Ο πρωθυπουργός επενδύει στην προεδρία

Το επόµενο δεκαήµερο ίσως και να είναι το πιο κρίσιµο για τη δικοµµατική κυβέρνηση του Αντώνη Σαµαρά, αφού θα δοκιµαστούν σε µεγάλο βαθµό οι αντοχές των βουλευτών που συγκροτούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο πρωθυπουργός είναι ο πρώτος που έχει αντιληφθεί την κρισιµότητα των στιγµών και έχει ενηµερώσει τόσο τους εταίρους όσο και τους δανειστές µας. Την ίδια στιγµή, δείχνει αποφασισµένος όσο ποτέ να επισπεύσει τις κυβερνητικές δράσεις, αδιαφορώντας για το όποιο πολιτικό κόστος. «Εκείνο που προέχει είναι να βγούµε στο ξέφωτο», αναφέρει µε νόηµα προς όσους εκφράζουν επιφυλάξεις για την πορεία

που έχει χαράξει.

Στο Μέγαρο Μαξίµου, εκτιµούν ότι, αν καταφέρουν να περάσουν την κοινοβουλευτική δοκιµασία των επόµενων ηµερών, από κει και πέρα τα πράγµατα θα είναι πολύ πιο εύκολα.

Συγκεκριµένα, πιστεύουν ότι η ελληνική προεδρία εκ των πραγµάτων θα δώσει άλλον αέρα στο κυβερνητικό σκάφος. Οπως λένε έµπειροι πολιτικοί αναλυτές, ο κ. Σαµαράς, πέραν του ότι θα ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ, θα έχει τη δυνατότητα να συσφίξει ακόµη περισσότερο τις σχέσεις της χώρας µας µε τα κράτη-µέλη της Ε.Ε. Η προεδρία για τον πρωθυπουργό ίσως και να αποδειχθεί το πιο ισχυρό όπλο στην παρούσα χρονική συγκυρία. Και αυτό γιατί η δυναµική που θα δοθεί θα επιτρέψει στον κ. Σαµαρά, µετά από αρκετό καιρό, να υλοποιήσει πολιτικές δράσεις που θα διακρίνονται από µεγαλύτερη εξωστρέφεια.

Με δεδοµένο ότι η χώρα µας θα προεδρεύει της Ε.Ε., αρχίζει να αποµακρύνεται το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασµού. Οπως, επίσης, από τη στιγµή που θα ξεκινήσει η προεδρία, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει ανασχηµατισµός, δεδοµένου ότι οι βασικοί υπουργοί έχουν ήδη παραλάβει «χαρτοφυλάκια» που σχετίζονται µε την εξάµηνη διακυβέρνηση της Ευρώπης. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι για το επόµενο εξάµηνο η σταθερότητα της κυβέρνησης µάλλον θα πρέπει να θεωρείται δεδοµένη.

Από κει και πέρα, όλα θα εξαρτηθούν από το κλίµα που θα έχει διαµορφωθεί το πρώτο τετράµηνο του 2014. Αν τα πράγµατα εξελιχθούν όπως έχουν προβλεφθεί, τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η τριπλή εκλογική αναµέτρηση, αν και ο κ. Σαµαράς δεν δείχνει να επιθυµεί µια τέτοια εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Μεσσήνιος, αν ξεπεράσει τον σκόπελο του ∆εκεµβρίου, ίσως και να έχει κερδίσει την πολιτική κυριαρχία για τους επόµενους έξι µήνες και, γιατί όχι, για τα επόµενα δύο χρόνια.

Ενδιαφέρει…

Ο Σαµαράς έχει ζητήσει από τους υπουργούς να µην προκαλούν µε τις κινήσεις τους µέχρι το τέλος της προεδρίας.

ΥΓ.: Στο Μαξίµου επενδύουν στα όσα θετικά θα λένε για τις προσπάθειες της κυβέρνησης Σαµαρά οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη διάρκεια της προεδρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα