Οι "4 σωματοφύλακες" της κυβέρνησης Τσίπρα

Του Γιώργου Κατσίγιαννη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αναλαμβάνουν ειδικές αποστολές ο καθένας στον τομέα ευθύνης που του έχει ανατεθεί στη νέα κυβέρνηση, έχοντας βεβαίως δώσει δείγματα γραφής από την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε τη μάχη της εκλογικής κυριαρχίας απέναντι στη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά.

Απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα, καθώς είναι τα πρόσωπα που, με τη γνώση τους, την εμπειρία τους και τις συμβουλές τους, τον βοήθησαν να ξεκόψει από το περιθώριο των Εξαρχείων και, από επικεφαλής ενός κόμματος διαμαρτυρίας, να εισέλθει δυναμικά στο προσκήνιο της εξουσίας. Κι αυτό αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες διείσδυσης στους «αδύναμους» αρμούς της συστημικής μεταπολιτευτικής τάξης, όπως αυτή εκφραζόταν παραδοσιακά από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, επιχειρηματικούς και τραπεζιτικούς κύκλους, αφανείς και εμφανείς παράγοντες με προσβάσεις σε καίριους θεσμικούς πυλώνες της Πολιτείας, όπως τον χώρο της Δικαιοσύνης, ή ακόμη και με «υπόγειες» διασυνδέσεις με τις πρεσβείες ξένων χωρών στην Αθήνα και καίρια πόστα του εξωτερικού, κυρίως οικονομικά φόρα, με ισχυρή επιρροή στη διαμόρφωση των εξελίξεων της χώρας σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Στυλοβάτες στο σχέδιο της ασφαλούς οικοδόμησης της αριστερής κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα είναι οι τέσσερις «σωματοφύλακες» του νέου πρωθυπουργού, οι οποίοι δρουν και εργάζονται στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, εν γνώσει του ιδίου. Πρόκειται για τους Αλέκο Φλαμπουράρη, Γιάννη Δραγασάκη, Νίκο Παππά και Β. Μουλόπουλο. Ο καθένας ξεχωριστά έχει συμβάλει και συνεχίζει να εργάζεται για την ηγεμονική κυριαρχία του κόμματος στο εκλογικό σώμα, τη βελτίωση και τη διόρθωση όπου χρειάζεται των σχέσεων του Μεγάρου Μαξίμου με όλους τους συστημικούς παράγοντες του Δημοσίου που μπορεί να «εγγυηθούν» την ευστάθεια της αριστερής κυβέρνησης, στο πλαίσιο μιας έντιμης και καθαρής σχέσης με κανόνες που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο και τα συμφέροντα της χώρας.

Στην παρούσα φάση, οι συνθήκες ευνοούν την επιβολή της θέλησης του Μεγάρου Μαξίμου απέναντι στους φορείς και τους εκφραστές των παλιών συστημάτων οικονομικής και μιντιακής εξουσίας, δεδομένου ότι και αυτοί προσαρμόζονται στη νέα πολιτική πραγματικότητα. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Γιάννης Δραγασάκης

Αντιπρόεδρος με άκρες στο τραπεζικό σύστημα

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, «αρχιτέκτονας» του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ο άνθρωπος που όλο το προηγούμενο διάστημα κρατούσε ανοιχτή την πόρτα της Κουμουνδούρου στα ηγετικά στελέχη των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας. Είχε πάντα έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για τις εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο, αλλά και για τον ρόλο συγκεκριμένων προσώπων, τα οποία αξιολογούνται στην παρούσα φάση με γνώμονα την εικόνα που ήδη έχει σχηματισθεί στο επιτελείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εκτός από τον συντονισμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, έχει εξουσιοδοτήσει εν λευκώ τον Γ. Δραγασάκη να χειριστεί τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, χωρίς να προκληθεί αποσταθεροποίηση στην εύρυθμη λειτουργία τους. Οι έως τώρα κινήσεις του τελευταίου δείχνουν ότι οι αλλαγές που δρομολογούνται στον χώρο των τραπεζών γίνονται με όρους ωριμότητας, σοβαρότητας και σε πνεύμα συνεννόησης με την άλλη πλευρά. Αλλωστε, όπως εξηγούσε και ο ίδιος, όλα θα γίνουν «χωρίς ρεβανσιστική διάθεση και κομματικές επιλογές». Τις τελευταίες ημέρες, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ ταξίδευε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να παρουσιάσει το εναλλακτικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, έδινε πάντα αναφορά στον Γιάννη Δραγασάκη για τα αποτελέσματα των συναντήσεών του με τους ομολόγους του. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος, μία φορά μέχρι σήμερα χρειάστηκε να αναλάβει ρόλο «πυροσβέστη» προκειμένου να καθησυχάσει τις αγορές και να προσγειώσει τους συναδέλφους του, υπουργούς της κυβέρνησης, στην πραγματικότητα, από το κρεσέντο εξαγγελιών στο οποίο επιδόθηκαν τα πρώτα 24ωρα του βίου της κυβέρνησης.

Βασίλης Μουλόπουλος

Κουμπάρος του Ψυχάρη η «αλεπού» των media

Υπήρξε επί σειράν ετών διευθυντικό στέλεχος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, διατηρώντας ακόμη και σήμερα εξαιρετικές σχέσεις με τον κουμπάρο του και ισχυρό άνδρα του συγκροτήματος, κ. Σταύρο Ψυχάρη. Ως παλιά «αλεπού» της δημοσιογραφίας και γνώστης των εκδοτικών παιχνιδιών, η παρουσία του στο πλευρό του Αλ. Τσίπρα από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, οπότε και είχε συντονιστικό ρόλο στον επικοινωνιακό τομέα της Κουμουνδούρου, ήταν εξαιρετικά χρήσιμη. Εκείνη την περίοδο ήταν ο εισηγητής της σκληρής γραμμής κατά των «συστημικών» Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, κυρίως αυτών που προπαγάνδιζαν τη μνημονιακή γραμμή, ανοίγοντας με τον πιο δυναμικό τρόπο το ζήτημα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Μάλιστα, ο ίδιος προσδιόρισε τη διαπλοκή με τον εξής τρόπο: «Είναι χρήμα για παραγωγή ενημέρωσης, ενημέρωση για παραγωγή πολιτικής και πολιτική για παραγωγή χρήματος». Οι απειλές εναντίον των ΜΜΕ έπιασαν σε μεγάλο βαθμό τόπο, δεδομένου ότι το έως τότε εχθρικό επικοινωνιακό κλίμα που εισέπραττε ο ΣΥΡΙΖΑ σταδιακά μειώθηκε, με τον ίδιο τον Β. Μουλόπουλο να λαμβάνει ρόλο στην προσέγγιση του Αλ. Τσίπρα με ιδιοκτήτες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, στο πλαίσιο μιας νέας σχέσης, βασισμένης σε καθαρές εξηγήσεις και κανόνες ίσης μεταχείρισης. Ο Β. Μουλόπουλος, αρθρογραφώντας στην «Αυγή», όπου είναι και πρόεδρος στο Δ.Σ., είχε ανοίξει πρώτος το θέμα της ενδεχόμενης εξαγοράς ψήφων για την εξασφάλιση της Προεδρικής εκλογής από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ παροιμιώδεις ήταν οι επιθέσεις που είχε εξαπολύσει εναντίον του Γ. Καρατζαφέρη για την άδεια εθνικής εμβέλειας στο κανάλι του, καθώς επίσης εναντίον του Π. Τατσόπουλου, τον οποίο είχε αποκαλέσει «γελωτοποιό» και «βίζιτα», την περίοδο που ο πρώην βουλευτής ασκούσε εσωκομματική αντιπολίτευση.

Αλέκος Φλαμπουράρης

Ο bon viveur «παππούς» που τιθάσευσε τον ΣΥΡΙΖΑ

Η σχέση του Αλέκου Φλαμπουράρη με τον Αλέξη Τσίπρα είναι αντίστοιχη με αυτή του πατέρα με τον γιο, ενώ τα δύο παιδιά του πρωθυπουργού τον αποκαλούν «παππού». Ο Αλέξης Τσίπρας οφείλει την παραμονή του στην ηγεσία του κόμματος στο ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, καθώς υπήρξε προστάτης του από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της Κουμουνδούρου. Τότε που η παλιά φρουρά τον περίμενε στη γωνία για να τον αντικαταστήσει στο πρώτο στραβοπάτημα. Κυρίως, η υπονόμευση προερχόταν από δύο πρόσωπα που εκ των υστέρων διέσπασαν τον ΣΥΡΙΖΑ, ιδρύοντας νέα κόμματα. Τους Αλ. Αλαβάνο και Φ. Κουβέλη.

Ο Αλ. Φλαμπουράρης ήταν ο άνθρωπος που είχε βάλει πλάτη για να μην κινδυνεύσει ο Αλ. Τσίπρας από τις παγίδες των εσωκομματικών αντιπάλων του. Προέρχεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα και ανήκει στην κατηγορία των «ευκατάστατων αστών» του ΣΥΡΙΖΑ, με πολλές διασυνδέσεις σε όλους τους πολιτικούς χώρους, αλλά και γνωριμίες με ισχυρούς οικονομικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες. Τα μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ τον αποκαλούν «μπον βιβέρ της Αριστεράς», καθώς κάθε φορά που εμφανίζεται στις συνεδριάσεις είναι καλοντυμένος και ευγενής με το ασθενές φύλο, αφού δεν φείδεται κομπλιμέντων. Στον Αλ. Φλαμπουράρη πιστώνεται η θερμή σχέση που αναπτύχθηκε ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τη Γ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, την οποία ο υπουργός Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων, δεδομένου ότι ήταν ο μόνος από τα στελέχη της Κουμουνδούρου που είχε ταχθεί υπέρ της στήριξης του παγκόσμιου αθλητικού εγχειρήματος, όταν το κόμμα του είχε αρνητική στάση στην ανάληψη και τη διεξαγωγή της Ολυμπιάδας στην Αθήνα.

Νίκος Παππάς

Εγινε πανίσχυρος λόγω μεσαίου χώρου

Στο νέο οργανόγραμμα της κυβέρνησης ο Ν. Παππάς είναι πρώτος στην ιεραρχία από τους τρεις υπουργούς Επικρατείας που ανακοινώθηκαν. Για πολλούς αυτό ήταν αναμενόμενο, αφού πρόκειται για το alter ego του Αλέξη Τσίπρα, που χειρίζεται για λογαριασμό του όλα τα απόρρητα μυστικά του Μεγάρου Μαξίμου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, που στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του έχει την ευθύνη παρακολούθησης της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, θεωρείται από τους πανίσχυρους ανθρώπους της σημερινής κυβέρνησης. Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στο πλευρό του Αλ. Τσίπρα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμα στα επίπεδα του 3,5%, ο Νίκος Παππάς ήταν από τους λίγους που πίστευαν ότι το κόμμα είχε όλες τις δυνατότητες για να βρεθεί σε τροχιά εξουσίας. Ηταν εκ των βασικών εισηγητών της μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ από κίνημα συνιστωσών σε ενιαίο κόμμα και βασικός συντελεστής στα «ανοίγματα» προς τον μεσαίο χώρο και στις συνεργασίες με δυνάμεις προερχόμενες από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Με προσωπικές πρωτοβουλίες και ραντεβού, ανέλαβε να εκσυγχρονίσει το προφίλ του κόμματος, χρησιμοποιώντας όλες εκείνες τις μεθόδους που θα άλλαζαν και τις σχέσεις της Κουμουνδούρου με τους ανθρώπους της αγοράς, των επιχειρήσεων και της διαφήμισης, καθώς και με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Κατά καιρούς κατηγορήθηκε από στελέχη του κόμματος ότι ήταν υπερ-συγκεντρωτικός και αναλάμβανε αποστολές εν αγνοία των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Εκ των υστέρων, όμως, φαίνεται πως, αν έμενε στάσιμος στην αδράνεια της κομματικής γραφειοκρατίας, δεν θα είχαν δικαιωθεί οι κινήσεις του.

Keywords
τσιπρας, νεα δημοκρατια, αλέξης τσίπρας, ολυμπιακοί αγώνες, νέα, συριζα, σαμαρας, αθηνα, επιρροή, δραγασάκης, γνώμονα, τραπεζες, εκλογες, μμε, καρατζαφερης, ηνία, alter, ego, ΠΑΣΟΚ, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εφημεριδα δημοκρατια, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Θόδωρος Αγγελόπουλος, αγγελοπουλος, εκλογες 2012, βαρουφακης, σχεδιο αθηνα, δραγασάκης, αλέξης τσίπρας, κομματα, αποτελεσματα, ηνία, το θεμα, αδεια, γνωση, γωνια, δημοκρατια, εν λευκω, ηγεσια, θεμα, μμε, πλαισιο, ego, αγνοια, αδρανεια, ανθρωπος, γινονται, γνώμονα, δεδομενο, διαστημα, δωσει, δυναμικο, ενημερωση, επιρροή, εποχη, ετων, ευθυνη, εφημεριδα, ιδιο, εικονα, ιστορικο, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, λειτουργια, μαξιμου, μυστικα, νικο, παντα, οργανογραμμα, παιδια, προστατης, πορτα, ραντεβου, ρολο, σωμα, σχεδιο, τιποτα δεν ειναι δεδομενο, φυλο, φορα, χρημα, αφανεις, αγορες, ανηκει, εφαρμογη, μια φορα, πληροφοριες, βεβαιως
Τυχαία Θέματα