Οι αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α. θυμήθηκαν και οι μαθητές έμαθαν και εμπνεύστηκαν

«Ήμασταν στην ηλικία σας όταν ξεκίνησε ο αγώνας της ΕΟΚΑ την 1η του Απρίλη του 1955. Μαθητής, 16 χρονών, στην 4η τάξη στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, έδωσα τον όρκο στην Οργάνωση ότι θα αγωνιστώ με όλη μου τη δύναμη για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού κι αν στην πορεία τούς προδώσω να είμαι άξιος της καταφρόνησης της πατρίδας και κάθε τιμωρίας που ήθελε να επιβάλει ο αρχηγός», ανέφερε, φανερά συγκινημένος, ο 76χρονος σήμερα Κύπριος αγωνιστής της Εθνικής Οργανώσεως Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ) και πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα

ΕΟΚΑ, Ανδρέας Μαϊμαρίδης απευθυνόμενος στους δεκάδες μαθητές σχολείων του δήμου Νεάπολης-Συκεών της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι τον παρακολουθούσαν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Στο πλάι του καθόταν ένας άλλος αγωνιστής και τομεάρχης της Οργανώσεως, πρόεδρος των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ, Θάσος Σοφοκλέους, οι οποίοι παραβρέθηκαν στο Κλειστό Θέατρο Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης, προσφέροντας έτσι μία μοναδική ευκαιρία στους σημερινούς μαθητές τη δυνατότητα της πρόσωπο με πρόσωπο επαφής με σπουδαίους πρωταγωνιστές της νεότερης ιστορίας της Κύπρου. Την εκδήλωση οργάνωσε η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεαπόλεως-Συκεών, του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος, με αφορμή την επέτειο της ενάρξεως του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνος των μαχητών της ΕΟΚΑ, την 1η Απριλίου 1955 και τελούσε υπό την αιγίδα του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, ο οποίος όμως για λόγους ανωτέρας βίας ήταν στην Αθήνα για αυτοδιοικητικά θέματα.

«Σε αντίθεση με όσους αγωνίζονται σήμερα με επιθέσεις αυτοκτονίας, εμείς ποτέ δεν πηγαίναμε σε μια επιχείρηση για να πεθάνουμε. Πηγαίναμε για να εκπληρώσουμε το στόχο, την αποστολή που μας είχε ανατεθεί κι αν πεθαίναμε, πεθάναμε», υπογράμμισε ο 83χρονος Θάνος Σοφοκλέους, εξιστορώντας την εκπληκτική επτάλεπτη καταδρομική κατάληψη και λαφυραγώγηση οπλισμού του αστυνομικού σταθμού των Βρετανών στο Λευκόνοικο με την ομάδα Ήρωα Αυξεντίου, στις 4 Οκτωβρίου 1955, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος. Και συνέχισε λέγοντας: «Μέσα στην υπερένταση της επιχείρησης, οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ δεν έχασαν την αυτοπεποίθησή τους και ολοκλήρωσαν ακόμα και στοίχημα γιάντες», ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις των παιδιών ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «πολλές φορές ανταμώσαμε με το θάνατο. Πάντα ερχόταν μπροστά μας η Παναγία. Μόνο τα Θεία νιώθεις ότι σε προστατεύουν».


Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την προσεχή Κυριακή 26 του μηνός με τη δοξολογία και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από το Γενικό Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη Κώστα Ψευδιώτη, στις 10:30 το πρωί, στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως, και με τρισάγιο και καταθέσεις στεφανιών, στις 11:00, στην προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στη Νεάπολη.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα