Όχι σε νέα μέτρα λιτότητας

Του Κωνσταντίνου Μίχαλου προέδρου ΚΕΕ, ΕΒΕΑ

Τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση καλείται να λύσει έναν εξαιρετικά δύσκολο γρίφο, καθώς οι πιστωτές μας εμμένουν για την κάλυψη ενός ανύπαρκτου δημοσιονομικού κενού που το προσδιορίζουν στα 2,5 δισ. ευρώ.

Αυτό που μέχρι τώρα θα έπρεπε να είναι προφανές σε όλους είναι ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει νέες περικοπές δαπανών και εισοδημάτων, όπως

και το ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας δεν αντέχει νέες αυξήσεις φόρων. Ειδικά η φημολογούμενη αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6,5% συνιστά μια ακόμη παράλογη και αναποτελεσματική απαίτηση της τρόικας, όπως μια σειρά από άλλες που έχουμε δει στο παρελθόν. Είναι μια κίνηση που δεν θα συνεισφέρει στην αύξηση των εσόδων, καθώς η φοροδοτική ικανότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχει προ πολλού εξαντληθεί. Απεναντίας, θα προκαλέσει κύμα αυξήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες, δημιουργώντας πρόσθετα εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα βασικών τομέων της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός, αλλά και σοβαρά προβλήματα σε κοινωνικά ευαίσθητους τομείς, όπως η φαρμακευτική περίθαλψη και ο πολιτισμός.

Απέναντι σε αυτού του είδους τις πιέσεις, η κυβέρνηση οφείλει σήμερα να κρατήσει σθεναρή στάση και να διεκδικήσει πολιτική λύση. Οι εταίροι μας, επιτέλους, θα πρέπει να δουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και να σταματήσουν να απαιτούν εκβιαστικά υφεσιακά μέτρα ή μέτρα εξαθλίωσης της κοινωνίας.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές ούτε νέες αυξήσεις φόρων για τις επιχειρήσεις, ούτε περικοπές κοινωνικών δαπανών. Αυτό που χρειάζεται είναι να προχωρήσουν εντατικότερα οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.

Η απάντηση στις πιέσεις της τρόικας, πρέπει να είναι η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με μια κεντρικά σχεδιασμένη συνολική εθνική πρόταση (διοίκηση, εκπαίδευση, φορολογία, ασφαλιστικό, υγεία), με αναπτυξιακή λογική.

Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, η χώρα δεν αντέχει άλλη λιτότητα. Αντίθετα, έχει ανάγκη από μηχανισμούς που ενισχύουν την κρατική αξιοπιστία, δημιουργούν το κατάλληλο επενδυτικό κλίμα και εδραιώνουν την κοινωνική συνοχή. Χρειάζεται πρωτοβουλίες οι οποίες στοχεύουν σε διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, επιβραβεύουν την επιχειρηματικότητα και ταυτόχρονα δεν επιτρέπουν στη διαπλοκή, την ασυδοσία και τη σπατάλη να προσθέτουν νέα ελλείμματα και χρέη. Μια τέτοια μεταρρυθμιστική προσέγγιση οφείλει σήμερα να αποτελέσει το κύριο όπλο της κυβέρνησης, ενάντια στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απορρίφθηκε το αίτημα του Ρωμανού

Συνολικά 12 συλλήψεις από τα επεισόδια στα Εξάρχεια

Συγχώρεσε τον Πακιστανό επίδοξο βιαστή της

Keywords
Τυχαία Θέματα