ βρίσκεται στο πλευρό των αστέγων, ειδικότερα τις τελευταίες, πολύ κρύες ηµέρες. Τα κρεβάτια και οι ώρες παραµονής στο Υπνωτήριο έχουν αυξηθεί, ώστε να εξυπηρετούνται πιο πολλοί άνθρωποι. Αυτόν τον καιρό, όλο και περισσότεροι µας ζητούν ένα ζεστό καταφύγιο για να περάσουν τη νύχτα. Επειδή όµως καθηµερινά παρουσιάζουµε πληρότητα, τους δίνουµε έναν υπνόσακο και τους παραπέµπουµε σε άλλα κέντρα υποδοχής, προκειµένου να περάσουν το βράδυ τους», εξηγεί ο κ. Κανάκης, πρώην πρόεδρος των Γιατρών του Κόσµου.

ΝΕΟ ΕΙ∆ΟΣ. Την ίδια ώρα, έχει αρχίσει να κάνει την εµφάνισή του µια νέα κατηγορία αστέγων, που έχουν µεν σπίτι, αλλά αδυνατούν να ζεσταθούν, καθώς λόγω των απλήρωτων λογαριασµών τούς έχουν κοπεί το ρεύµα και το νερό. «Υπάρχουν δύο ειδών άστεγοι: Εκείνοι που ζουν έξω και έχουν πια βρει τον δικό τους χώρο σε κάποιο πεζοδρόµιο και εκείνοι που είναι µέσα στο ίδιο τους το σπίτι, αλλά τους έχει κοπεί το ρεύµα και το νερό και τρώνε από τα συσσίτια. Η τελευταία κατηγορία έχει αυξηθεί δραµατικά και όλο και περισσότερος κόσµος έρχεται σε εµάς, προκειµένου να ζεσταθεί, έστω και για λίγες ώρες», τονίζει η κ. Γιαννοπούλου.

ΚΕΝΤΡΑ ΗΜΕΡΑΣ. Εκτός από διανυκτέρευση, φορείς όπως η «Κλίµακα» προσφέρουν ένα ζεστό και ασφαλές καταφύγιο, φαγητό, φάρµακα και ρούχα. Οπως εξηγεί στα «Π» η υπεύθυνη προγράµµατος στήριξης αστέγων, κ. Αλαµάνου, ο αριθµός των ανθρώπων που κατέφυγαν στο κέντρο ηµέρας ξεπέρασε τους εκατό σε καθηµερινή βάση. «Ο χώρος είναι µικρός και χωρούν λιγότερα άτοµα, αλλά δεν µπορούσαµε να αφήσουµε κανέναν έξω. Οταν έρχονται οικογένειες µε παιδιά, τι να κάνουµε; Να τους διώξουµε;», διερωτάται και προσθέτει ότι λόγω των αυξηµένων αναγκών το κέντρο λειτουργεί όλο το 24ωρο. «Οταν οι καιρικές συνθήκες είναι άσχηµες, όπως τώρα, δεν κλείνουµε καθόλου. ∆εν υπάρχει η δυνατότητα να κοιµηθεί κάποιος στον χώρο µας, παρά µόνο να περάσει κάποιες ώρες σε ένα ζεστό περιβάλλον», διευκρινίζει.

O άνεργος µάγειρας

Σηµαντική είναι και η πρωτοβουλία του άνεργου Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου, εµπνευστή της κοινωνικής κουζίνας «Ο άλλος άνθρωπος». Τα τελευταία δύο χρόνια µαγειρεύει καθηµερινά σε διάφορες πλατείες της πρωτεύουσας και στη συνέχεια διανέµει το φαγητό του δωρεάν σε όσους το χρειάζονται. «Εχω εντοπίσει αρκετούς άστεγους στο κέντρο της πόλης και τους πηγαίνω κάθε µεσηµέρι από ένα πιάτο ζεστό φαγητό», λέει και εξιστορεί µια περίπτωση άρρωστων ηλικιωµένων, που τον έχει συγκλονίσει: «Ενα ζευγάρι παππούδων, που αντιµετωπίζει σοβαρά προβλήµατα υγείας, τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα, ζουν στον δρόµο και όποτε µπορούν έρχονται και µαγειρεύουν µαζί µου. Παρ’ όλο που ο ένας πάσχει από καρκίνο και ο άλλος από καρδιά, δεν το βάζουν κάτω».

Keywords
Τυχαία Θέματα