Ο γιος του αντιπροέδρου των ΗΠΑ συνεργάζεται με ελληνικό δικηγορικό γραφείο!

Του Σταύρου Παπαντωνίου, εφημερίδα "Παραπολιτικά"

Βαρύ πυροβολικό από την άλλη άκρη του Ατλαντικού προστέθηκε το τελευταίο διάστημα στην προσπάθεια της ελληνικής δικηγορικής εταιρείας του κ. Γιάννη Κυριακόπουλου, Kyros Law Offices, να ακυρώσει τη σύμβαση της Siemens με το ελληνικό Δημόσιο και να ανοίξει εκ νέου τον δρόμο για την αποζημίωση της ελληνικής πλευράς από τον γερμανικό κολοσσό. Συγκεκριμένα, η δικηγορική εταιρεία

από τις ΗΠΑ Grant & Eisenhofer, με γραφεία στη Ν. Υόρκη, την Ουάσινγκτον, το Σικάγο κ.α., με την οποία συνεργάζεται η ελληνική δικηγορική εταιρεία, γνωστοποίησε την ένταξη στο δυναμικό της του διακεκριμένου γενικού εισαγγελέα του Ντέλαγουερ και γιου του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζόζεφ «Μπο» Μπάιντεν. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, που μπορεί να αποδειχθεί κομβική στις επιδιώξεις της Kyros Law Offices να προσβάλει τη σύμβαση της γερμανικής εταιρείας Siemens με το ελληνικό Δημόσιο.

ΕΚΠΛΗΞΗ

Το δικηγορικό γραφείο του κ. Γιάννη Κυριακόπουλου έχει συνάψει από τον Ιούνιο του 2013 συμφωνητικό αμοιβαίας αποκλειστικής συνεργασίας με το δικηγορικό μεγαθήριο των ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο στο Χρηματοπιστωτικό Δίκαιο γραφείο, που εκπροσωπεί χιλιάδες επενδυτές παγκοσμίως και κυρίως ασφαλιστικά ταμεία. Μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς του αφορά στη νομοθεσία FCPA (Foreign Corrupt Practices Act), με βάση την οποία έχουν βγει αποφάσεις για αποζημιώσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από εταιρείες-κολοσσούς που έχουν καταδικασθεί για πρακτικές διαφθοράς σε όλο τον πλανήτη. Μεταξύ αυτών και η Pfizer και η Siemens. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει κερδίσει πολλές δικηγορικές μάχες και για λογαριασμό κρατών, καθώς, όπως μπορεί να δει κάποιος στο έγγραφο, ο γερμανικός κολοσσός έχει έρθει σε ρήξη με ουκ ολίγα κράτη ανά την υφήλιο και τελικά πολλές ήταν οι χώρες που κατάφεραν να πάρουν αποζημίωση. Πρόσφατα η G&Ε πρόσθεσε στους συνεργάτες της τον γιο του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Ο Τζόζεφ Μπάιντεν ο Γ’ θεωρείται από την ελληνική δικηγορική εταιρεία του κυρίου Κυριακόπουλου ως μια τεράστια «μεταγραφική» επιτυχία της συνεργαζόμενης αμερικανικής εταιρείας, που μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη και για την ελληνική πλευρά. Ενας δικηγόρος τέτοιας κλάσεως και με σημαντικότατες επαφές με το lobby του Δημοκρατικού Κόμματος στις ΗΠΑ (καθώς, εκτός από γιος του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, είναι πιθανόν να θέσει και υποψηφιότητα για το χρίσμα του αρχηγού του Δημοκρατικού Κόμματος), δίνει ένα πρόσθετο κύρος στα γραφεία της G&Ε. Ο Τζο Μπάιντεν ως επικεφαλής του Εθνικού Διακανονισμού με τους μεγαλύτερους δανειστές ενυπόθηκων δανείων της Αμερικής το 2012 πέτυχε περισσότερα από 75 εκατομμύρια δολάρια σε οικονομικά οφέλη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ντέλαγουερ, ενώ το 2013 πέτυχε διακανονισμό άλλων 20 εκατομμυρίων δολαρίων με την JP Morgan Chase για την αποτυχία της να αποκαλύψει τον πραγματικό κίνδυνο των ενυπόθηκων τίτλων που πωλήθηκαν σε επενδυτές. Οσον αφορά την G&Ε, στις ΗΠΑ έχει τη φήμη του «killer», καθώς πρόσφατα αναγορεύθηκε «η πιο τρομακτική δικηγορική εταιρεία στις ΗΠΑ» («fearsome lawyers in the USA»). Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεργασία μεταξύ της αμερικανικής και της ελληνικής δικηγορικής εταιρείας δείχνει και το αυξημένο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ για τα ελληνικά πράγματα το τελευταίο διάστημα, καθώς ο ένας εκ των δύο συνιδρυτών της G&E, ο Στιούαρτ Γκραντ, είναι από τους στενότερους συνεργάτες του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και ένας από τους βασικούς campaign managers του, καθώς είχε αναλάβει το κομβικό πόστο της προσέλκυσης χρηματοδοτών.

Ο κύριος Γιάννης Κυριακόπουλος δηλώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» πως «δεν είναι δυνατόν να στιγματίζεται η πατρίδα μας συνεχώς για ένα θέμα για το οποίο η περιώνυμη Siemens έχει κατηγορηθεί από αμερικανικά ΜΜΕ ως “η πλέον διεφθαρμένη εταιρεία στον πλανήτη”. Επιτέλους, χρειάζεται δικαιοσύνη. Αν ακυρωθεί η σύμβαση αυτή, θα πρέπει να στραφούμε εξαρχής κατά της Siemens, διεκδικώντας και εγγράφοντας ως απαίτηση στον προϋπολογισμό της χώρας μας ποσόν άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων εντόκως».


«Ανοίγει ο δρόμος και για τις αποζημιώσεις»

Στις 10 Μαρτίου εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση του σωματείου «Ελληνες Φορολογούμενοι», με νομικό εκπρόσωπο τη δικηγορική εταιρεία του κ. Γιάννη Κυριακόπουλου, κατά του ελληνικού Δημοσίου για τη σύμβαση που υπέγραψε με τον γερμανικό κολοσσό το 2012. «Ελπίζουμε και προσδοκούμε το ΣτΕ να εκδώσει μια δίκαια απόφαση», λέει ο κ. Κυριακόπουλος. Μεταξύ άλλων, η αίτηση ακύρωσης της συμφωνίας αναφέρει πως «η Siemens έχει πληρώσει πρόστιμα για τις δωροδοκίες που έχει κάνει παγκοσμίως και στην Ελλάδα. Τετρακόσια εκατ. δολάρια πρόστιμο πλήρωσε μόνο στις ΗΠΑ. Επίσης, της επιβλήθηκε πρόστιμο 400 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Η διαφθορά στις κρατικές προμήθειες και τα δημόσια έργα συνιστά ουσιαστικό παράγοντα διαμόρφωσης και διόγκωσης του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας. Η διαφάνεια αποτελεί κυρίαρχη έννοια του συνολικού πλαισίου των κανόνων που διέπουν το καθεστώς ανάθεσης και εκτέλεσης των δημοσίων συμβάσεων κατά το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατ’ επέκταση για τα εθνικά δίκαια…». Η αίτηση για την οποία θα αποφασίσει ο κ. Σωτήρης Ρίζος, πρόεδρος του ΣτΕ, επιχειρεί να θέσει σε νέα βάση τις σχέσεις της Siemens με το ελληνικό Δημόσιο. Σε περίπτωση που η εισήγηση του ΣτΕ είναι θετική, τότε «ανοίγει ο δρόμος», σύμφωνα με τον κύριο Κυριακόπουλο, «για να διεκδικήσει η χώρα μας σε Διεθνή Δικαστήρια τα απόλυτα τεκμηριωμένα δίκαιά της, εκτός από τα θέματα της διαφθοράς από ξένες πολυεθνικές εταιρείες, τα θέματα που αφορούν το διεθνές χρέος της χώρας και τις γερμανικές αποζημιώσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα